Ajutor financiar în valoare de 480 de lei lunar ar putea primi bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, a anunțat miercuri ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.
Bani de la stat pentru bunicii care se ocupă de creșterea copiilor
Bani de la stat ar putea primi lunar bunicii sau sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Măsura face parte din pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei și și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare.
Valoarea noului ajutor financiar va fi de 480 de lei și va fi acordat lunar persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească, a menționat ministrul Gabriela Firea.
69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unui trai mai bun în afara țării, iar aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare.
Părinții care muncesc în străinătate trebuie să anunțe în grija cui lasă copiii
De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare. Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Confirmarea persoanei în grija căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă, conform LEGII NR. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Acte necesare pentru confirmarea persoanei în grija căreia va rămâne copilul:
•acte de identitate ale familiei și ale persoanei în grija căreia va rămâne copilul;
• certificat de cazier juridic al persoanei în grija căreia va rămâne copilul;
• anchetă socială efectuată de reprezentanții primăriei la domiciliul persoanei în grija
căreia va rămâne copilul;
• adeverință medicală a persoanei în grija căreia va rămâne copilul;
• dovada notificării la Primăria de domiciliu;
• copie contract de muncă al părinților ce urmează să plece la muncă în străinătate
(dacă este cazul).
Citește și: Vouchere sociale 2023: Când intră pe card tranșa a treia de bani pentru alimente și mese calde?