Banca Mondială: Cel mai scăzut din ultimii până în 2030?

Autor: Bogdan Frațilă

Banca Mondială avertizează că potențialul mediu de creștere economică globală se va prăbuși la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii!

Sursa: PixaBay

Banca Mondială avertizează că potențialul mediu de creștere economică globală se va prăbuși la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii!

Banca Mondială avertizează că potențialul mediu de creștere economică globală se va prăbuși la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, de 2,2% pe an până în 2030.
Banca Mondială se așteaptă ca, până la sfârșitul anului 2030, creșterea economică globală să scadă la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, numind perioada de până atunci "deceniul pierdut".
""Limita de viteză" a economiei globale- rata maximă pe termen lung la care poate crește fără a declanșa inflația- va coborî la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii până în 2030", a declarat luni, într-un

raport intitulat "Perspectivele de creștere pe termen lung în scădere: Tendințe, așteptări și politici".
"Aproape toate forțele economice care au alimentat progresul și prosperitatea în ultimele trei decenii se estompează. Ca urmare, între 2022 și 2030, se așteaptă ca media creșterii PIB-ului potențial global să scadă cu aproximativ o treime față de rata care a predominat în primul deceniu al acestui secol, ajungând la 2,2% pe an", a adăugat raportul.
În cazul economiilor în curs de dezvoltare, se preconizează o încetinire a creșterii până la o expansiune anuală de 4% în restul acestui deceniu, în scădere de la o creștere anuală de 6% între 2000 și 2010.

Avertismente

"Aceste scăderi ar fi mult mai abrupte în cazul unei crize financiare globale sau a unei recesiuni", a avertizat Banca Mondială.
"Un deceniu pierdut ar putea fi în curs de realizare pentru economia globală", a declarat economistul șef al Băncii Mondiale și vicepreședinte senior pentru economie de dezvoltare, Indermit Gill.

Acesta a adăugat că declinul actual al creșterii potențiale are implicații serioase asupra capacității lumii de a aborda unele dintre provocările majore actuale, cum ar fi sărăcia, divergența veniturilor și schimbările climatice.
"Cu toate acestea, dacă țările ar adopta politici durabile și orientate spre creștere, creșterea potențială ar putea fi majorată cu până la 0,7 puncte procentuale, ajungând la o rată medie anuală de 2,9%", potrivit raportului.
"Este nevoie de un impuls politic ambițios pentru a stimula productivitatea și oferta de forță de muncă, pentru a accelera investițiile și comerțul și pentru a valorifica potențialul sectorului serviciilor", a adăugat
raportul.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

2023 inca un an dificil

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, spune că 2023 va fi un alt an dificil, cu o încetinire a creșterii globale la sub 3% din cauza cicatricilor provocate de pandemie, de războiul din Ucraina și de

înăsprirea monetară.
Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că riscurile la adresa stabilității financiare au crescut și a făcut apel la o vigilență continuă, deși măsurile luate de economiile avansate au calmat tensiunile de pe piață.
Directorul general al FMI și-a reiterat duminică opinia potrivit căreia anul 2023 va fi un alt an dificil, cu o încetinire a creșterii globale la sub 3% din cauza cicatricilor provocate de pandemie, de războiul din Ucraina și de înăsprirea monetară.

Chiar și cu o perspectivă mai bună pentru 2024, creșterea globală va rămâne cu mult sub media sa istorică de 3,8%, iar perspectivele generale rămân slabe, a declarat ea la Forumul de dezvoltare din China. FMI, care a estimat o creștere globală de 2,9% în acest an, urmează să publice noi previziuni luna viitoare.
Georgieva a declarat că factorii de decizie politică din economiile avansate au răspuns decisiv la riscurile de stabilitate financiară în urma colapsului băncilor, dar chiar și așa este nevoie de vigilență.
"Așadar, continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluțiile și evaluăm potențialele implicații asupra perspectivelor economice globale și asupra stabilității financiare globale", a spus ea, adăugând că FMI acordă o atenție deosebită celor mai vulnerabile țări, în special țărilor cu venituri mici și cu un nivel ridicat al datoriei.
De asemenea, ea a avertizat că fragmentarea geoeconomică ar putea diviza lumea în blocuri economice rivale, ceea ce ar duce la "o divizare periculoasă care ar lăsa pe toată lumea mai săracă și mai puțin sigură".

Citește și: Afacerile sunt dispuse să plătească mult pentru suport de calitate!

Citește și: Îngrijorările băncilor se calmează pentru moment?

Citește și: Credit Suisse împrumuta 54 de miliarde de dolari de la banca centrală Elvețiană!