Este cunoscut faptul că românii preferă să lucreze în afara țării, salariile fiind mult mai mari, iar nivelul de trai este mai ridicat. Pentru a readuce forța de muncă în țară, statul român vine cu o soluție.
Românii care se întorc să lucreze în țară vor primi bani de la stat
Programul este finanțat din fonduri europene și este derulat de către Ministerul Muncii prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională (ANOFM).
Citește și: Cine sunt românii care primesc a 13-a pensie? Aceștia vor beneficia de un bonus în perioada sărbătorilor
În ciuda eforturilor, românii din străinătate nu par tentați de proiectul derulat de Ministerul Muncii, preferând să lucreze în afara țării în schimbul unui salariu motivant.
”Într-adevăr, suma nu e ofertantă, cei care locuiesc aici poate au impresia că 2.500 de euro sunt bani buni, dar celor care trăiesc în afara țării nu li se pare ceva deosebit. Suma nu e foarte ofertantă, drept pentru care nu avem foarte mulți aplicanți, avem la ordinul câtorva sute, ceea ce, la piața muncii din România, e irelevant și insignifiant.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ne gândim să modificăm condițiile și sumele de bani, însă e de reținut faptul că acești bani sunt din fonduri europene și acolo e o limită. Dacă modifici suma în așa fel încât să devină una atractivă, o să ne trezim cu atât de multe aplicații încât nu o să mai avem suficienți bani. De aceea trebuie să existe o balanță”, a transmis Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, într-o conferință de presă.
Rata emigrației a crescut în România
Milioane de români lucrează în străinătate, acolo unde au plecat în căutarea unui trai mai bun. Absolvenți de liceu sau de studii superioare, aceștia își părăsesc familiile fiind dornici de recunoaștere și de dobândirea unei situații materiale mai bune.
”Numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, declara Florin Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.