Bani de la stat pentru românii care vor să se întoarcă în țară! Care sunt condițiile pentru a intra în posesia a 12.500 de lei

Author: Diana Bostan
Actualizat: 15 oct 2023, 12:31

Ajutor pentru românii din străinătate

Sursa: Freepik

Românii care se întorc pentru a lucra în țară vor putea primi bani de la stat. Banii vor fi virați în două tranșe.

Este cunoscut faptul că românii preferă să lucreze în afara țării, salariile fiind mult mai mari, iar nivelul de trai este mai ridicat. Pentru a readuce forța de muncă în țară, statul român vine cu o soluție.

Românii care se întorc să lucreze în țară vor primi bani de la stat

Programul este finanțat din fonduri europene și este derulat de către Ministerul Muncii prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională (ANOFM).

Românii care aleg să se întoarcă în țară ar putea beneficia de suma de 12.500 de lei, iar o familie ar putea primi suma de 15.500 de lei.

Citește și: Cine sunt românii care primesc a 13-a pensie? Aceștia vor beneficia de un bonus în perioada sărbătorilor

În ciuda eforturilor, românii din străinătate nu par tentați de proiectul derulat de Ministerul Muncii, preferând să lucreze în afara țării în schimbul unui salariu motivant.

Potrivit Ministerului Muncii, banii vor fi acordați în două tranșe, o parte la semnarea contractului de muncă, iar a două tranșă după împlinirea unui an de muncă.

Citește și: Care sunt categoriile de români care se vor bucura de pensii de peste 5.000 de lei. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

”Într-adevăr, suma nu e ofertantă, cei care locuiesc aici poate au impresia că 2.500 de euro sunt bani buni, dar celor care trăiesc în afara țării nu li se pare ceva deosebit. Suma nu e foarte ofertantă, drept pentru care nu avem foarte mulți aplicanți, avem la ordinul câtorva sute, ceea ce, la piața muncii din România, e irelevant și insignifiant.

Citește și: Bilete la tratament pentru seniori! Casa Națională de Pensii a anunțat cine beneficiază de tratament balnear gratuit

Ne gândim să modificăm condițiile și sumele de bani, însă e de reținut faptul că acești bani sunt din fonduri europene și acolo e o limită. Dacă modifici suma în așa fel încât să devină una atractivă, o să ne trezim cu atât de multe aplicații încât nu o să mai avem suficienți bani. De aceea trebuie să existe o balanță”,  a transmis Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, într-o conferință de presă.

Rata emigrației a crescut în România

Milioane de români lucrează în străinătate, acolo unde au plecat în căutarea unui trai mai bun. Absolvenți de liceu sau de studii superioare, aceștia își părăsesc familiile fiind dornici de recunoaștere și de dobândirea unei situații materiale mai bune.

Citește și: Ajutor în bani pentru fiecare copil din familiile cu venituri mici. Peste 400.000 de copii vor beneficia de acest sprijin

”Numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”,  declara Florin Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.