Barem Română Bacalaureat 2022. Grila oficială de corectare EDU.RO! Cum trebuia să rezolvi subiectele

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 15 mar 2023, 06:10

EDU.RO publică Baremul oficial de rezolvare a subiectelor de la proba de Limba și Literatura Română de la BAC 2022.

UPDATE Baremul oficial de la proba de Română de la BAC 2022 a fost publicat pe EDU.RO

e-a-romana-real-tehn-2022-bar-06.pdf

e-a-romana-real-tehn-2022-bar-06.pdf

e-a-romana-real-tehn-2022-var-06.pdf

e-a-romana-uman-ped-2022-bar-06.pdf

e-a-romana-uman-ped-2022-var-06.pdf

 

UPDATE Ce lucrări de la BAC 2022 sunt anulate

Lucrarea de la proba scrisă de Limba și Literatura Română poate fi anulată dacă elevul își scrie numele pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive.

Totodată, dacă absolventul a încercat să copieze și a fost prins.

UPDATE Cum trebuia să fie rezolvate Subiectele de la BAC 2022 Română

Profesoara Genoveva Cerchez de la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia a susținut, pentru Edupedu.ro, că subiectele date la proba de Limba și Literatura Română de la BAC 2022 au fost de dificultate medie.

„La primul subiect, cele cinci întrebări nu cred că au ridicat probleme – poate doar caracterizarea Doamnei Elena, dar nu pentru că textul ar fi fost greu ci pentru că uneori elevii nu ştiu să facă diferenţa între trăsături morale, stări, sentimente şi chiar statut social.

Inevitabil, vor apărea şi răspunsuri precum: tristeţea sau chiar sărăcia, care nu sunt trăsături morale. Elevii ar fi putut identifica trăsături precum modestia, generozitatea sau înţelepciunea Doamnei Elena. Ar mai putea pierde câte un punct, două la fiecare răspuns dacă, în loc să formuleze răspunsul, elevii se rezumă la a da citate din text.”

În legătură cu textul argumentativ, profesoara este de părere că nu verifică „în mod real gândirea critică a absolvenţilor”: „Nu prea văd ce e de demonstrat când vine vorba de emoţii – emoţiile le ai sau nu le ai atunci când te întâlneşti cu

o personalitate. Cel mai probabil, dacă ştii că e o personalitate şi e un om pe care îl preţuieşti vei avea emoţii. Evident că dacă e o personalitate ale cărei valori nu le preţuieşti, nu vei avea cine ştie ce emoţii. Din nou, nu văd ce e de demonstrat sau de susţinut aici şi probabil că majoritatea textelor argumentative vor fi previzibile, dacă nu chiar banale”.

Iată ce a punctat cadrul didactic despre subiectul al II-lea: „La subiectul al II-lea, identificarea perspectivei narative e printre cele mai uşoare subiecte de teorie literară.

Riscul aici e ca elevii să fi scris doar „perspectivă narativă obiectivă” şi să nu fi scris numărul minim de rânduri. Sigur, ideal ar fi dacă, pe lângă menţionarea că relatarea se face la persoana a III-a să mai poată demonstra, de exemplu, omniscienţa naratorului. Şi, din punctul meu de vedere, ideal ar fi şi să nu înşire o sumă de termeni precum  heterodiegetic focalizare  
zero  şi altele de felul acesta fără să demonstreze că ştiu şi ce înseamnă şi ce relevanţă au acestea pentru valoarea textului.”

„Despre subiectul al III-lea nu cred că mai sunt multe de spus, pentru că despre subiectul III la bac la română se vorbeşte de câţiva ani buni. Ion Luca Caragiale este, fără îndoială, un subiect dorit de elevi şi s-ar putea scrie eseuri interesante despre comedie sau despre un personaj al piesei de teatru care ne încântă ori de câte ori am citi-o sau vedea-o. Din păcate, citim mereu aceleaşi clişee, citim eseuri evident învăţate mai mult sau mai puţin pe de rost. Dacă s-ar face o statistică pentru a vedea câţi dintre elevii de la uman au caracterizat-o pe Zoe Trahanache, pun pariu că ar ieşi în jur de 80%. Şi nu e neapărat cel mai interesant personaj al piesei. Dar în toate cărţile de pregătire pentru bac, e primul personaj pentru care se oferă modele de eseu.”

