Bacsisul intra in legalitate. De la 1 mai, clientii care-i rasplatesc pe chelneri cu bani vor primi bon fiscal

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 22 aug 2021, 04:10

Vestea le da dureri de cap angajatilor din restaurante si baruri. Guvernul a decis ca bacsisurile vor fi trecute pe bonuri separate si fiscalizate.

Calin lucreaza in restaurantele din Capitala de mai bine de 10 ani. Pana acum, la sfarsitul zilei aduna bacsisul primit de la clienti si-si facea calculele dar, la 1 mai, trebuie sa puna mana pe calculator si din suma sa scada 16 procente. Stie ca statul il vrea mai sarac, dar  nu are de ales.

Nu va ganditi ca micile atentii vor fi obligatorii, asa cum se intampla in alte tari.

Fiecare dintre noi vom lasa barmanului cat vom considera, la fel ca pana acum. Diferenta este ca o parte din bani vor ajunge la bugetul de stat. In plus, „suma respectiva ramane la dispoziatia angajatorului care poate dispune fie pastrarea ei, si suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are in mod curent, fie sa fie distribuita catre angajati pentru a-i stimula.”

Cand vine vorba de buzunarul chelnerilor, parerile sunt impartite.

Bacsisul exista aproape peste tot in lume,  doar denumirea difera si suma lasata de clienti. In unele orase, in baruri exista cutii unde clientii multumiti lasa recompensa pentru cel care l-a servit.

De exemplu, in Italia micile atentii se numesc servizio. Se regasesc pe nota de plata si reprezinta 10 la suta din valorea consumatiei. Un client care comanda o pizza, o cafea, o bere si un pui va primi o nota de plata in valoare de 19,5 euro, la care se adauga servizio.

In total, va scoate din buzunar 21,45 de euro.

In Turcia, bacsisul poate fi ceva mai mare, pana la 15 la suta din suma totala. Pentru aceleasi produse, un turc va plati putin peste 64 de lire turcesti, cu tot cu banii chelnerului.

Grecii sunt si mai cu dare de mana. In medie, 20 la suta din nota ajunge la ospatar, sub forma de service charge.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In Marea Britanie se practica tipsul, care reprezinta intre 10 si 15 la suta din consumatie.

Pentru aceeasi comanda, un londonez, de exemplu, va plati in jur de 16 lire sterline.

In Franta, bacsisul se numeste pointe si este inclus prin lege in nota de plata. Aproape 23 euro va plati un francez pentru meniul stabilit deja.

##VIDEO136721##