Calin lucreaza in restaurantele din Capitala de mai bine de 10 ani. Pana acum, la sfarsitul zilei aduna bacsisul primit de la clienti si-si facea calculele dar, la 1 mai, trebuie sa puna mana pe calculator si din suma sa scada 16 procente. Stie ca statul il vrea mai sarac, dar nu are de ales.
Nu va ganditi ca micile atentii vor fi obligatorii, asa cum se intampla in alte tari.
Cand vine vorba de buzunarul chelnerilor, parerile sunt impartite.
De exemplu, in Italia micile atentii se numesc servizio. Se regasesc pe nota de plata si reprezinta 10 la suta din valorea consumatiei. Un client care comanda o pizza, o cafea, o bere si un pui va primi o nota de plata in valoare de 19,5 euro, la care se adauga servizio.
In total, va scoate din buzunar 21,45 de euro.In Turcia, bacsisul poate fi ceva mai mare, pana la 15 la suta din suma totala. Pentru aceleasi produse, un turc va plati putin peste 64 de lire turcesti, cu tot cu banii chelnerului.
Grecii sunt si mai cu dare de mana. In medie, 20 la suta din nota ajunge la ospatar, sub forma de service charge.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
In Marea Britanie se practica tipsul, care reprezinta intre 10 si 15 la suta din consumatie.
Pentru aceeasi comanda, un londonez, de exemplu, va plati in jur de 16 lire sterline.
In Franta, bacsisul se numeste pointe si este inclus prin lege in nota de plata. Aproape 23 euro va plati un francez pentru meniul stabilit deja.
##VIDEO136721##