Bacșișul legal în România: Cum să dai bacșiș în conformitate cu legea și cum îi afectează pe români

Author: Bianca Vidoi

Legea bacșișului a intrat în vigoare încă de la începutul anului 2023

Sursa: Unsplash

Legea bacșișului a intrat în vigoare încă de la începutul anului 2023, însă românii tot nu știu cum trebuie să dea bacșiș în conformitate cu legea și cum îi afectează aceasta.

Legea bacșișului ce a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile începe deja să dea bătăi de cap angajaților și angajatorilor. Iată cum se dă bacșiș în conformitate cu legea?

Citește și: Legea bacșișului nu a putut fi implementată la data de 1 ianuarie 2023. Problemele pe care le-au avut patronii restaurantelor

Bacșișul legal în România: Cum să dai bacșiș în conformitate cu legea

Cum să dai bacșiș în conformitate cu legea
[Sursa: Unsplash]

Legea bacșișului ce a început să fie aplicată la data de 1 ianuarie 2023 spune că pe bonul fiscal sau nota de plată va fi o secțiune specială în care clientul să lase bacșișul, care poate să fie între 0% și 15%, ce poate fi achitat fie în numerar sau cu cardul.

Bacșișul va fi preluat de angajator și va fi  împărțit salariaților după propriile reguli, asta după ce s-a oprit din suma respectivă un impozit de 10%.

În Monitor, legea bacșișului a apărut la data de 27 decembrie, iar data când această lege trebuia adoptată era 1 ianuarie 2023, perioada extrem de mică pentru punerea în aplicare a acestei legi a făcut ca operatorii economici să nu poată aplica legea în timpul precizat.

Această schimbare a legii bacșișului vine la pachet cu reguli pe care patronii să le facă în funcție de cum se va împărți bacșișul între angajați, dar și actualizarea softurilor caselor de marcat ce nu se poate face într-un timp atât de scăzut.

Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și  se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un   regulament intern, procedura

și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului ”. 

Cu toate acestea, angajații ce înainte de această lege nu primeau deloc bacșiș de la clienții lor, vor putea să primească bacșișul pe care angajatorii îl primesc de la toți salariații și pe care îl împarte în funcție de regulamentul intern realizat. Sumele pe care salariații le primesc de la angajatori vor fi deja impozitate.

Citește și: Bacșișul din restaurante și baruri va fi impozitat de la 1 ianuarie. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Cum îi afectează pe români legea bacșișului?

Cum îi afectează pe români legea bacșișului?
[Sursa: Unsplash]

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, bacșișul ce este oferit în drept de mulțumire va fi impozitat, iar oamenii din țara noastră nu văd cu ochi buni această schimbare.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Această lege va afecta peste aproximativ 40.000 de români ce lucrează în restaurante, terase sau baruri, ce erau obișnuiți să primească bacșișul pe loc, nu atunci când primeau salariul, mare parte trăind din ceea ce le ofereau clienții.

”Pentru ca nu mai era nimic nou de impozitat, politicienii s-au gândit ca n-ar strica să ia 10% și din bacșișurile pe care le dăm chelnerilor și barmanilor. O decizie nefericită din mai multe perspective.

În esenţă, statul încearcă să împuşte doi iepuri deodată! Prin impozitarea bacşişului vrea să se asigure că firmele vor înregistra mai multe bonuri fiscale, iar pe de altă parte să mai adune niste bani la buget.E o decizie proastă în primul rând pentru că îi afectează pe cei peste 40.000 de angajaţi din sectorul restaurantelor şi barurilor. În esenţă, aceştia nu îşi vor mai încasa bacşişurile pe loc ci odată pe lună, cu salariul.

Cum cei mai mulţi sunt plătiţi cu salariul minim şi trăiesc practic din ce le dau clienţii, decizia le va pune mari probleme şi nu este exclus să asistăm la un exod în masă al angajaţilor din sector către alte domenii.

Pe de altă parte, decizia nu va face altceva decât să stimuleze plata la negru, pentru că barmanii și chelnerii vor avea tot interesul să evite plata prin chitanţă fiscală a bacşişurilor”, a declarat analistului economic Adrian Negrescu, conform ziarulunirea.ro.

Citește și: De la 1 ianuarie 2023, bacșișul se va regăsi pe nota de plată. Klaus Iohannis a promulgat legea

Sursa: avocatnet.ro