BAREM Limba Română Bacalaureat 2022. Cum se corectează subiectele la Română la BAC 2022. Punctajul oficial a fost publicat pe EDU.RO!

Autor: Andrei Ionescu

Luni, 20 iunie 2022 are loc prima probă scrisă de la Bacalaureat 2022, cea la Limba și Literatura Română. Iată Subiectele și Baremul de corectare EDU.RO.

UPDATE Baremul de corectare de la BAC 2022 Română, publicat pe EDU.RO

e-a-romana-real-tehn-2022-bar-06.pdf

 

e-a-romana-real-tehn-2022-var-06.pdf

 

e-a-romana-uman-ped-2022-bar-06.pdf

 

e-a-romana-uman-ped-2022-var-06.pdf

 

UPDATE Ce lucrări de la BAC 2022 sunt anulate

Lucrarea de la proba scrisă de Limba și Literatura Română poate fi anulată dacă elevul își scrie numele pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive.

Totodată, dacă absolventul a încercat să copieze și a fost prins.

UPDATE Cum trebuia să fie rezolvate Subiectele de la BAC 2022 Română

Profesoara Genoveva Cerchez de la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia a susținut, pentru Edupedu.ro, că subiectele date la proba de Limba și Literatura Română de la BAC 2022 au fost de dificultate medie.

„La primul subiect, cele cinci întrebări nu cred că au ridicat probleme – poate doar caracterizarea Doamnei Elena, dar nu pentru că textul ar fi fost greu ci pentru că uneori elevii nu ştiu să facă diferenţa între trăsături morale, stări, sentimente şi chiar statut social.

Inevitabil, vor apărea şi răspunsuri precum: tristeţea sau chiar sărăcia, care nu sunt trăsături morale. Elevii ar fi putut identifica trăsături precum modestia, generozitatea sau înţelepciunea Doamnei Elena. Ar mai putea pierde câte un punct, două la fiecare răspuns dacă, în loc să formuleze răspunsul, elevii se rezumă la a da citate din text.”

În legătură cu textul argumentativ, profesoara este de părere că nu verifică „în mod real gândirea critică a absolvenţilor”: „Nu prea văd ce e de demonstrat când vine vorba de emoţii – emoţiile le ai sau nu le ai atunci când te întâlneşti cu

o personalitate. Cel mai probabil, dacă ştii că e o personalitate şi e un om pe care îl preţuieşti vei avea emoţii. Evident că dacă e o personalitate ale cărei valori nu le preţuieşti, nu vei avea cine ştie ce emoţii. Din nou, nu văd ce e de demonstrat sau de susţinut aici şi probabil că majoritatea textelor argumentative vor fi previzibile, dacă nu chiar banale”.

Iată ce a punctat cadrul didactic despre subiectul al II-lea: „La subiectul al II-lea, identificarea perspectivei narative e printre cele mai uşoare subiecte de teorie literară.

Riscul aici e ca elevii să fi scris doar „perspectivă narativă obiectivă” şi să nu fi scris numărul minim de rânduri. Sigur, ideal ar fi dacă, pe lângă menţionarea că relatarea se face la persoana a III-a să mai poată demonstra, de exemplu, omniscienţa naratorului. Şi, din punctul meu de vedere, ideal ar fi şi să nu înşire o sumă de termeni precum  heterodiegetic focalizare  
zero  şi altele de felul acesta fără să demonstreze că ştiu şi ce înseamnă şi ce relevanţă au acestea pentru valoarea textului.”

