Beneficiile rubarbei. Cum poți să consumi această plantă-minune

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 02 feb 2023, 06:30

Rubarba numită planta -minute. Beneficiile rubarbei

Sursa: PixaBay

Folosită de sute de ani în medicina tradițională chineză, rubarba și-a câștigat denumirea de plantă-minune datorită beneficiilor uimitoare pe care le are asupra organismului uman.

Află și tu ce este rubarba și cum poți profita de uimitoarele beneficii ale rubarbei asupra organismului uman.

Ce este rubarba 

Confundată adesea cu un fruct, rubarba este, de fapt, o legumă originară din China. A ajuns în Europa în secolul al XIV-lea, iar la un moment dat era mai scumpă decât condimente foarte valoroase, precum şofranul şi scorţişoara.Este folosită atât în alimentaţie, cât şi în tratarea unor boli, datorită multiplelor beneficii pe care le are.

Rubarba este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 1-2 m. În pământ are un rizom dezvoltat și numeroase rădăcini cărnoase, lungi și galben-portocalii la interior.

Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

Deși este considerată o plantă-minune, trebuie să fiți foarte atenți atunci când consumați rubarbă. Frunzele ei sunt toxice deorece conțin acid oxalic, care poate provoca moartea.

În medicina populară se folosesc pețiolurile și rizomii. Rizomii se recoltează toamna târziu, numai de la plante care au cel puțin 8 ani de vegetație.

Pentru preparatele culinare, de la rubarbă se folosesc numai pețiolurile frunzelor. Pețiolurile de rubarbă au o culoare care poate să varieze de la roz deschis până la roșcat-violaceu. Cu cât este mai închisă la culoare cu atât este mai acrișoară. 

Beneficiile rubarbei 

Referitor la beneficiile rubarbei, vă prezentăm mai jos câteva dintre proprietățile care i-au atras denumirea de plantă-minune. 

Rubarba faciliteaza digestia

Cercetările au arătat că rubarba poate ajuta la ușurarea disconfortului abdominal și la promovarea digestiei sănătoase. Ca aliment bogat în fibre, rubarba funcționează la ameliorarea stomacului umflat, facilitând digestia.

Rubarba întărește oasele și previne osteoporoza

Rubarba conține o doză sănătoasă de vitamina K, care susține metabolismul osos și asigură protecția împotriva osteoporozei. Vitamina K ajută la creșterea absorbției de calciu și la cresterea densității  minerale osoase și previne riscul de fracturi. Studiile au arătat că o deficiență a vitaminei K crește riscul de osteoporoză.

Citeste si: Cozonac baby friendly, pufos și fără zahăr.  Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Alte beneficii ale rubarbei

Rubarba protejeaza creierul

Printre beneficiile rubarbei se numară și capacitatea de a proteja creierul de boli. Stresul oxidativ poate duce la accident vascular cerebral, boala Alzheimer și la alte probleme de sanatate. Studiile au arătat că extractul de rubarbă ajută la combaterea inflamației și protejează creierul de radicalii liberi care pot provoca daune.

Rubarba ameliorează constipația și diareea

Fibra pe care o conține rubarba ajută sistemul digestiv să funcționeze fără probleme. Rubarba, această plantă-minune, ajuta și la diminuarea durerii cauzate de hemoroizi și la tratarea disconfortului gastrointestinal.

Rubarba reduce inflamatia

Cercetările publicate de Jurnalul American de Medicină Chineză au constatat că extractul de rubarbă a înregistrat efecte pozitive semnificative în vindecarea celulelor inflamatorii. Proprietățile anti-inflamatorii naturale ale rubarbei ajută la combaterea infecțiilor și bolilor legate de inflamația cronică și acută. 

Cum poți să consumi rubarba 

Consumul regulat de rubarbă este o modalitate excelentă de a aduce organismului o mulțime de beneficii. Această plantă-minune poate proteja organismul de cancer, ajută la menținerea în formă și la eliminarea colesterolului rău. 

Rubarba, bogată în minerale și vitamina C, este indicată în terapia care reglează tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Rubarba protejează ficatul și previne apariția cancerului, datorită conținutului de antioxidanți și de aceea consumul acesteia ar trebui să devină un obicei în dieta noastră. 

Citeste si: Trei rețete delicioase din resturi de cozonac de la Paște. Deserturi rapide și gustoase cu numai câteva ingrediente

Referitor la modul cum poți să consumi rubarba, există o mulțime de rețete în care această plantă-minune poate fi integrată. Ea poate fi consumată ca atare, în salate și smoothiuri, dar poate fi transformată și în gemuri sau compoturi gustoase. 

De asemena, se pot pregăti și deliciose prăjituri sau tarte cu rubarbă. Important este să alegeți tije viguroase, ferme, lipsite de pete sau zone alterate atunci când pregătiți diverse rețete. 

De asemenea, supa este un alt mod cum poți să consumi rubarba

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 2-3 tulpini de rubarbă,
  • 1 păstârnac
  • o bucată de țelină
  • 1 ceapă verde,
  • frunze de menta
  • ulei de masline.

Se pregătește ca orice ciorbă de legume.