Este vorba despre bere, care va avea un preț mai mare începând cu data de 1 august.
Acest fapt se datorează majorării accizelor la alcool, dar şi a celorlalte scumpiri în procesul tehnologic, pe care le au de acoperit producătorii, de la 1 august august, vom plăti şi cu 20% mai mult pentru o halbă de bere.
Citeste si: Cum prevăd economiștii evoluția valutei în următoarea perioadă a anului. Ce se va întâmpla cu moneda euro
România este pe primul loc la consumul de bere
Țara noastră ocupă locul trei în clasamentul mondial al consumului de bere pe cap de locuitori. În mod surprinzător, Germania se află pe locul doi, deși se știe că în această țară consumul de bere este deja o tradiție, potrivit ANSA.
Există mai multe motive pentru care prețul berii va crește, aici se numără pandemia de coronavirus și restricțiile.
Iar evenimentele de tipul concerte, festivaluri, tot felul de alte spectacole au fost interzise mult timp.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Asociaţiile de bere spun că, din august, preţurile ar putea creşte cu 20%, în contextul accizelor majorate şi a inflaţiei galopante. Adică, pe un pahar de bere care acum costă 15 lei am putea da 18 lei. Iar de la 1 ianuarie 2023, aproape 19 lei, odată cu creşterea TVA la în Horeca. Conform INS, în ultimul an preţul berii s-a majorat cu 8%.
Val de scumpiri în România
Pe 15 iulie, Guvernul a adoptat mai multe modificări la Codul Fiscal, astfel încât alcoolul şi ţigările se scumpesc de la 1 august, în timp ce băuturile cu zahăr, vacanțele, dar şi mesele la restaurant vor costa mai mult din ianuarie, anul viitor.
Producătorii de bere spun că în primele 4 luni ale acestui an, piața locală a berii a înregistrat o scădere de 10% în raport cu aceeași perioadă din 2021.
Berea, această băutură versatilă este cea mai frecvent consumată băutură alcoolică din lume. Are o istorie de mii de ani în fabricație precum și un loc bine definit în domeniul culturii și al bucătăriei la nivel mondial.
Citeste si: România, îngenuncheată de un nou val de scumpiri. Prețul alimentelor va crește cu aproximativ 25%