Ce este, de fapt, spațiul Schengen și ce beneficii economice ar avea România dacă va adera la zona de circulație liberă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 iul 2023, 04:40

Beneficiile aduse prin aderarea României în spațiul Schengen

Sursa: PixaBay

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor, acesta fiind principalul beneficiu adus de aderare.

Pentru oamenii din Uniunea Europeană, beneficiul unei libertăți atât de mari de mișcare vine împreună cu o securitate sporită.

Citeste si: Vot pentru intrarea României în Schengen, în decembrie 2022. Ce s-ar schimba după admiterea țării noastre în zona comunitară de liberă circulaţie

Ce este Spațiul Schengen. Beneficii aduse prin aderarea României la zona fără frontiere din Europa

O problemă cu care toți locuitorii României se confruntă în fiecare an este reprezentată de coada de așteptare de la frontiera terestră cu Ungaria și Bulgaria. Cu aderarea țării noastre la spațiul Schengen, așteptarea nu va mai dura ore în șir, iar cozile nu vor mai fi de câțiva kilometri.

Un alt avantaj adus de aderarea României la spațiul Schengen este reprezentat de eliminarea timpului de prezentare a documentelor la frontierele terestre.

Cetățenii statelor membre ce călătoresc în spațiul Schengen vor avea nevoie să dețină doar un document de identitate valabil, fără a fi supuși controalelor la frontieră.

Nici comerțul nu va mai fi la fel, acesta va fi mult mai profitabil deoarece mărfurile vor circula mai repede, iar costurile necesare, precum combustibili și salarii, vor fi mai mici.

Frontiera aeriană are și ea beneficii din această aderare, controlul de frontieră va fi și aici eliminat pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen, iar deplasările se vor asemăna cu cele interne, din interiorul României.

Toți cetățenii Uniunii Europene pot rămâne în alt stat membru ca turiști până la trei luni cu un pașaport sau un card de identitate valabil, iar aceștia au dreptul să lucreze în țările respective fiind tratați ca și cetățeni ai țării.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Olanda este împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen! Cât de mult ne afectează țara în acest proces

Ce stat se opune aderării României la spațiul Schengen

Pentru a adera la spațiul Schengen, România trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar țara noastră le-a îndeplinit de mai bine de 10 ani. Lucrul acesta a fost adus în discuție la data de 9 iunie 2011, fiind prezente și în Consiliul Justiție și Afaceri Interne.

Toate statele vor fi nevoite să voteze pentru aderarea României, însă în anii trecuți, Olanda s-a opus constant aderării României.

Pentru ca România să poată adera la spațiul Schengen, voturile vor trebui să fie în unanimitate, iar decizia finală este așteptată la data de 8 decembrie, când va avea loc ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

În momentul de față sunt 26 de state membre în spațiul Schengen, 22 ce fac parte din Uniunea Europeană și 4 ce nu fac parte din aceasta: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Citeste si: De ce nu vrea Olanda ca România să adere la Spațiul Schengen. Motivele invocate de premierul Mark Rutte

Surse: schengen.mai.gov.ro, stirileprotv.ro, euronews.ro