Bătăliile din Vechiul Testament confirmate de un nou studiu!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 02 nov 2022, 23:29

O nouă cercetare sugerează că datele geomagnetice ar putea ajuta la stabilirea exactă a datelor campaniilor militare biblice!

Sursa: PixaBay

O nouă cercetare sugerează că datele geomagnetice ar putea ajuta la stabilirea exactă a datelor campaniilor militare biblice!

Potrivirea narațiunii biblice cu dovezile istorice este o chestiune delicată. O nouă cercetare sugerează că datele geomagnetice ar putea ajuta la stabilirea exactă a datelor campaniilor militare biblice. Amintirile sunt lucruri șubrede. Poate că vă amintiți o excursie cu familia la plajă sau faptul că ați învățat să înotați în copilărie. Dar ați putea numi data exactă sau chiar anul în care s-au petrecut aceste evenimente? Fără ajutorul unui jurnal zilnic, nu este nimic mai mult decât o presupunere.

Aceeași problemă se aplică și în cazul amintirilor culturale și al istoriei. Și cu cât te întorci mai mult în timp, cu atât mai dificil este să știi când (sau dacă) s-a întâmplat ceva cu adevărat. Levantul din Epoca Fierului, care a avut loc între 1200-500 î.Hr., este un exemplu de perioadă istorică cu o cronologie deosebit de neclară. Este o perioadă în care au fost create multe dintre istoriile culturale ale Orientului Apropiat, Africii de Nord și Europei, transmise prin povești provenite inițial din Biblia ebraică.

Potrivirea evenimentelor din textele sfinte cu istoria reală este o problemă controversată în rândul cercetătorilor.

"Se numește dezbaterea cronologică a Epocii Fierului. Este un argument uriaș cu privire la cronologia evenimentelor din Biblie", a declarat Yoav Vaknin, arheolog la Universitatea din Tel Aviv și la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Vaknin a publicat recent, împreună cu colegii săi, o lucrare care utilizează o nouă metodă numită "datare geomagnetică" pentru a reconstitui momentul în care au avut loc anumite evenimente din Levantul din Epoca Fierului.

Cum se reconstruieste istoria

Istoricii și arheologii folosesc două surse principale de informații pentru a afla când, unde și dacă au avut loc evenimente istorice.

"Știm multe despre cronologia Levantului antic din Biblia ebraică [precum și] din textele asiriene și egiptene", a declarat Helen Gries, curator la muzeul Pergamon din Berlin. Cu toate acestea, textele sunt adesea scrise și adaptate la zeci sau sute de ani după ce un eveniment a avut loc, ceea ce face dificilă verificarea autenticității lor.

De exemplu, unele texte, cum ar fi Relieful triumfal de la templul Karnak din Egipt, care îl înfățișează pe faraonul Shoshenq I cucerind ținuturile iudaice în jurul anului 900 î.Hr. ar putea fi puțin mai mult decât laudele deșarte ale unui rege megaloman, de exemplu. De asemenea, cercetătorii pot data evenimente prin examinarea resturilor de ceramică din siturile arheologice, care au straturi de resturi și artefacte- cu cât mergi mai adânc, cu atât mai departe în istorie te afli.

"Dar problema este că aceasta este o cronologie relativă. Știm ce vine mai devreme și ce vine mai târziu, dar nu ne spune când s-au întâmplat lucrurile", a spus Gries.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Datarea evenimentelor cu ajutorul magnetismului și al focului

În studiul lui Vaknin, publicat în PNAS săptămâna trecută, autorii au descris un nou truc științific pentru a ajuta la datarea evenimentelor- în special a celor care implică focul. Cercetătorii au facilitat un proces numit datare arheomagnetică, o metodă care folosește magnetismul și care, spun ei, oferă modalități mai precise de datare a artefactelor. Pentru a explica modul în care funcționează datarea arheomagnetică, este mai întâi important să știm că câmpul magnetic al Pământului se schimbă în timp. În al doilea rând, atunci când sunt încălziți la sute de grade Celsius, compușii magnetici microscopici din materiale precum argila se aliniază cu câmpul magnetic în schimbare al Pământului. "Orașele din acea vreme erau construite cu cărămizi de lut uscate la soare. Atunci când acestea sunt încălzite, ca într-un incendiu distructiv, mineralele feromagnetice din interiorul cărămizilor se aliniază cu un câmp magnetic ca niște ace de busolă. Când se răcește, acestea se blochează- un blocaj în timp al momentului în care a avut loc incendiul", a explicat Vaknin. Examinând aceste "încuietori temporale", cercetătorii au reușit să precizeze mai bine momentul în care au avut loc anumite evenimente istorice.

Este posibil ca faraonul Shoshenq să nu fi jucat la cacialma, până la urmă

Inițial, istoricii s-au îndoit că faraonul Shoshenq I a cucerit într-adevăr Levantul cu forța în jurul anului 900 î.Hr.

"Cei mai mulți istorici cred că Shoshenq nu a distrus nimic atunci când a invadat Levantul- în schimb, ei cred că orașele iudaice l-au plătit să plece ca să nu distrugă nimic", a spus Vaknin. Cu toate acestea, cu ajutorul noii metode de datare arheomagnetică, Vaknin a spus că faraonul ar fi putut spune adevărul despre tendințele sale distructive până la urmă. Vaknin a studiat dovezile de distrugere din orașul iudaic Tel Beth-Shean. Excavatorii sitului au sugerat inițial că orașul a fost distrus cândva în jurul anului 830 î.Hr. În Biblie, acest lucru se potrivește cu o campanie militară în Regatul lui Iuda condusă de Hazael, regele din Aram Damasc.

Vaknin a luat mostre de cărămizi de la Tel Beth-Shean care au fost arse într-un fel de incendiu. Datele geomagnetice pe care a reușit să le extragă din aceste mostre sugerează că orașul a fost de fapt distrus cu optzeci de ani mai devreme, în jurul anului 900 î.Hr.

"Acest lucru a exclus distrugerea de către regele Hazael. În schimb, momentul producerii incendiului corespunde cu campania lui Shoshenq", a declarat Vaknin. Vaknin și coautorii săi spun că munca lor nu dovedește că Shoshenq a distrus cu siguranță Beth-Shean. Mai degrabă, spun ei, oferă un exemplu despre modul în care datarea arheomagnetică poate ajuta la o mai bună înțelegere a momentului în care au avut loc evenimentele istorice și poate contribui la dezbaterile în curs cu privire la cronologia conducătorilor din Israel și Iuda.

Citeste si: Lectura- o poartă spre cunoaștere

Citeste si: Minciuna lui Michelangelo: cartea care îți va zgudui certitudinile

Citeste si: Care sunt rugăciunile pe care creștinii le rostesc în ziua Sfântului Ioan Botezătorul