Bazele token-urilor digitale - Ce e important sa intelegi?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 nov 2023, 00:40

La fel ca și monedele din diferite economii, token-urile de cripto-protocol au propriile caracteristici

Sursa: PixaBay

La fel ca și monedele din diferite economii, token-urile de cripto-protocol au propriile caracteristici

La fel ca și monedele din diferite economii, token-urile de cripto-protocol au propriile caracteristici, cum ar fi drepturile de vot, numărul de token-uri, proprietățile fluxului de numerar și posibilitățile de utilizare. Aceste proprietăți, tokenomics ale unei anumite criptomonede, pot influența valoarea acelui token și, prin urmare, atractivitatea acestuia pentru investitori.
Prin urmare, este esențial pentru orice investitor în criptomonede să înțeleagă modul în care funcționează tokenomica unui anumit token, deoarece acestea pot fi cruciale pentru aprecierea valorii pe termen lung.

Mai jos aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai populare modele de tokenomics de pe piața cripto.

1. Token de guvernanță (COMP, ENS, UNI).

Popularizate de Compound și Uniswap în 2020, jetoanele de guvernanță oferă exact ceea ce sugerează numele: Drepturi de guvernare prin intermediul unui protocol descentralizat subiacent. Pentru o lungă perioadă de timp, jetoanele de guvernanță au fost standardul, în special în sectorul DeFi.


În general, jetoanele de guvernanță au o reputație proastă în comunitate, deoarece sunt descrise ca fiind lipsite de valoare și nu au nicio valoare măsurabilă din punct de vedere economic. Fiecare jeton echivalează cu un vot- atât. Aceasta este o critică valabilă. Jetoanele de guvernanță proeminente, cum ar fi UNI și COMP, nu oferă investitorilor o participație la veniturile protocoalelor Compound și Uniswap. Dar, în mod evident, au o anumită valoare, deoarece pot influența protocoalele lor de bază.

În plus, jetoanele de guvernanță le dau deținătorilor lor posibilitatea de a modifica anumiți parametri ai protocolului. Acest lucru le permite utilizatorilor să primească o parte din veniturile protocolului în viitor- în mod pur teoretic.

2 Token de flux de numerar (GMX, SNX, MKR)

În alte protocoale, astfel de tokenomics sunt deja o realitate. Pe lângă funcția de guvernanță, GMX (GMX), Maker (MKR) și Synthetix Network (SNX), de exemplu, acordă investitorilor lor o parte directă din veniturile protocoalelor lor prin intermediul mizei.


Maker a fost unul dintre primele protocoale care a utilizat un astfel de design de token. Veniturile protocolului din împrumuturile obținute prin intermediul protocolului sunt folosite pentru a răscumpăra și a arde MKR. Prin deținerea de MKR, investitorii primesc drepturi de flux de numerar datorită ofertei în continuă scădere de jetoane MKR.
În timp ce în cazul MKR, deținerea pasivă de jetoane este suficientă pentru a primi o parte din veniturile protocolului, în cazul altor protocoale, jetoanele trebuie mai întâi să fie mizate.
În cazul GMX, de exemplu, cei care mizează pe jetoane GMX primesc 30% din veniturile pe care protocolul le primește de la utilizatorii care efectuează tranzacții pe bursa DeFi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3. veToken (CRV, YFI, BAL)

Așa-numitele veToken sunt un alt proiect. În cadrul tokenomiei popularizate de bursa descentralizată Curve Finance (CRV), deținătorii de jetoane pot miza pe jetoanele lor pentru o perioadă de timp predefinită (de obicei, de la o săptămână la patru ani).
Punându-și în joc jetoanele, utilizatorii primesc un veToken (veCRV pentru CRV) în funcție de durata perioadei de dobândire aleasă. De exemplu, un utilizator care mizează 1.000 de CRV timp de un an va primi 250 de veCRV. În comparație, el primește 1.000 (250 x 4) veCRV pentru miza aceleiași sume timp de patru ani.
Ceea ce este special aici este că veTokens au de obicei drepturi speciale în protocol. La curbe, deținătorii de veCRV au dreptul de a decide ce pool-uri de lichiditate primesc așa-numitele recompense de minerit de lichiditate CRV de la Curve. În plus, deținătorii de veCRV primesc dividendele generate de comercianții de pe Curve Finance. În general, modelul veToken combină astfel cele două modele tokenomice menționate mai sus și adaugă câteva caracteristici suplimentare.

Concluzie

Modelele de jetoane cu valoare adăugată nu reprezintă sfârșitul poveștii. Fiecare protocol poate decide singur cum să își conceapă tokenomics-ul. Astfel, teoretic, nu există limite în ceea ce privește posibilitățile. Nu există nicio îndoială că drepturile de flux de numerar au un potențial pozitiv pentru deținătorii de token-uri și sporesc atractivitatea activului, mai ales dacă protocolul generează comisioane semnificative. Dar, în cele din urmă, este departe de a fi clar care tokenomics sunt optime. Se poate presupune că, în următorii ani, va exista în continuare o varietate de modele noi, combinate în moduri diferite.

Citește și: Bitcoin și Elveția: Un pas spre libertatea financiară?

Citește și: Despre cumpararea de Bitcoin in 2023- Cum arata si ce e de urmat?

Citește și: Bitcoin: Ce indicatori alimentează prețul?

 

 

 

Taguri: