Potrivit descopera.ro, spre deosebire de dusurile fierbinti, dusurile reci produc un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apara organismul de boli. O alta cercetare efectuata de o echipa de oameni de stiinta din Germania a aratat ca scufundarea in apa rece permite organismului, de-a lungul timpului, sa dezvolte o rezistenta la fortele oxidative din trup.
Cresterea numarului de leucocite asociata dusurilor reci este atribuita reactiei metabolice pe care corpul o are in urma socului produs de contactul cu apa rece. Pe masura ce corpul incearca sa se incalzeasca, rata metabolismului accelereaza, activand sistemul imunitar si eliberand astfel leucocitele in corp.
Acest lucru dezvaluie un alt beneficiu al dusurilor reci: un metabolism mai activ. O rata metabolica mai mare inseamna ca trupul arde mai multe calorii si grasimi, un efect secundar cu siguranta popular in randul persoanelor ce doresc sa scada in greutate.
Un alt beneficiu asociat dusurilor reci este stimularea fertilitatii masculine. Un dus fierbinte inseamna o temperatura scrotala mai mare, ceea ce duce la reducerea productiei de sperma. Dusurile reci nu duc neaparat la producerea mai multor spermatozoizi, insa ele nu reprezinta o amenintare la adresa fertilitatii precum cresterea temperaturii corpului si a zonei scrotului in urma unui dus fierbinte.
De asemenea, dusurile reci au si beneficii in ceea ce priveste mediul inconjurator, deoarece obtinerea apei reci necesita mult mai putine resurse si un consum de energie mai mic decat apa fierbinte.
Sursa foto: shutterstock.com