Banca Mondială confirmă o creștere economică a României până în 2030

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 oct 2023, 00:00

Nicolae Ciucă

Sursa: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca

Economia României va crește până în anul 2030, potrivit Băncii Mondiale.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat că Banca Mondială confirmă pentru România perspectiva unei creșteri economice constante până în 2030.

Economia României va crește până în 2030

Potrivit prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, care a participat într-o intervenție online la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 25 de ani de activitate în România a Consiliului Investitorilor Străini, estimările Băncii Mondiale confirmă pentru România perspectiva unei creșteri economice constante până în 2030.

Citește și: 27 de spitale vor primi finanțare din PNRR. Care sunt spitalele care urmează să beneficieze de acești bani pentru modernizare

Acesta a declarat că: „Suntem țara cu cea mai mare creștere economică la nivelul Uniunii, de opt ori din 2000 până în 2022. Această creștere se simte şi la nivelul PIB per capita, care s-a ridicat de la 1.669

la 14.825 de dolari. Am recuperat în ritm alert decalajele economice, iar România se situa, deja, în 2021, la 74% din media Uniunii Europene, potrivit Eurostat, în evaluarea PIB-ului per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard. Ne menținem această dinamică şi estimările Băncii Mondiale confirmă perspectiva unei creșteri economice constante până în anul 2030”.

România are la dispoziție, în această perioadă, peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene

De asemenea, Nicolae Ciucă a ținută să menționeze faptul că România are la dispoziție, în această perioadă, peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene: „Avem bani pentru a susține acest ritm de dezvoltare şi modernizare”.

Conform acestuia, pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina reprezintă factori care încă afectează puternic economia globală. Prim-ministrul a evidențiat importanța continuării unei colaborări deschise între Guvern şi mediul de afaceri în scopul găsirii celor mai bune soluții la crizele multiple.

El a declarat că: „De asemenea, în acest context, e important să fim solidari, să demonstrăm că ne pasă şi de cei care nu pot trece singuri prin situații dificile. Doar împreună prin colaborare şi înțelegere putem depăși aceste vremuri complicate şi putem aduce bunăstare şi pentru români, dar şi pentru companii”.

Citește și: Alocații 2023: Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri majorate. ”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Totodată, Ciucă a menționat faptul că măsurile luate de Guvern, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții mediului de afaceri, au dus la o creștere record a investițiilor străine în țara noastră în anul trecut.

 

„Potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investiții străine directe a fost de 9,4 miliarde de euro în primele 10 luni şi va ajunge la peste 11 miliarde de euro pentru întreg anul 2022, cu aproape 2 miliarde de euro peste valorile înregistrate în anul 2008, considerat ca fiind cel mai bun reper în acest sens. Sunt cifre record, care confirmă încrederea investitorilor în măsurile luate de Guvern. În plus, numărul firmelor cu capital străin nou-înființate în România a crescut în primele 10 luni din anul 2022 cu peste 30% comparativ cu perioada similară a anului 2021, ajungând la 6.175 de firme noi, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Acești indicatori ne arată că marii investitori văd clar perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești şi includ România în strategiile lor de investiții” a specificat premierul.

Nicolae Ciucă
[Sursa: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca]

Legat de buget, Nicolae Ciucă a zis că în bugetul pentru acest an cheltuielile pentru investiții vor ajunge la 112 miliarde de lei şi vor reprezenta aproximativ 7,22% în PIB, nivel istoric pentru țara noastră.

El a vrut să mai transmită faptul că: Aderarea la OCDE şi implementarea cu succes a reformelor asumate prin PNRR sunt obiective asumate pe care vom reuși să le ducem la capăt şi cu ajutorul dumneavoastră. Pentru modernizarea României avem nevoie de fiecare euro din fondurile europene pe care le avem la dispoziție, avem nevoie de determinare şi, desigur, de expertiza dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc că o împărtășiți cu noi ori de câte ori este nevoie. Cred în continuare în puterea dialogului, în parteneriatul nostru şi în soluțiile găsite împreună, pentru că doar împreună putem construi un viitor sustenabil pentru economia României oferind speranță tinerei generații privind perspectivele de dezvoltare în această țară”.

Sursă: digi24.ro