Chiar dacă sezonul rece este pe final, românii au posibilitatea să retragă banii rămași pe cardurile de energie. Potrivit unui proiect de ordonanță, beneficiarii pot solicita în numerar suma rămasă, prezentând documentele justificative necesare.
Ce documente sunt necesare pentru ca românii să primească banii rămași pe cardurile de energie
În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin trebuie să prezinte:
- cardul de energie valabil la data efectuării plății prin servicii de mandat poștal;
- actul de identitate al celui care primește respectivul ajutor;
- documente justificative emise până la data de 15 martie 2024, precum avizul de însoțire a mărfii, factura sau bonuri fiscale;
- în cazul în care adresa de domiciliu diferă de cea inscripționată pe cardul de energie, un contract privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau la reședință împreună cu o declarație pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie.
Conform modificărilor şi completărilor ulterioare ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022, „cei care până la data prezentei ordonanțe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemn de foc, să le poată încasa începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, în numerar, integral, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise”.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Cardurile pentru energie nu vor mai fi valabile după finalul lunii martie
Potrivit declarațiilor oficiale, Guvernul a aprobat menținerea în plată a ajutoarelor pentru încălzire și suplimentului pentru energie în perioada care a mai rămas din sezonul rece 2023-2024.
„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată.
Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă”, au transmis cei de la MMSS pe pagina oficială de Facebook.
Ministerul Muncii a mai transmis că noile reguli referitoare la acordarea sprijinului financiar pentru încălzire vor fi valabile exclusiv pentru cererile înregistrate după 1 ianuarie 2024. Guvernul a adoptat această măsură pentru a proteja beneficiarii existenți de orice impact negativ al majorării cu 13,8% a punctului de pensie. În plus, se va aplica și o dispensă de la plata datoriilor existente pentru cei care utilizează lemne, alte materiale solide sau petroliere pentru încălzire.