Cafeaua este cea mai populară și mai răspândită băutură din întreaga lume, dar care sunt beneficiile acesteia dacă este consumată moderat?
Care sunt beneficiile cafelei?
Cafeaua reprezintă o sursă de cafeină, vitamine, minerale și antioxidanți. O ceașcă de cafea conține:
- 95 mg cafeină;
- vitamina B2 (riboflavină): 11% din necesarul zilnic;
- vitamina B5 (acid pantothenic): 6% din necesarul zilnic;
- vitamina B1 (tiamină): 2% din necesarul zilnic;
- folați: 1% din necesarul zilnic;
- mangan: 3% din necesarul zilnic;
- potasiu: 3% din necesarul zilnic;
- magneziu: 2% din necesarul zilnic.
Conform noilor cercetări, cei care au spus că beau zilnic o cantitate „moderată” de cafea au avut mai puține șanse de a fi diagnosticați cu accident vascular cerebral.
Citește și: Ce nu ai voie să iei cu tine în avion. Lista obiectelor interzise
Între 50-300 mg cafeină consumată zilnic poate aduce o serie de beneficii, printre care:
- creșterea abilității de concentrare;
- stimularea sistemului nervos central;
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- scăderea timpului de reacție;
- prelungirea duratei de timp până la instalarea somnului;
- polifenolii și antioxidanții prezenți în cafea protejează în fața dezvoltării celulelor canceroase;
- scăderea nivelului inflamațiilor din organism;
- niveluri scăzute de estrogen;
- scăderea riscului de dezvoltare a cancerului endometrial și a celui de ficat;
- risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea; polifenolii și mineralele, precum magneziul, prezenți în cafea, normalizează nivelul insulinei și al glicemiei;
- antioxidanții din cafea reduc stresul oxidativ și inflamațiile din organism, având beneficii neurologice, acționând ca un antidepresiv; cafeina poate crește nivelul de atenție și de alertă, reduce anxietatea; consumul de maximum șase cești cafea/zi a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta depresie și tentativă de suicid;
- consumul constant de cofeină este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boala Parkinson (normalizează nivelul de dopamină);
- previne formarea calculilor biliari;
- consumul de cafea are efecte benefice asupra ficatului, inclusiv reducerea riscului de mortalitate provocat de ciroza hepatică.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă cafea?
Consumul redus de cafea este bun pentru organism, dar dacă se face abuz poate deveni un pericol pentru sănătate.
Iată ce se întâmplă dacă se face exces de cafea:
Cafeaua băută în exces
Conform unui studiu publicat în Nutrițional Neuroscience Journal, consumul a mai mult de șase cești de cafea pe zi este asociat cu un volum total mai mic al creierului și un risc mai mare, cu 53%, de demență și alte boli degenerative. Indicat ar fi ca un adult să consume cel mult 400 mg de cafea pe zi.
Citește și: Bilete tratament 2023: Vești bune pentru pensionari! Sumele alocate se majorează
Zahărul adăugat în cafea
Zahărul, indiferent de cantitate, este asociat cu o funcție cognitivă deficitară, hipertensiune arterială, diabet și probleme cardiace. Astfel, consumul excesiv de zahăr poate micșora creierul, afectând conectivitatea funcțională a acestui organ.
Nu vă hidratați corespunzător
Atunci când beți cafea ar fi bine să consumați și un pahar cu apă. Potrivit experților, cafeaua este diuretică și duce la deshidratare, iar aceasta este asociată cu o serie de efecte dăunătoare asupra sănătății: oboseală, durerile de cap și afectarea funcției cognitive.
Sursă: capital.ro