Obama a fost ales președinte al SUA în noiembrie 2008, fiind anterior desemnat candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Democrat. Obama l-a învins detașat pe candidatul republican John McCain, obținând 365 de electori față de 173 cât a obținut McCain.
Obama l-a avut ca vicepreședinte în cele două mandate de președinte pe Joe Biden, actualul președinte al SUA.
Patru ani mai târziu Barack Obama avea să rămână în funcție, după ce îl învingea pe Mitt Romney.
După încheierea mandatului i-a predat fotoliul de președinte lui Donald Trump. Trump avea să piardă alegerile atunci când a încercat să fie reales, contra lui Joe Biden, ce fusese vicepreședinte al SUA în mandatele lui Obama.
Obama a primit Premiul Nobel pentru pace
Barack Obama a fost laureat al Premiului Nobel pentru pace în 2009.
La 9 octombrie 2009, Thorbjørn Jagland, liderul Comitetului Nobel, l-a anunțat pe Președintele SUA în funcție, Barack Obama, ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace, „pentru eforturile extraordinare de îndreptare a diplomației mondiale și a cooperării
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Obama, unul dintre cei 205 candidați, a primit o medalie, o diplomă și un premiu în bani de 1,4 milioane de dolari.
Comitetul Nobel a declarat că „diplomația sa este fondată pe conceptul că cei care conduc lumea trebuie să o facă pe baza valorilor și atitudinilor împărtășite de majoritatea populației lumii”, iar BBC a relatat: „Comisia a pus accent pe eforturile domnului Obama de a îndrepta organismele internaționale și de a promova dezarmarea nucleară”.Obama a donat premiul în bani unor organizații caritabile ca: Fisher House Foundation , Clinton Bush Haiti Fund , College Summit , The Posse Foundation , The United Negro College Fund , The Hispanic Scholarship Fund , The Appalachian Leadership , Education Foundation , The American Indian College Fund și altele.
Obama, recunoscut ca un mare orator
Obama a fost recunoscut pentru talentul lui oratoric. El a fost comparat cu Martin Luther King, pe care, de altfel, l-a și evocat în discursuri.
Discursul său Yes We Can (în traducere Da, putem) a fost și pus pe muzică într-un popular videoclip produs Will.i.am.