„Concluzia? Au fost subiecte care testează, ca de obicei, cât de conştiincioşi sunt elevii şi cât de dornici sunt să ia note mari. Aceste subiecte testează prea puţin spre deloc gândirea critică şi originalitatea abordării unui text literar. Altfel spus, şi cu tristeţe, se poate lua o notă rezonabilă la bac fără să fi citit O scrisoare pierdută. O adevărată pierdere!”, a încheiat Genoveva Cerchez.

UPDATE Edupedu.ro publică subiectele de la proba de Română de la BAC 2022, profilul uman și pedagogic

Edupedu.ro publică și Subiectele de la proba de Română de la BAC 2022, profilul uman și pedagogic.

Textul suport a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil, din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui prersonaj dintr-o comedie studiată – este notat cu 30 de puncte.

Subiectele pentru profilul uman și pentru profilul pedagogic sunt următoarele:

UPDATE Edupedu.ro publică subiectele de la proba de Română de la BAC 2022, profilul real

Site-ul Edupedu.ro publică Subiectele de la proba de Română de la BAC 2022 pentru filiera teoretică, profilul real, pentru filiera tehnologică si pentru cea vocațională, mai puțin profilul pedagogic.  

Textul suport a fost din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Subiectul al III-lea – tinerii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate – este notat cu 30 de puncte.

Iată subiectele:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE 10:10 Subiectele la BAC 2022 proba de Limba și Literatura Română

Conform informaţiilor Observator, elevii de clasa a 12-a au primit la Bacalaureat, la proba de limba şi literatura română, opera lui Ion Luca Caragiale, atât la real, cât şi la uman. Aceştia au trebuit să vorbească despre particularităţile operei, respectiv să caracterizeze un personaj.

Imediat ce Baremul va fi publicat pe EDU.RO, va apărea și pe site-ul nostru, kanald.ro. Se va întâmpla la ora 15:00.

Vă vom ține la curent cu tot ce se întâmplă la BAC 2022 la fiecare probă. Aici aflați Subiectele, Baremul de corectare și toate informațiile noi legate de orice probă scrisă de la Bacalaureat 2022.

BAC 2022 a început cu probele de competențe (lingvistice și digitale), care s-au terminat. Această a treia săptămână de BAC 2022 este cea dedicată probelor scrise. Este, de altfel, ultima săptămână. Vineri nu se va da niciun examen, deci practic odată cu proba de joi, cea la Limba maternă, se încheie oficial Bacalaureat 2022

De altfel, puțini absolvenți de clasa a XII-a susțin această probă de Limbă maternă. Este vorba despre candidații care au absolvit un liceu de profil, în care au studiat într-o altă limbă maternă decât româna (maghiară, ucraineană, germană, italiană, croată, sârbă, turcă sau slovacă).

Barem Română Bacalaureat 2022. Grila de corectare EDU.RO

Site-ul Ministerului Educației, EDU.RO, este cel care publică oficial, la ora 15:00, Baremul de corectare al subiectelor de la proba de Limba și Literatura Română și de la toate celelalte probe scrise de la BAC 2022.

Citeste si: Calendar Bacalaureat 2022. Programul probelor la BAC 2022. Când încep probele scrise în acest an și când vor fi afișate primele note

Kanald.ro îl va publica și el odată ce acesta apare pe EDU.RO. Totodată, vom publica Subiectele imediat ce acestea vor apărea (nu neapărat pe site-ul Ministerului Educației). Așa cum v-a obișnuit deja, kanald.ro vă va ține la curent cu toate informațiile relevante despre examenul de Bacalaureat.

Este necesar ca cei care vor să intre la facultate să obțină calificativul ADMIS la BAC 2022. Orice probă picată va atrage, după sine, necesitatea ca absolventul de clasă a XII-a sau a XIII-a să susțină din nou respectiva probă.

Pentru a fi declarat ADMIS ai nevoie de o notă de minim 5 (cinci) la fiecare probă, plus o medie generală de minim 5 (cinci) la Bacalaureat 2022.

