Beneficiile cafelei pentru sănătate – tu le știai?

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 05 mai 2021, 10:32

Cafeaua este cea mai populară băutură preparată din lume. Mulți o beau pentru a se trezi, deoarece oferă un plus de energie. Pentru mulți este o băutură socială. Iar în unele culturi cafeaua este chiar parte a meselor zilnice. Motivele pentru care oamenii consumă cafea sunt multiple. Însă, puțini se gândesc că această butură, consumată moderat, poate avea nenumărate beneficii asupra sănătății. Astfel, data viitoare când îți bei cafeaua, nu mai trebuie să te simți vinovată pentru obiceiul creat, deoarece aceasta este sănătoasă.

O mică întoarcere în timp

Beneficiile cafelei sunt cunoscute din timpuri străvechi. Legenda spune că un mistic musulman a observat că păsările care mâncau boabe din arbustul de cafea erau neobișnuit de vivace. După ce a gustat și el din acele boabe, s-a simțit plin de energie.

În Europa, cafeaua ca băutură a apărut în secolul al XVI-lea, în Malta. Astăzi nu mai trebuie să aștepți comercianții venețieni pentru a-ți reface stocul de cafea. Un bun exemplu este Kaufland, care are o selecţie deosebită de cafea arabică, braziliană şi chiar amestecuri gourmet, care sunt ce-i drept mai scumpe. Iar dacă vrei reduceri, poți căuta oferte în cataloage online Kaufland. Astfel, poţi să încerci mai multe tipuri de cafea, chiar la tine acasă, fără să fie nevoie să depui un efort financiar foarte mare.

Revenirea la viață într-o ceașcă de cafea

Cafeaua de dimineață este, dincolo de toate, un obicei sănătos. Te va ajuta să îți recapeți vitalitatea și să începi ziua cu un plus de energie. Chiar dacă ai dormit puțin și te-ai trezit obosită, o doză de cafea te va schimba dintr-o persoană somnolentă într-una activă.

Cafeaua este atât de eficientă încât doar mirosul poate alunga efectele oboselii. Mai mult decât atât, chiar și în timpul zilei, dacă tragi un pui de somn imediat după ce bei o cafea, te vei trezi într-o oră plină de viață și de energie.

O cafea băută la o petrecere te va ajuta să scapi de inhibiții și să fii mai deschisă către interacțiunile sociale. Are efectul unui pahar de vin, însă fără efectele secundare cauzate de consumul de alcool.

Sănătate în fiecare ceașcă

Cofeina, substanța activă a cafelei, stimulează sistemul nervos central. Consumul moderat al acesteia crește vigilența, atenția și concentrarea. Atunci când bei cafea, sunt eliberați în organism doi hormoni necesari stării de alertă: dopamina și adrenalina. Aceștia sunt principalii responsabili de o concentrare benefică asupra activităților zilnice.

Cafeaua mai conține și antioxidanți. Aceștia reduc cantitatea de radicali liberi din organism. Efectele pe termen lung în cazul băutorilor de cafea includ scăderea riscului de accident vascular cerebral, prin reglarea tensiunii arteriale, dar și șansa unei vieți mai îndelungate. Alte efecte recunoscute sunt scăderea șanselor de a face Alzheimer, Parkinson, schizofrenie, cancer de piele dar și diabet (în cazul acesta, ai grijă cât îndulcitor pui în cafea). Chiar și îmbătrânirea poate fi amânată, cafeaua stimulând memoria, cumulată cu o stopare a încetinirii reflexelor.

Evită excesul de cafea

Deși cafeaua este o băutură fără efecte adverse pentru adulți, totuși consumul exagerat poate avea efecte negative. În primul rând, acestea se văd asupra sistemului nervos central. Doze mari consumate zilnic pot cauza insomnii, stare de agitație nervoasă, amețeală sau vomă. Alte simptome pot fi durerile de cap, aritmiile cardiace sau tinitusul (țiuitul urechilor).

De asemenea, sunt câteva categorii de persoane care trebuie să fie atente atunci când beau cafea: femeile însărcinate, diabeticii, persoanele cu boli cardiovasculare sau cele cu boli are tractului intestinal.

O cafea pentru noi

Cafeaua este catalizatorul care aduce oamenii împreună. Nu de puține ori, o relație fericită a început la o cafea. O cafea băută în pauză va întări relația dintre colegii de muncă și va pune bazele unei colaborări fructuoase. De la cafea te întorci cu forțe proaspete și cu mintea mai limpede.

De aceea, cafeaua este combustibilul necesar pentru ca ziua să înceapă mai bine și care te ajută să privești lumea cu alți ochi.

 

 

Taguri: