Beatrice Mahler, despre meniul zilnic, de 11 lei, al unui pacient internat în spitalele publice din România: "Este simplu, repetitiv, sărac în vitamine"

Author: Marina Ionescu

Beatrice Mahler, despre meniul zilnic, de 11 lei, al unui pacient internat în spitalele publice din România.

Sursa: Facebook Beatrice Mahler

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București, a publicat mai multe imagini cu meniul pe care îl primesc pacienții în spital.

Pe rețelele sociale au apărut mai multe fotografii cu meniul pe care îl primesc pacienții spitalelor publice din România. Imaginile sau viralizat imediat în mediul online, iar oamenii s-au arătat revoltați. Astfel, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București, a decis să vorbească despre acest subiect.

Cum arată meniul de 11 lei pe zi al unui pacient din România.
[Sursa: Facebook Beatrice Mahler]

Citeste si: Bilanț coronavirus marți, 29 martie 2022. Creștere alarmantă a numărului de cazuri noi. Peste 4000 de îmbolnăviri în 24 de ore

Beatrice Mahler, despre meniul zilnic, de 11 lei, al unui pacient internat în spitalele publice din România

În acest context, Beatrice Mahler a decis să transmită un mesaj pe pagina personală de Facebook.

Specialistul susține că hrana unui pacient român trebuie să fie acoperită, pentru trei mese pe zi, de suma de 11 lei, pe care o oferă statul spitalelor publice.

Meniul de 11 lei pe zi al unui pacient din România.
[Sursa: Facebook Beatrice Mahler]

Beatrice Mahler afirmă că mâncarea pe care o primesc românii în spitale este simplă, repetitivă și săracă în vitamine și nici se pune problema ca pacientul să poată să-și aleagă ce dorește să mănânce sau să se bucure de desert.

”În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei/ 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.

Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”,  a scris Beatrice Mahler pe Facebook.

Beatrice Mahler a spus cum arată meniul de 11 lei pe zi al unui pacient din România.
[Sursa: Facebook Beatrice Mahler]

Citeste si: Care sunt diferențele dintre răceală, COVID-19 și gripă? Medicul Adrian Marinescu a explicat cum putem deosebi aceste afecțiuni, la Dimineața cu noi, 28 martie

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu toate acestea, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a precizat că până în anul 2021, meniul zilei costa 10 lei. Însă, după ce a fost modificată legislația, prețul meniului a ajuns la 11 lei pe zi.

”Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc. Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital, regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză.

E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează… Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”,  a mai scris managerul de la „Marius Nasta”.