BAC 2022: Sfaturi pentru candidații care susțin proba de Limba și Literatura Română

Ministerul Educației a venit în sprijinul absolvenților de clasa a XII-a și a XIII-a care susțin proba scrisă la Limba și Literatura Română în sesiunea de vară publicând mai multe teste de antrenament.

Acestea au avut rolul de a-i pregăti pe candidați, familiarizându-i cu modul în care sunt alcătuite subiectele și cu modul în care acestea trebuie rezolvate. O altă bună pregătire pentru candidații de la Bacalaureat 2022  a reprezentat-o și Simularea examenului de BAC, care anul acesta s-a susținut.

În precedenții doi ani, din pricina pandemiei de coronavirus cu care ne-am confruntat, Simularea nu s-a organizat, nici pentru BAC, nici pentru Evaluarea Națională. A fost o măsură considerată necesară, pentru limitarea răspândirii virusului SarS- Cov 2, care a luat de lângă noi peste 65.000 de persoane în 2 ani de pandemie.

Citeste si: Noi schimbări la Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022. Cum vor fi corectate lucrările elevilor din Călărași și Dâmbovița

Profesoara Genoveva Cerchez îi sfătuia, anul trecut, pe candidații la BAC să trateze cu încredere și subiectele care implică rezolvarea unor cerințe pe baza unei poezii.

“Dacă îți dă poezie la bac, nu uita! Poezia e făcută pentru toți oamenii, nu numai pentru scriitori și olimpici la română. Dacă o să memorezi și o să scrii poezia pe ciornă, va fi imposibil să nu știi să spui câte ceva –  în caz că vrei să adopți o atitudine de avarie”, le spunea Genoveva Cerchez candidaților, potrivit EDUPEDU.RO.

În ceea ce privește subiectul I din cadrul foii de examen, partea A, profesoara îi sfătuia pe absolvenți să reformuleze informația și să arate că “înțeleg nuanțe”, în răspunsurile formulate. “Răspunde în enunțuri, cu subiect și predicat. Dacă răspunzi folosind doar cuvintele din text, vei arăta că știi unde se găsește răspunsul cerut, nu și că ai acest răspuns”, transmitea ea.

“E minunat să ai un vocabular cât mai dezvoltat, să ştii cât mai multe şi să inserezi în text aceste cuvinte, informații şi legături care îţi personalizează stilul, dar să fii sigur(ă) că ştii bine sensul cuvintelor mai deosebite pe care le foloseşti. Altfel, poţi să dai naștere unor „perle” şi să pari că ai învăţat mecanic nişte fraze”, mai preciza Genoveva Cerchez, care este profesor de limba și literatura română și instructor de dezbateri academice la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia.

Promovabilitate mai mare la BAC anul trecut decât în urmă cu doi ani

Promovabilitatea la BAC 2021 a crescut cu circa 5 procente față de anul anterior, când s-a susținut BAC 2021.

"După soluționarea contestațiilor, rata generală de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare) a crescut cu 2%, în raport cu rezultatele inițiale: de la 67,8% la 69,8%. Față de prima sesiune a anului trecut, creșterea este de aproape 5% (64,50%- rată de succes în anul 2020)", anunța Ministerul Educației, într-un comunicat pe site-ul său.

În 2020 a fost cea mai mică rată de promovabilitate la BAC din ultimii 6 ani, de 62,9%.

În 2017 a fost cea mai mare rată de promovabilitate din ultimii ani, de 71,4%.

Anul trecut au fost depuse mai puține contestații decât anul trecut, chiar dacă BAC 2021 s-a desfășurat tot în condiții de pandemie, ca și BAC 2020.

"Au fost depuse 55.982 de contestații, înregistrându-se, astfel, o scădere semnificativă în comparație cu sesiunea similară a anului trecut (62.790 de contestații). După evaluarea celor 55.982 de contestații depuse au fost modificate notele pentru 52.784 de lucrări. Dintre acestea 88,73% s-au modificat cu maximum 1 punct, iar 11,27% s-au modificat cu mai mult de 1 punct", preciza Ministerul Educației.

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea de vară

  • 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022:  Afișarea rezultatelor finale

 

Surse: EDU.RO, EDUPEDU.RO