Beneficiile si provocarile raportarii corporative intr-o companie

Author: Diana Tilă
Actualizat: 02 mai 2023, 11:48

Raportarea corporativa priveste aspectele financiare si non-financiare si reprezinta o necesitate pentru orice companie care urmareste transparenta, echitatea si responsabilitatea. Adevaratul scop final al acesteia este acela de a comunica valoarea pe care o creeaza o intreprindere si trebuie sa includa atat partea financiara, cat si strategia, calitatea guvernantei, remunerarea si chiar impactul pe care il are organizatia asupra mediului, angajatilor si partilor interesate.

Care sunt beneficiile si provocarile raportarii corporative?

Raportarea corporativa ofera multe beneficii, printre care se numara transparenta si o mai buna gestionare a riscurilor, dar vine la pachet si cu numeroase provocari. Iata care sunt principalele avantaje:

Cresterea transparentei - transparenta corporativa este benefica pentru intreaga companie, in special pentru angajati, clienti si alte parti interesate. Aceasta sporeste increderea in mediul de afaceri si contribuie la luarea unor decizii mai bune.

Respectarea reglementarilor - raportarea corporativa este fundamentala pentru orice afacere, contribuind la mentinerea unor relatii solide cu actionarii, investitorii si a altor parti interesate. Este o dovada a soliditatii unei companii intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai sever in care autoritatile de reglementare solicita o mai mare transparenta financiara.

Imbunatatirea proceselor de luare a deciziilor - pe langa prezentarea de date, raportarea corporativa este o modalitate prin care acestea sunt utilizate pentru a imbunatati procesele decizionale. Prin intermediul acestor rapoarte, este posibila identificarea domeniilor in care trebuie facute schimbari.

Imbunatatirea gestionarii riscurilor - indiferent de tipul ei, orice afacere vine la pachet cu anumite riscuri. Raportarea corporativa este un instrument excelent pentru a identifica riscurile si pentru a sti cum sa raspunzi la ele.

Provocarile legate de raportarea corporativa

Pentru a realiza rapoarte corporative de calitate este nevoie de timp si de resurse. Culegerea datelor si analizarea indicatorilor nu sunt cele mai simple sarcini si cu cat compania este mai mare, cu atat mai complex va fi procesul de raportare corporativa - prin urmare, este important sa apelezi la o firma precum Mazars in Romania, ce ofera astfel de servicii la nivel profesional. In acest fel, vei obtine analize la cele mai inalte standarde, relevante pentru investitori si pentru partile interesate. Intelegerea datelor concludente si a celui mai bun mod de a le prezenta, respectand in acelasi timp reglementarile, reprezinta cea mai mare provocare pentru companii, care vine insa cu o solutie simpla - raportarea corporativa la un nivel inalt de eficienta si transparenta, realizata de catre o echipa specializata.

O alta provocare este aceea de a oferi date credibile si obiective, lucru care implica o abordare transparenta si utilizarea unor solutii integrate in diverse domenii. Spre exemplu, implementarea unor instrumente adecvate pentru culegerea datelor si analiza lor reprezinta o metoda de a face o raportare eficienta, care sa aduca valoare. Raportarea corporativa nu este intotdeauna cea mai usoara, dar atunci cand este realizata corect, va aduce beneficii imense companiei.

In concluzie, intr-un mediu de afaceri plin de provocari, raportarea corporativa are un rol din ce in ce mai important. Crearea de rapoarte care includ indicatori financiari si non-financiari reprezinta o metoda viabila prin care companiile se pot diferentia, tinandu-se cont de faptul ca increderea, responsabilitatea si transparenta au devenit esentiale pentru succesul si credibilitatea unei intreprinderi.

 

Sursa foto: pexels.com

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.