Banca centrală a Rusiei luptă împotriva căderii rublei

Author: Bogdan Frațilă

În cadrul unei reuniuni de criză, banca centrală a Rusiei a reacționat la prăbușirea monedei naționale.

Sursa: PixaBay

În cadrul unei reuniuni de criză, banca centrală a Rusiei a reacționat la prăbușirea monedei naționale.

În cadrul unei reuniuni de criză, banca centrală a Rusiei a reacționat la prăbușirea monedei naționale. Aceasta a majorat drastic rata dobânzii cheie la 12%. Banca centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii cheie de la 8,5 la douăsprezece procente pentru a opri prăbușirea rublei. Acest lucru a fost anunțat de gardienii monedei după o reuniune de criză. În fundal se află alunecarea monedei naționale, care la începutul săptămânii a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape 17 luni în raport cu dolarul și a pierdut mult și în raport cu euro. Următoarea ședință ordinară de politică monetară este programată abia pe 15 septembrie. Se pare că scăderea rublei a pus sub presiune banca centrală. Aceasta anunțase deja o creștere a ratei dobânzii pentru luna septembrie.
Agenția de știri Reuters citează o declarație a băncii centrale din Rusia în care se spune că presiunea inflaționistă se accentuează. "Decizia are ca scop limitarea riscurilor la adresa stabilității prețurilor". Cererea internă este mai mare decât producția economică a țării, a spus aceasta, iar cererea crescută de importuri afectează cursul de schimb al rublei.

"În consecință, transmiterea deprecierii rublei către prețuri capătă amploare, iar așteptările privind inflația sunt în creștere", a precizat banca centrală.

În cadrul unei reuniuni de criză, banca centrală a Rusiei a reacționat la prăbușirea monedei naționale.
[Sursa: PixaBay]

Kremlinul și banca centrală sunt în dezacord?

În ultima vreme, au existat neînțelegeri între Kremlin și banca centrală. Maxim Oreshkin, consilierul economic al președintelui Vladimir Putin, criticase faptul că politica monetară relaxată a fost principala cauză a slăbirii rublei și a accelerării inflației. Pe de altă parte, banca centrală a fost de părere că măsurile privind rata dobânzii nu au o influență directă asupra cursului de schimb. Președintele băncii centrale, Elvira Nabiullina, a pus slăbirea rublei în principal pe seama înrăutățirii condițiilor pentru comerțul exterior.

În cadrul unei reuniuni de criză, banca centrală a Rusiei a reacționat la prăbușirea monedei naționale.
[Sursa: PixaBay]

Reacție reținută a rublei

Gardienii monetari au încercat să amortizeze impactul economic al războiului rusesc din Ucraina și al sancțiunilor occidentale asupra Rusiei printr-o reacție flexibilă a ratei dobânzii. Deja la câteva zile după ce trupele rusești au invadat Ucraina la sfârșitul lui februarie 2022, aceștia au stabilit rata dobânzii cheie de la 9,5% la 20% sub impresia prăbușirii rublei. Ulterior, rata dobânzii a fost coborâtă la 7,5%, iar cel mai recent a fost majorată din nou pentru prima dată la 22 iulie, la 8,5%.
Chiar și înainte de preconizata majorare a ratei, rubla și-a revenit oarecum de la minimele de ieri față de euro și dolar. Cu toate acestea, moneda nu își poate apăra nivelul mai ridicat. În iarna anului 2022, rubla se prăbușise deja până la 130 la unu față de dolar.

Citește și: Rubla își pierde dramatic din valoare!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Citește și: Polonia îi reține pe rușii care răspândesc propaganda Grupului Wagner!

Citește și: O politică a refugiaților in Europa fără un plan?