Beneficii importante pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. Care sunt noile prevederi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 aug 2023, 05:15

Beneficii importante pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

Sursa: PixaBay

Prin intermediul unui proiect de ordonanță adoptat ieri, noi modificări cu privire la beneficiile legate de serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist au fost făcute.

Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia de servicii conexe actului medical cât mai curând, după modificările adăugate la legea adoptată în primăvara anului acestuia.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul lui Ioan, băiatul de doar 13 ani care s-a aruncat de pe o clădire din Drobeta Turnu-Severin! De ce s-a sinucis, de fapt

Beneficii pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia cum de serviciile conexe ale actului medical, ceea ce înseamnă că psihologia clinică, consiliere psihologică, psihoterapia, psihologia educațională, consilierea școlară și vocațională, psihopedagogică, furnizată de către psihologi cu drept de liberă practică vor fi considerate servicii specializate integrate de sănătate.

Aceste servicii specializate integrate de sănătate sunt obiectivul Programului național de sănătate mintală, program ce este finanțat din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Aceste modificări aduse la legea adoptată în primăvara anului acestuia vin pentru a ajuta persoanele cu tulburări din spectrul autist să aibă parte de acces imediat și nediscriminatoriu la aceste servicii conexe actului medical.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O altă modificare adusă legii adoptate primăvara anului 2022 cuprinde și lista specialiștilor care se pot ocupa de furnizarea serviciilor specializate integrate. Această listă a fost supusă modificărilor, în prezent fiind adăugați și medici de familie, medici specialişti, asistenţi sociali, psihologi acreditaţi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali, kinetoterapeuţi, fiziokinetoterapeuţi, profesori de cultură fizică medicală, psihopedagogi speciali, terapeuţi ocupaţionali, psihologi atestaţi în terapii bazate pe evidenţe ştiinţifice care şi-au dovedit eficacitatea în evaluarea şi intervenţiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz și alţi specialiști în domeniu.

Citește și: Din decembrie, cuplurile pot depune cereri pentru 15.000 de lei de la stat pentru fertilizarea în vitro. Condițiile de accesare a banilor

Serviciile specializate vor fi gratuite

Această precizare este făcută în proiectul de ordonanță adoptat ieri și anunță faptul că toate persoanele cu tulburări de autism beneficiază gratuit de serviciile specializate   integrate de sănătate.

"La propunerea Ministerului S ă n ă t ăţ ii, Guvernul României a aprobat ast ă zi, 9 noiembrie 2022, proiectul de Ordonan ţă de urgen ţă pentru modificarea ş i completarea Legii nr.

95/2006 privind reforma în domeniul s ă n ă t ăţ ii ş i a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de s ă n ă tate, educa ţ ie ş i sociale adresate persoanelor cu tulbur ă ri din spectrul autist ş i cu tulbur ă ri de s ă n ă tate mintal ă asociate, precum ş i pentru stabilirea unor m ă suri în domeniul s ă n ă t ăţ ii. Prin acest act normativ, se creeaz ă cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat ş i nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau f ă r ă tulbur ă ri psihice, precum si pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii ş i stabilirea r ă spunderii de maplraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe", arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Citește și: Trupul neînsuflețit al unui bărbat de 27 de ani a fost găsit în ghena unui campus universitar, din sectorul 6. Acesta s-ar fi spânzurat chiar în ghena de gunoi

Surse: ms.ro, avocatnet.ro

 

Taguri: