Bacteria rară „mâncătoare de carne” face ravagii în Japonia: Pacienții mor în doar 48 de ore

Autor: Cristina Mocanu

Bacteria rară „mâncătoare de carne” face ravagii în Japonia

Sursa: pexels.com

O bacterie rară, denumită și „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Japonia, iar oamenii mor în cel mult 48 de ore.

O bacterie rară „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Japonia, provocând decese în doar 48 de ore. Numărul cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) a atins un record, depășind cifrele din anii anteriori. Reducerea restricțiilor pandemice este considerată un factor major în această creștere alarmantă.

Bacteria rară „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Japonia

O boală provocată de o bacterie „mâncătoare de carne”, care poate ucide oamenii în 48 de ore, se răspândește în Japonia, după reducerea restricțiilor pandemice de Covid-19, conform Bloomberg.

Numărul de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) a crescut semnificativ, atingând 977 de cazuri până la data de 2 iunie, depășind recordul anterior de 941 de cazuri înregistrat pe tot parcursul anului trecut, conform Institutului Național pentru Boli Infecțioase, care monitorizează STSS din 1999.

Potrivit bloomberg.com, boala are o rată de mortalitate de până la 30%. În primele luni ale anului, 77 de oameni au murit după ce s-au infectat cu această bacterie, iar anul trecut au fost raportate 97 de decese, al doilea cel mai mare număr din ultimii șase ani.

STSS este o infecție bacteriană rară, dar extrem de gravă, care se poate dezvolta atunci când bacteria se răspândește în țesuturile adânci și în sânge. Inițial, pacienții suferă de febră, dureri musculare și vărsături, dar simptomele se agravează rapid, provocând tensiune arterială scăzută, umflături și insuficiență multiplă de organe.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA explică faptul că, chiar și cu tratament, STSS poate fi letal.

Din zece persoane infectate, până la trei pot muri din cauza infecției. Cele mai multe cazuri sunt provocate de streptococii de grup A, care de obicei cauzează febră și infecții în gât la copii. În cazuri rare, această bacterie poate deveni invazivă, producând toxine care intră în sânge și cauzează boli grave precum șocul toxic și fasceita necrozantă, cunoscută ca „bacteria mâncătoare de carne”.

Citește și: Declarațiile sfâșietoare ale iubitei românului de 23 de ani, ucis în Congo în timpul unei misiuni militare: „A plecat în speranța că va strânge bani pentru a avea de unde să înceapă un viitor”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Impactul pandemiei și creșterea cazurilor

Pandemia de Covid-19 a contribuit la o reducere temporară a infecțiilor de acest tip datorită măsurilor de prevenție precum purtarea măștilor și distanțarea socială. Cu toate acestea, odată cu relaxarea acestor măsuri, multe țări au raportat o creștere a cazurilor. În decembrie 2022, cinci țări europene – Franța, Irlanda, Olanda, Suedia și Marea Britanie – au înregistrat o creștere a infecțiilor cu streptococi de grup A, copiii sub 10 ani fiind cei mai afectați.

Japonia a raportat o creștere semnificativă a cazurilor de STSS începând din iulie 2023, în special în rândul persoanelor sub 50 de ani. CDC a indicat că vârstnicii cu răni deschise sunt cei mai vulnerabili, inclusiv cei care au suferit operații recente. Motivul exact al numărului mare de infecții din Japonia nu este încă elucidat. Profesorul Ken Kikuchi de la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo a sugerat că imunitatea populației ar putea fi slăbită din cauza reducerii expunerii la bacterii în timpul pandemiei, ceea ce ar putea explica creșterea cazurilor.

Citește și: Atac armat în Congo! Un român a murit și alți doi au fost răniți. MAE trage un semnal de alarmă: „Evitați orice călătorie!”

Astfel, creșterea alarmantă a infecțiilor cu bacteria „mâncătoare de carne” în Japonia subliniază necesitatea continuării măsurilor de sănătate publică și a monitorizării atente a evoluției acestei boli periculoase. Publicul și autoritățile sanitare trebuie să fie vigilente pentru a controla răspândirea și a reduce mortalitatea asociată acestei infecții devastatoare.