Bărbatul care a dat foc în Parlamentul României a explicat gestul. Ce a vrut să obțină

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 18 sep 2024, 10:14

Bărbatul a fost depistat într-un hostel din Sectorul 3 al Capitalei, unde era cazat de aproximativ șase zile

Sursa: colaj (Observator)

Bărbat a dat foc marți unei săli din Palatul Parlamentului a fost prins de polițiști la aproape 10 ore după comiterea atacului și reținut pentru următoarele 24 de ore.

Bărbatul a fost depistat într-un hostel din Sectorul 3 al Capitalei, unde era cazat de aproximativ șase zile. Bărbatul a fost încătușat și dus la audieri, iar în fața jurnaliștilor a motivat gestul său ca fiind un mesaj îndreptat către clasa politică.

Citește și: Breaking News| Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de persoane au fost evacuate

Primele declarații ale bărbatului care a dat foc în Parlament

Potrivit surselor, atacatorul ar fi folosit o sticlă cu benzină pe care o avea ascunsă într-un ghiozdan pentru a da foc magazinului de suveniruri din Sala Constantin Brâncuși. Flăcările s-au extins rapid, umplând sala de fum, iar bărbatul a părăsit liniștit clădirea și a reușit să fugă fără a fi interceptat.

Potrivit  Observator, atacatorul ar fi avertizat oamenii să se îndepărteze înainte de a da foc, deși incidentul a dus la evacuarea a 300 de persoane, iar o femeie

a suferit un atac de panică. În mod surprinzător, bărbatul nu a fost controlat la intrarea în clădire și nu a atras suspiciuni, deși zona este de obicei supravegheată de agenți de pază și personal al instituțiilor de securitate.

„Este atentat la Parlamentul României. A venit cineva şi a dat cu benzină pe Parlament, a dat pe o fată pe aici. A dat pe jos, a luat foc, iese fum dinăuntru", au spus ieri martorii la incident.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

După ce a incendiat sala, bărbatul a fugit pe Splaiul Independenței și a luat metroul din stația Izvor, îndreptându-se spre hostelul unde era cazat.

Acolo a fost găsit și reținut de poliție. În urma capturării, el a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.

„Am fost la DNA săptămâna asta. (Am vrut să trag un semnal pentru) clasa politică", a spus acesta.

Bărbatul a dat foc cu doar o zi înainte de o întâlnire de grad zero în Parlament

Incidentul a avut loc cu doar o zi înainte de o întâlnire importantă între miniștrii apărării din țările de pe flancul estic al NATO, ceea ce a amplificat preocupările privind securitatea la Parlament.

Ancheta care urmează să fie desfășurată va încerca să stabilească toate circumstanțele incidentului și cum a reușit atacatorul să pătrundă în clădirea Parlamentului fără să fie oprit, în ciuda măsurilor de securitate existente.