BCE consideră că sistemul piețelor financiare Europene este fragil

Autor: Bogdan Frațilă

Sistemul financiar din zona euro este fragil, avertizează BCE. Ratele mai mari ale dobânzilor, conflictele geopolitice și o economie slabă sunt responsabile.

Sursa: PixaBay

Sistemul financiar din zona euro este fragil, avertizează BCE. Ratele mai mari ale dobânzilor, conflictele geopolitice și o economie slabă sunt responsabile.

Sistemul financiar din zona euro este fragil, avertizează BCE. Ratele mai mari ale dobânzilor, conflictele geopolitice și o economie slabă sunt responsabile. Banca Centrală Europeană (BCE) a prezentat Raportul privind stabilitatea financiară- și avertizează că sistemul financiar din zona euro este fragil. "Perspectivele economice slabe și consecințele inflației ridicate apasă asupra capacității oamenilor, companiilor și guvernelor de a-și plăti datoriile", a explicat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, la prezentarea raportului, pe care banca centrală îl prezintă de două ori pe an.

Banca Centrală Europeană (BCE) este principala componentă a Eurosistemului și a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), precum și una dintre cele șapte instituții ale Uniunii Europene. Este una dintre cele mai importante bănci centrale din lume.

Consiliul guvernatorilor BCE elaborează politica monetară pentru zona euro și pentru Uniunea Europeană, administrează rezervele valutare ale statelor membre ale UE, se angajează în operațiuni valutare și definește obiectivele monetare intermediare și rata dobânzii cheie a UE.

Comitetul executiv al BCE pune în aplicare politicile și deciziile Consiliului guvernatorilor și poate da instrucțiuni băncilor centrale naționale atunci când face acest lucru BCE are dreptul exclusiv de a autoriza emiterea de bancnote euro. Statele membre pot emite monede euro, dar volumul acestora trebuie să fie aprobat în prealabil de BCE. Banca operează, de asemenea, sistemul de plăți TARGET2.

Vânt potrivnic pentru bănci

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor reprezintă un risc în special pentru băncile din zona euro. Deși acum primesc ele însele din nou dobânzi mai mari și câștigă bani din ratele mai mari la credite, băncile din Germania au în portofoliu multe credite pe termen lung cu dobânzi relativ scăzute, iar cererea de noi finanțări a avut tendința de a scădea în ultimele luni. "Băncile din zona euro beneficiază de creșterea ratelor dobânzilor, dar se confruntă cu vânturi frontale din cauza costurilor de finanțare mai mari, a calității mai slabe a activelor și a volumelor mai mici de credite", a rezumat

BCE. În general, sistemul bancar din zona euro este "bine poziționat pentru a rezista acestor riscuri". Cu toate acestea, BCE consideră că amortizoarele de capital majorate, de exemplu pentru posibilele reculuri pe piețele imobiliare, ar trebui menținute, iar reformele planificate în ceea ce privește reglementarea bancară în conformitate cu Basel IV ar trebui să fie implementate pe deplin.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prea devreme pentru o victorie asupra inflației

Președintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat recent că este prea devreme pentru a declara victoria asupra inflației. Politica monetară se află într-o fază în care este necesar să se urmărească îndeaproape diferitele forțe care influențează evoluția ulterioară a inflației. "Avem încă o călătorie în fața noastră", a declarat Lagarde, subliniind că viitoarele decizii ale BCE privind ratele dobânzilor vor depinde de evoluția ulterioară a datelor economice.

Pentru a ține inflația sub control, BCE a majorat ratele dobânzilor cheie de zece ori din iulie 2022. Ca urmare, băncile primesc acum o dobândă de patru procente la depozite.

Citește și: „Mai am un euro” Câți bani are, de fapt, Andrew Tate și ce sumă i-a fost confiscată de DIICOT

Citește și: Joe Biden, farsă inedită de ziua lui de naștere: Tortul a rămas fără spațiu pentru lumânări! Cum a reacționat președintele

Citește și: NASA a descoperit cum se formează, de fapt, planetele! Descoperirea a fost făcută cu telescopul