„Despre subiectul al III-lea nu cred că mai sunt multe de spus, pentru că despre subiectul III la bac la română se vorbeşte de câţiva ani buni. Ion Luca Caragiale este, fără îndoială, un subiect dorit de elevi şi s-ar putea scrie eseuri interesante despre comedie sau despre un personaj al piesei de teatru care ne încântă ori de câte ori am citi-o sau vedea-o. Din păcate, citim mereu aceleaşi clişee, citim eseuri evident învăţate mai mult sau mai puţin pe de rost. Dacă s-ar face o statistică pentru a vedea câţi dintre elevii de la uman au caracterizat-o pe Zoe Trahanache, pun pariu că ar ieşi în jur de 80%. Şi nu e neapărat cel mai interesant personaj al piesei. Dar în toate cărţile de pregătire pentru bac, e primul personaj pentru care se oferă modele de eseu.”

„Concluzia? Au fost subiecte care testează, ca de obicei, cât de conştiincioşi sunt elevii şi cât de dornici sunt să ia note mari. Aceste subiecte testează prea puţin spre deloc gândirea critică şi originalitatea abordării unui text literar. Altfel spus, şi cu tristeţe, se poate lua o notă rezonabilă la bac fără să fi citit O scrisoare pierdută. O adevărată pierdere!”, a încheiat Genoveva Cerchez.

UPDATE Edupedu.ro publică subiectele de la proba de Română de la BAC 2022

Site-ul Edupedu.ro publică Subiectele de la proba de Română de la BAC 2022 pentru filiera teoretică, profilul real, pentru filiera tehnologică si pentru cea vocațională, mai puțin profilul pedagogic.  

Textul suport a fost din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate – este notat cu 30 de puncte.

Iată subiectele:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE 10:10 Subiectele la BAC 2022 proba de Limba și Literatura Română

Conform informaţiilor Observator, elevii de clasa a 12-a au primit la Bacalaureat, la proba de limba şi literatura română, opera lui Ion Luca Caragiale, atât la real, cât şi la uman. Aceştia au trebuit să vorbească despre particularităţile operei, respectiv să caracterizeze un personaj.

Luni, de la ora 09:00, începe prima probă scrisă de la BAC 2022, cea la Limba și Literatura Română.

Subiectele vor apărea pe kanald.ro imediat ce sunt făcute publice. De asemenea, vom publica imediat și Baremul de corectare EDU.RO, imediat ce acesta apare pe site-ul Ministerului Educației.

Examenul începe la ora 09:00. Accesul în față se face până la ora 08:30, ca la Evaluarea Națională, dar spre deosebire de acel examen, la BAC 2022 candidații au 3 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele. După ce subiectele și ciornele s-au împărțit tuturor, candidații încep să citească subiectele și să le rezolve.

Ca în fiecare an, toate probele scrise sunt supravegheate audio-video. Orice tentativă de fraudă se sancționează cu eliminarea din examen a candidatului. Acestuia i se dă nota 1.

BAREM Limba Română BAC 2022. Cum se corectează subiectele

Ministerul Educației a venit și în acest an în sprijinul candidaților de la Evaluarea Națională și de la Bacalaureat 2022, publicând anumite teste de antrenament. 

Citeste si: Elevii olimpici vor putea să intre la liceu fără să mai fie nevoiți să dea admitere. Care sunt documentele de care vor avea nevoie

Respectivele teste sunt modele de subiecte ca cele care pică la BAC 2022, iar rezolvarea lor de către candidați a putut reprezenta o bună pregătire pentru examenul propriu-zis.

Anul trecut candidații la BAC 2022 s-au descurcat un pic mai bine decât în anul precedent la examen.

Au promovat 69,8% dintre cei care au dat examenul, cu aproape 5% mai mulți decât în 2020, atunci când promovabilitatea a fost de 64,5%.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, trage un semnal de alarmă privind înscrierea la BAC 2022!

Numărul celor care s-au înscris la BAC 2022 în sesiunea de vară a scăzut dramatic, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a tras un semnal de alarmă.

„Numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la B1TV.

„Spre exemplu, în anul 2008 aveam 225.000 de elevi înscriși la bacalaureat.  Anul acesta, avem doar 126.000. Și vorbesc și de promoția curentă, și de promoțiile anterioare. Până în anul 2012, am avut constant peste 200.000 înscriși la bacalaureat. Anul acesta, doar 126.000. Anul trecut am avut 133.000, iar acum doi ani, am avut 155.000. Scăderea este de-a dreptul dramatică”, declara ministrul Educației,  Sorin Cîmpeanu.

