Potrivit unei noi reglementări, începând cu data de 1 ianuarie 2023, vom putea da bacșiș, în restaurante și baruri, direct cu cardul bancar.
Bacșișul va trebui evidențiat pe bonul fiscal
Legea privind impozitarea bacșișului cu 10%, din restaurante și baruri, a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că începând cu data de 1 ianuarie suma pe care românii o vor oferi ospătarilor se va regăsi pe bonul fiscal.
Până în prezent, din cauza unor prevederi speciale, restaurantele nu aveau posibilitatea să încaseze bacșișurile prin plata cu cardul.
Astfel că, potrivit Legii nr. 376/2022, bacșișul trebuie fiscalizat, de către restaurante și baruri, începând cu data de 1 ianuarie 2023.
Citește și: De la 1 ianuarie 2023, bacșișul se va regăsi pe nota de plată. Klaus Iohannis a promulgat legea
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În actul normativ scrie că: „Pentru operatorii economici [care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610-- restaurante-- și 5630-- baruri și alte activități de servire a băuturilor--], bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”.
Cum va funcționa plata bacșișului de la 1 ianuarie
Restaurantele vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
Potrivit legii: „Operatorii economici(...) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. (...) Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș»”.
Citește și: Este oficial. Bacșișul va fi trecut pe nota de plată. Ce trebuie să știe românii care merg la restaurant
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către restaurante și baruri nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.
Restaurantele care nu vor respecta noile reguli de fiscalizare a bacșișului vor risca amenzi de până la 4.000 de lei. Veniturile din bacșiș vor trebui adunate de local, impozitate cu 10% și apoi împărțite salariaților conform unei proceduri interne speciale.
Sursă: legislatie.just.ro