Banca Națională a României lansează o nouă monedă de argint cu valoare istorică! Doar 5.000 de exemplare vor fi scoase pe piață

Autor: Andrei Costanda

Noua monedă de argint pusă în circulație

Sursa: Banca Națională a României

Banca Națională a României lansează o monedă comemorativă de argint, marcând 125 de ani de la nașterea arhitectului George Matei Cantacuzino, disponibilă începând cu 5 august 2024.

Începând cu data de 5 august 2024, Banca Națională a României (BNR) va introduce în circuitul numismatic o monedă specială din argint pentru a comemora 125 de ani de la nașterea renumitului arhitect și artist George Matei Cantacuzino.

Noua monedă de argint, un omagiu pentru George Matei Cantacuzino

Această monedă comemorativă aduce un omagiu contribuțiilor sale semnificative în domeniul arhitecturii și restaurării patrimoniului cultural românesc.

Aversul monedei prezintă o imagine detaliată a Palatului Mogoșoaia, o clădire istorică emblematică a cărei restaurare a fost influențată semnificativ de George Matei Cantacuzino. De asemenea, pe avers se regăsesc inscripțiile „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală de „10 LEI” și anul de emisiune „2024”. Această reprezentare grafică nu doar onorează contribuțiile lui Cantacuzino, dar și aduce în prim-plan importanța conservării patrimoniului național.

Reversul monedei este dedicat în întregime lui George Matei Cantacuzino, prezentând un portret detaliat al acestuia. Inscripțiile includ numele său, anii de viață „1899” și „1960”, și mențiunea „125 DE ANI DE LA NAȘTERE”. Aceste elemente subliniază respectul și recunoașterea pentru viața și activitatea sa remarcabilă.

Citește și: Un nou cutremur a lovit România în această dimineață! Activitate seismică intensă în luna August

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Citește și: Tragedie pe Drumul Morții E85. O persoană și-a pierdut viața după impactul violent dintre un autoturism și un autobuz

Prețul unei astfel de monede

Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent pentru a asigura protecția și păstrarea lor în condiții optime. Fiecare monedă vine însoțită de o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză.

Certificatele de autenticitate poartă semnăturile guvernatorului BNR și casierului central, garantând astfel originalitatea și valoarea numismatică a fiecărei piese.

Moneda din argint are un tiraj maxim limitat la 5.000 de piese, făcând-o o piesă de colecție exclusivistă. Prețul de vânzare este stabilit la 500,00 lei, exclusiv TVA, și include atât broșura de prezentare, cât și certificatul de autenticitate. Această inițiativă oferă colecționarilor și pasionaților de numismatică o oportunitate unică de a deține o monedă cu o semnificație istorică profundă.

Monedele comemorative au putere circulatorie pe întreg teritoriul României, adăugându-le astfel o valoare practică pe lângă cea simbolică și colecționabilă. Lansarea oficială în circuitul numismatic se va realiza prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, asigurând o distribuție eficientă și accesibilă pentru publicul larg.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.