Potrivit  edupedu.ro, circa 40.000 de elevi care au fost înscriși în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă la începutul anului școlar 2021-2022 nu vor susține BAC-ul în această sesiune de vară.

151.906 de elevi se aflau la începutul anului școlar 2021-2022 în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Dintre aceștia, doar 126.454 s-au înscris la BAC 2022 în sesiunea de vară.

Promovabilitatea a crescut la BAC 2021

BAC 2021 s-a desfășurat în condiții de pandemie, ca și BAC 2020. Rezultatele finale au fost însă mai bune, promovabilitatea fiind anul trecut cu circa 5% mai mare ca în urmă cu doi an.

"După soluționarea contestațiilor, rata generală de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare) a crescut cu 2%, în raport cu rezultatele inițiale: de la 67,8% la 69,8%. Față de prima sesiune a anului trecut, creșterea este de aproape 5% (64,50%- rată de succes în anul 2020)", anunța Ministerul Educației, într-un comunicat pe site-ul său.

Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 146 de la 112 (înainte de contestații). În sesiunea iunie - iulie 2020, 307 candidați au încheiat examenul cu media generală 10. Față de evaluarea inițială, cele mai mari creșteri ale ratei de promovare s-au înregistrat în județele Satu Mare 6,2%, Ilfov 5,7% și Covasna 3,4%.

"Au fost depuse 55.982 de contestații, înregistrându-se, astfel, o scădere semnificativă în comparație cu sesiunea similară a anului trecut (62.790 de contestații). După evaluarea celor 55.982 de contestații depuse au fost modificate notele pentru 52.784 de lucrări. Dintre acestea 88,73% s-au modificat cu maximum 1 punct, iar 11,27% s-au modificat cu mai mult de 1 punct", preciza Ministerul Educației.

Ce să faci dacă nu ești mulțumit de nota de la BAC 2022

La fiecare probă de la Bacalaureat 2022, fiecare candidat poate depune contestație dacă simte că lucrarea lui nu a fost evaluată corect. În cazul în care diferența e mai mare cu un punct în plus sau în minus, după reevaluare, nota finală rămâne ultima.

Contestațiile se pot depune fizic, dar și online, pe adresa de e-mail a liceului în care au fost susținute probele scrise. Se poate depune contestație la una sau la mai multe probe.

Citeste si: Barem Limba Română Evaluare Națională 2022. EDU.RO: Ce Subiecte au picat la Română la Evaluarea Națională și cum se corectează

Cererea pentru fiecare contestație trebuie să conțină și o declarație-tip în care candidatul e obligat să semneze că a luat la cunoștință că nota acordată la contestație poate fi mai mică sau mai mare decât nota inițială. Dacă un candidat este minor, declarația-tip este semnată de către părinții sau reprezentanții legali ai candidatului.

Pentru a fi luată în calcul contestația, cererea-tip depusă trebuie să conțină numele candidatului, CNP-ul, seria și numărul de buletin, școala absolvită, profilul și specializarea. 

Calendar BACALAUREAT 2022- Sesiunea de vară

  • 23—27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

Calendar probe orale

  • 6- 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română- proba A
  • 8- 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă- proba B
  • 9- 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale- proba D
  • 13- 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională- proba C

Calendar probe scrise

  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română- proba E.a)- proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului- proba E.c)- proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării- proba E.d)- proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă- proba E.b)- proba scrisă

Primele rezultate de la BAC 2022 vor fi publicate pe 27 iunie, până la ora 12.00. Contestaţiile se depun în aceeaşi zi, între orele 12:00- 18:00. Rezultatele finale se vor afișa pe 1 iulie 2022.