Trei foști bancheri de origine rusă și unul de origine elvețiană de la Gazprombank Elveția au fost acuzați că nu au verificat în mod corespunzător dacă prietenul de lungă durată al președintelui rus, Serghei Roldugin, deținea cu adevărat activele din conturile sale.
Patru foști bancheri de la filiala elvețiană a unei importante bănci rusești au fost găsiți vinovați joi de faptul că nu au verificat în mod corespunzător conturile deschise pe numele unui violoncelist rus care are legături de lungă durată cu președintele Vladimir Putin.
Inculpații au primit sentințe cu suspendare la tribunalul districtual din Zurich, care, dacă sunt încălcate, ar putea duce, în mod colectiv, la amenzi de sute de mii de franci elvețieni.
Avocații tuturor inculpaților au anunțat imediat că intenționează să facă apel, potrivit unui e-mail al unui purtător de cuvânt al Gazprombank Elveția, care se află în proces de lichidare a operațiunilor sale și care nu a fost ea însăși acuzată.
Verdictul urmează unui proces de o zi, desfășurat pe 8 martie, bazat pe informații despre fluxurile financiare secrete dezvăluite în 2016 în scurgerile de informații Panama Papers, care l-au implicat pe muzicianul și prietenul din copilărie al lui Putin, Serghei Roldugin. A fost nevoie de ani de zile pentru ca procurorii să descâlcească rețeaua de bani și să aducă cazul în instanță.
Procesul a deschis o fereastră rară asupra acuzațiilor din Panama Papers potrivit cărora un membru al cercului de prieteni al lui Putin a ajutat la direcționarea de milioane de euro în străinătate și că este posibil ca angajații din domeniul financiar să fi închis ochii la astfel de intrări de fonduri. Putin a negat acuzațiile.
Foștii angajați ai Gazprombank- trei de origine rusă și unul de origine elvețiană, care nu au putut fi numiți în conformitate cu legislația elvețiană- au fost acuzați că nu au verificat în mod corespunzător dacă Roldugin deținea efectiv activele din conturi.
Acesta a fost client al băncii între 2014 și 2016.
Găsit vinovat
Toți cei patru inculpați au negat acuzațiile, care includ acuzații de încălcare a legislației elvețiene împotriva spălării banilor.
Într-o declarație, biroul procurorului regional din Zurich a declarat că a salutat verdictele ca fiind "un semnal important că trebuie respectate obligațiile de diligență în conformitate cu legea privind spălarea banilor".
Atât înainte, cât și de când Putin a ordonat forțe în Ucraina, națiunile occidentale au impus sancțiuni împotriva oligarhilor și a altor persoane cu legături strânse cu guvernul său, inclusiv Roldugin.
Departamentul Trezoreriei SUA îl descrie pe Roldugin ca fiind "parte a unui sistem care gestionează averea offshore a președintelui Putin".
Documentele depuse atunci când au fost deschise conturile enumerau tranzacții preconizate de 11,5 milioane de franci elvețieni (12,2 milioane de dolari). Actul de acuzare nu a indicat cât de mult ar fi putut ajunge la bancă, dar a remarcat cum Putin are "active enorme gestionate de persoane apropiate lui".
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Afilierea la Gazprom
Gazprombank a menținut conturile în pofida "abundentelor" rapoarte mediatice despre relația lui Roldugin cu Putin, inclusiv faptul că era nașul uneia dintre fiicele lui Putin, se arată în rechizitoriu.
Documentele băncii enumerau venitul lui Roldugin ca fiind de 1 milion de franci elvețieni pe an, bunurile sale de 10 milioane de franci, iar ocupația sa de muzician, indicând că fluxurile de bani nu erau "în niciun caz plauzibile ca fiind averea proprie a lui Roldugin", se arată în rechizitoriu. Acesta a precizat că modul în care au fost structurate conturile indică faptul că el a fost folosit ca "un om de paie".
În 2016, când rapoartele îl numeau pe Roldugin ca fiind proprietarul unor active offshore în valoare de 2 miliarde de dolari, Putin a negat că ar avea vreo legătură cu conturile offshore și a descris scurgerile de informații din Panama Papers ca făcând parte din eforturile occidentale de a slăbi Rusia.
Verdictul a fost în mare parte simbolic: Procuratura a cerut pedepse de șapte luni de închisoare cu suspendare pentru inculpați.
Timp de ani de zile, Elveția a încercat să își curețe reputația de paradis secret al miliardelor de bani prost obținuți sau spălați, inclusiv prin intermediul unei legislații care impune bancherilor să examineze cu atenție originea fondurilor asociate cu "persoane expuse politic".
Citește și: Rusia își bombardează din greșeală propriul oraș
Citește și: Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024, susține un oligarh!
Citește și: Germania vrea sa convinga India sa se devina aliat împotriva Rusiei