Bani de la stat pentru copiii care fac sport de performanță. Tichetul de sportiv a fost aprobat

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 25 nov 2022, 10:11

Tichet de sportiv. Bani de la stat pentru copiii care fac sport de performanță

Sursa: PixaBay

Copiii și juniorii care sunt legitimați la cluburi sportive și fac sport de performanță vor primi bani de la stat din 2023. Tichetul de sportiv a fost aprobat de președintele Klaus Iohannis.

UPDATE: „Tichetul de sportiv” a fost publicat în Monitorul Oficial 

Tinerii legitimați la cluburi sportive vor primi, din 2023, un stimulent lunar de 150 de lei. Legea care reglementează „Tichetul de sportiv” a fost publicată miercuri  în Monitorul Oficial.

Astfel, începând cu anul 2023, copiii și juniorii ce participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor putea beneficia lunar de un stimulent financiar în valoare de 150 de lei,numit tichet de sportiv.

Copiii și juniorii legitimați la cluburi sportive și care participă la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor beneficia lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite  tichete de sportiv. Proiectul de lege a fost aprobat și semnat de președintele Klaus Iohannis, iar banii urmează să fie acordați din 2023. Ce valoare are tichetul de sportiv și cum pot fi folosiți banii? 

Citește și: Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor primi în plus de anul viitor

Ce valoare are tichetul de sportiv 

Tichetul de sportiv   are o valoare de 150 de lei și va fi acordat lunar copiilor și juniorilor legitimați la cluburi sportive și care participă la competiții sportive oficiale naționale și internaționale.

„În orice domeniu mai ales în sportul de performanță, motivația are un rol determinant pentru obținerea de rezultate la nivel național sau internațional, deoarece stă la baza continuității”, spun inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

„Juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau la medicație necesare efortului depus, toate fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiile locale județene naționale și internaționale necesare practicării

sportului de performanță”,  se arată în expunerea de motive a proiectului pentru tichetul de sportiv. 

Citește și: Este oficial: Indemnizație lunară de 2500 de lei pentru tinerii aflați în grija statului sau în plasament

Condiții pentru obținerea tichetului de sportiv 

Fiecare tichet de sportiv este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă și cuprinde cel puțin următoarele:

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

a) emitentul și datele sale de identificare;

b) valoarea nominală a tichetului de sportiv;

c) spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportiv;

d) interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive;

e) seria și numărul legitimației de sportiv cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat și categoria de vârstă;

f) elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului. 

Tichetele de sportiv vor avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii și vor fi distribuite sportivilor începând de anul viitor. 

Citește și: Klaus Iohannis a decis! Copiii care fac sport de performanță vor primi tichete în valoare de 150 de lei

Cum și unde pot fi folosite tichetele de sportiv 

"Tichetele de sportiv pot fi utilizate numai pe teritoriul României şi sunt destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localităţi, suplimente nutritive sau recuperare medicală", se arată în proiectul de lege. 

Fiecare beneficiar va avea dreptul la un singur tichet de sportiv pe lună, valoarea nominală a acestuia fiind de 150 lei. 

Ministerul Tineretului și Sportului elaborează normele metodologice de aplicare a legii și totodată stabilește cine este beneficiarul tichetului sportiv în vederea practicării sportului de performanță la nivel de copii și juniori.

Legea se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului. 

Sursă: avocatnet.ro; agerpres.ro

 

Taguri: