Belgia aprobă săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații pot alege să lucreze 10 ore pe zi pentru a beneficia de 3 zile de weekend

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 16 nov 2022, 10:55

Belgienii vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile.

Angajații belgieni vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile, conform reformelor economice agreate de coaliția aflată la guvernare, anunță Digi24, care citează The Guardian. Guvernul a convenit marți asupra unui nou acord de muncă menit să aducă flexibilitate pe o piață a muncii altfel rigidă. Astfel, angajații vor putea opta pentru zile de lucru mai lungi pentru a beneficia de pe urma unui weekend de trei zile. 

Citeste si: CNSU a actualizat lista țărilor din zona roșie. Carantină pentru persoanele care revin în România din aceste zone

Belgia aprobă săptămâna de lucru de 4 zile

Prim-ministrul Alexander De Croo a spus că pandemia de coronavirus i-a forțat pe oameni să lucreze mai flexibil și să-și combine viața privată și cea profesională.

Acest fapt a dus la noi moduri de lucru ”, a spus el într-o conferință de presă, citat de  Reuters.

De Croo a spus că țara sa nu oferă același grad de dinamism precum alte state. „După doi ani dificili, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim punctul de referință a unei economii performante.”

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În acest context, angajații care solicită weekend-ul de trei zile vor putea lucra până la 10 ore pe zi, în loc de 8 ore cum este în prezent, doar dacă sindicatele sunt de acord, pentru a lucra cu o zi mai puțin pe săptămână pe același salariu.

Citeste si: Decizie ce ar putea influența milioane de firme. Antreprenorii vor avea de suferit

Mai mult, belgienii își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta pentru a-și organiza mai bine viața privată.

Totodată, companiile pot refuza cererea angajaților pentru a restrânge săptămâna de lucru, timp în care aceștia vor lucra același număr de ore ca și până acum, dar angajatorii trebuie să își justifice decizia.

Săptămâna de lucru de patru zile a mai fost testată în Islanda între 2015 și 2019 și a devenit între timp modelul preferat de 85% din populația activă a țării.

Scoția a început să testeze acest model de lucru luna trecută și a pus la dispoziția companiilor participante un fond de 10 milioane de lire.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.