Banii rămași pe cardurile de energie pot fi retrași până la finalul lunii martie! Ce acte sunt necesare pentru a putea primi banii cash

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 26 mar 2024, 19:36

Până când vor putea românii să retragă banii de pe cardurile de energie

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Se apropie termenul limită pentru românii care doresc să își retragă banii necheltuiți de pe cardurile de energie. Ministerul Muncii a anunțat că drepturile de ajutor de încălzire vor fi menținute în plată în toată perioada rămasă din sezonul rece din primăvara anului 2024.

Chiar dacă sezonul rece este pe final, românii au posibilitatea să retragă banii rămași pe cardurile de energie. Potrivit unui proiect de ordonanță, beneficiarii pot solicita în numerar suma rămasă, prezentând documentele justificative necesare.

Ce documente sunt necesare pentru ca românii să primească banii rămași pe cardurile de energie

În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin trebuie să prezinte:

  • cardul de energie valabil la data efectuării plății prin servicii de mandat poștal;
  • actul de identitate al celui care primește respectivul ajutor;
  • documente justificative emise până la data de 15 martie 2024, precum avizul de însoțire a mărfii, factura sau bonuri fiscale;
  • în cazul în care adresa de domiciliu diferă de cea inscripționată pe cardul de energie, un contract privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau la reședință împreună cu o declarație pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie.

Citește și: Sprijin financiar de 750 de lei pentru a asigura căldura în casele familiilor vulnerabile din România în această iarnă

Conform modificărilor şi completărilor ulterioare ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022, „cei care până la data prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemn de foc, să le poată încasa începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, în numerar, integral, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Cardurile pentru energie nu vor mai fi valabile după finalul lunii martie

Potrivit declarațiilor oficiale, Guvernul a aprobat menținerea în plată a ajutoarelor pentru încălzire și suplimentului pentru energie în perioada care a mai rămas din sezonul rece 2023-2024.

„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată.

Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în

ultima perioadă”, au transmis cei de la MMSS pe pagina oficială de Facebook.

Citește și: Peste 800.000 de români vor primi un ajutor financiar din partea statului: Guvernul a aprobat menținerea în plată a drepturilor de ajutor de încălzire

Ministerul Muncii a mai transmis că noile reguli referitoare la acordarea sprijinului financiar pentru încălzire vor fi valabile exclusiv pentru cererile înregistrate după 1 ianuarie 2024.

Guvernul a adoptat această măsură pentru a proteja beneficiarii existenți de orice impact negativ al majorării cu 13,8% a punctului de pensie. În plus, se va aplica și o dispensă de la plata datoriilor existente pentru cei care utilizează lemne, alte materiale solide sau petroliere pentru încălzire.