Beneficiile algelor marine pentru sănătate

Author: Diana Tilă

Algele marine sunt alimente cu beneficii multiple asupra sănătății, bogate în nutrienți, calciu, magneziu și vitamine. Considerate super alimente în zonele de coastă, algele marine au început să fie consumate de tot mai multe persoane în ultimii ani, ca adaos nutritiv la dietă.

Algele marine sunt plante care cresc în mare, o sursă de hrană pentru mediul oceanic. Algele marine au culori variate - verde, maro, roșu, negru. Cunoscute și apreciate de asiatici, algele marine au început să fie consumate pe tot globul. Pot fi include în supe, tocane, salate, sosuri, dar și în sucuri.

1. Nutritive și hrănitoare

Sunt mai multe tipuri de alge marine bio pe care le regăsești în magazinele de specialitate. Fiecare în parte conține substanțe nutritive, minerale și vitamine în procente diferite.

Studiile au arătat că algele marine sunt o sursă bună de: proteină, carbohidrați, fibre, minerale, acizi grași polinesaturați. Vitaminele prezente în algele marine sunt: C, B, A, E. Alături de acestea au fost evidențiate: fierul, iodul, calciul, magneziul, zincul. Antioxidanții prezenți în algele marine pot oferi protecție organismului în fața stresului oxidativ și au posibilitatea să reducă inflamația la nivel celular. (1)

Indiferent de modul în care sunt introduse în alimentație și consumate, algele marine pot crește aportul de vitamine și minerale, fără a avea prea multe calorii.

2. Îmbunătățirea funcției tiroidei

Glanda tiroidă este răspunzătoare de controlul și eliberarea hormonilor, pentru energie, creștere și repararea celulelor vătămate. Pentru toate acestea are nevoie de iod. Cantitatea de iod pentru fiecare persoană depinde de starea de sănătate a tiroidei. În cantități prea mari sau prea mici iodul influențează activitatea glandei și apar disfuncții ale organismului. (1)

Studiile realizate până în prezent au relevat faptul că algele marine, care au un conținut bogat de iod, ar putea oferi echilibrul necesar organismului pentru buna funcționare a tiroidei, însă nu trebuie exagerat consumul. (2)

3. Susținerea funcției digestive

Bacteriile intestinale sunt extrem de importante pentru sănătatea întregului organism. Dezechilibrul ce poate să apară la acest nivel conduce la boli grave. Fibrele din componența algelor marine pot fi utilizate ca sursă de hrană pentru bacteriile din intestinul gros. În același timp, unele zaharuri din algele marine oferă condițiile optime pentru înmulțirea bacteriilor intestinale benefice ceea ce ar conduce la păstrarea sănătății mucoasei intestinale. (2)

4. Suport în menținerea greutății optime

Fibrele existente în algele marine pot contribui totodată și la senzația de sațietate deoarece pot încetini tranzitul intestinal, întârziind astfel apariția senzației de foame. Mai mult, studiile de laborator au scos la iveală faptul că o substanță prezentă în aceste alge marine poate oferi suport pentru reducerea grăsimii corporale. Pentru moment, însă, nu există dovezi științifice care să susțină afirmația în ceea ce privește consumul uman. (2)

5. Reducerea riscul de apariție a bolilor de inimă

Printre factorii care cresc riscul de apariție al unei boli cardiovasculare se află și colesterolul ridicat. Algele marine ar putea ajuta la reducerea colesterolului, cel puțin asta reiese din cercetările realizate până acum. (1)

O altă cauză de producere a bolilor de inimă este coagularea excesivă a sângelui. S-a demonstrat în laborator că algele marine conțin elemente care pot preveni coagularea sângelui în aceeași măsură în care și produsele medicamentoase anti-coagulante o pot face. Cu toate acestea, nu se știe care ar putea fi rezultatele la oameni și doza optimă recomandată de alge marine. (2)

6. Controlul zahărului din sânge

Când se produce un dezechilibru al nivelului de zahăr din sânge și nu poate fi restabilit, apare diabetul. Studiile realizate cu alge marine arată că substanța fucoxantină din acestea ar putea îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, prin control direct. (3)

Prin păstrarea echilibrului glucidelor în sânge, ar putea fi create condițiile necesare pentru ca persoanele aflate în categorii deosebite de risc de a dezvolta diabet să nu mai fie expuse acestei primejdii.  (2)

Consumul de alge dulse raw, bio, la 100g poate oferi nenumărate beneficii organismului, cu condiția să nu se exagereze cantitativ.

Pentru a obține rezultate avantajoase sănătății consumul de alge marine, în diverse combinații și preparate, poate avea loc periodic, dar în cantități mici. Dacă ai unele probleme de sănătate consultă medicul înainte de a introduce în dietă algele marine!

 

 

Surse de informare:

  1. Is seaweed good for you? Benefits, nutrition and all else you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/323916
  2. 7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed - https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-seaweed
  3. Health Benefits of Seaweed - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-seaweed#:~:text=Seaweed%20contains%20many%20antioxidants%20in,amount%20of%20B12%20as%20well.