Beneficiile ascunse ale șoriciului: „Este extrem de eficient pentru organism”. Ce spun nutriționiștii

Author: Diana Ghita
Actualizat: 16 sep 2024, 00:15

Consumul șoriciului de porc este recomandat de nutriționiști

Sursa: Unsplash

În această perioadă, șoriciul este una dintre mâncărurile-vedetă, fiind consumat în momentul tranșării porcului.

Puțini știu, însă, că șoriciul de porc, pe lângă faptul că este un adevărat deliciu, aduce un aport foarte esențial organismului uman.

Ce spun nutriționiștii despre șorici

Conform nutriționistei Mihaela Bilic, românii se pot bucura liniștiți de savoarea șoriciului, întrucât acesta nu îngrașă, ba din contră, are proprietăți foarte benefice, ajutând în mod considerabil organismul uman.

„Anul acesta am avut parte de ritualul complet al pregătirii și tranșării porcului pentru Crăciun. Exact ca și în poezia lui Nicolae Labiș, “Moartea căprioarei”, emoțiile mele au fost amestecate… un spectacol impresionant, care presupune mult meșteșug și dibăcie.

Și merită știut că nu îngrașă, ci este o sursă de colagen de cea mai înaltă calitate, extrem de eficient pentru organism. Pomana porcului este cu siguranță cea mai gustoasă introducere în atmosfera sărbătorilor de iarnă!”, scrie nutriționista.

Totuși, există și câteva contraindicații, acesta nefiind recomandat oamenilor cu hipertensiune sau colesterol mărit.

De asemenea, șoriciul este un aliment greu de digerat. Din acest motiv trebuie evitat și de persoanele cu probleme hepatice, pancreatice sau biliare, transmit nutriționiștii, conform Timpul.

Din carnea de porc se pot face o mulțime de preparate gustoase
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun? Multă lume nu știe care este data corectă

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

O altă delicatesă de Crăciun este friptura de porc

Un alt preparat-vedetă care nu trebuie să lipsească de sărbători este friptura de porc. Pentru a-i potența aroma, este indicat ca aceasta să fie condimentată corespunzător și pusă la marinat.

În timpul pregătirii unei marinade, amestecați toate condimentele și legumele în lichidul respectiv, asigurându-vă că obțineți o compoziție omogenă. Apoi, submergeți bucățile de carne în lichid, asigurându-vă că sunt bine acoperite.

În cazul proceselor îndelungate, întoarceți carnea de mai multe ori pe durata marinării.

Există două tipuri principale de marinade: cele acide (cu oțet, suc de lămâie, vin) și cele enzimatice (cu ananas, papaya sau ghimbir). Totuși, este important de menționat că cele enzimatice sunt rar folosite în bucătăria tradițional-românească.

Este important de știut că cele mai importante ingrediente pentru o friptură gustoasă sunt:  pătrunjel,  chimen, mărar,  maghiran,  oregano, curry, rozmarin, cimbru, foi de dafin, praf  de ceapă și usturoi,  fenicul,  turmeric,  ardei iute, salvie, sare, piper, hrean, busuioc, coriandru, ghimbir, boabe de muștar și chiar și mentă.  

Citește și: Rețetă de sarmale pentru Crăciun: Cât timp trebuie lăsate la fiert?