Ingrediente
1 kg nuca macinata
1 lingurtia scortisoara
200 g unt
1 pachet foi de placinta
Pentru sirop:
400 ml apa
400 g zahar
1 lingurita scortisoara
1 lingurita suc de lamaie
Mod de preparare
Macinati nucile cat mai fin cu putinta, apoi amestecati-le cu scortisoara
Ungeti o tava cu unt topit, apoi puneti o treime din foile de placinta una peste alta.
Presarati peste o jumatate din cantitatea de nuca, apoi presati bine.
Intindeti peste inca o treime din foile de placinta, apoi presarati restul de nuca.
Asezati ultimul strat de foi de placinta si taiati cu un cutit bine ascutit forma baclavalelor.
Topiti un pachet de unt si turnati peste tava de baclava (este de preferat sa folositi unt clarifiat).
Coaceti la 180°C, timp de 40—45 minute pana devine aurie.
Imediat dupa ce ati scos-o din cuptor, turnati siropul pe care il faceti astfel: apa, zaharul scortisoara se pun la fiert, iar cand au dat in clocot se iau de pe foc si se adauga zeama de lamaie, se toarna fierbinte peste baclava si se lasa 3-4 ore la rece.