Venirea primăverii ne oferă posibilitatea de a introduce în alimentație tot felul de legume și fructe proaspete, iar acestea au un efect pozitiv asupra sănătății.
Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti ciuperci
Din acest motiv, primăvara este cel mai potrivit anotimp pentru a începe o detoxifiere completă a organismului, iar pe lista alimentelor care ar trebui consumate se numără și urzicile.
Beneficiile urzicilor. De ce să le consumi în această perioadă?
Urzicile sunt consumate încă din cele mai vechi timpuri, oamenii observând beneficiile pe care acestea le au pentru sănătate.
Urzicile conțin vitaminele A, C, K, maganeziu, fier, calciu, potasiu, sodiu, antioxidanți, iar toate aceste proprietăți nutritive le situează în topul alimentelor care ar trebui consumate la început de primăvară.
Citeste si: Pot fi refolosite măștile chirugicale? Uite cum le poți dezinfecta
Urzicile ajută la detoxifierea organismului, acționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că favorizează eliminarea rapidă a toxinelor din corp.
Pentru că sunt bogate în fier și magneziu, urzicile pot trata anemia și mai mult decât atât, acestea au capacitatea de a întări sistemul imunitar, un motiv în plus pentru a le consuma în timpul primăverii, atunci când riscul de îmbolnăvire este ridicat.
Urzicile sunt un ajutor de nădejde și în cazul bolnavilor de diabet, având în vedere că pot duce la o scădere a glicemiei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Nutriționista Mihaela Bilic recomandă consumul de urzici și pentru nivelul ridicat de proteine al acestora.
"Deși sunt niște frunze, 40% din greutatea uscată a urzicilor este reprezentată de proteine. Urzicile au mai multe proteine decât soia și, chiar dacă sunt proteine vegetale, conțin 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Nu degeaba numim urzicile un tonic de primăvară, cu 100g mâncare de urzici primim proteine cat dintr-o friptură și acoperim 100% din doza zilnică de calciu și fier, de 4 ori doza de vit.
Beneficiile urzicilor. Cum te ajută să ai un păr sănătos?
Urziciile nu sunt eficiente doar în tratarea anumitor afecțiuni, ci pot fi folosite și atunci când vine vorba despre frumusețe. Ceaiul de urzici este un tratament eficient împotriva mătreții și a căderii părului. Este suficientă clătirea de trei ori pe săptămână a părului cu ceai de urzici, iar acesta își va recăpăta frumusețea și strălucirea.
Beneficiile urzicilor. Așa prepari cea mai simplă mâncare de urzici
Mâncarea de urzici este gustoasă, sănătoasă și se prepară într-un timp scurt, astfel că nu va fi nevoie să petreci foarte mult timp în bucătărie.
Ai nevoie de: 500 g de urzici, o ceapă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de făină, 2 căței de usturoi, sare și piper.
Pentru a prepara mâncarea de urzici trebuie să începi prin a le spăla bine cu apă rece. După ce ai făcut acest lucru, pune pe foc o oală cu apă, adaugă sare, iar când aceasta începe să fiarbă, adaugă urzicile. Lasă-le pe foc timp de 20 de minute, după care pune-le într-o sită și scurge-le bine de zeamă. Nu uita să păstrezi un pahar cu zeamă de urzici pentru că îți va fi de folos în prepararea rețetei.
După ce ai scurs urzicile, pune-le în blender, pasează-le bine, adaugă sare, piper, făină și amestecă bine. Călește apoi ceapa în tigaie, adaugă urzicile și treptat pune și zeama păstrată anterior. Amestecă totul bine, după care adaugă usturoiul tocat și mai lasă totul pe foc 10 minute.
Mâncarea de urzici poate fi servită simplă sau alături de un ou ochi și mămăligă. Poftă bună!
Citeste si: Rețetă de pâinici de casă fără drojdie! Ela Crăciun vine în ajutorul gospodinelor!