Românii ce au mașini vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare începând cu prima zi a anului 2025, ținând cont că și polițele RCA se vor mări, iar prețul carburanților va crește. Iată care este procentul cu care se vor scumpi benzina și motorina de la 1 ianuarie 2025.
Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2025
Un document al Ministerului Finanțelor arată că benzina și motorina se vor scumpi începând cu data de 1 ianuarie 2025.
În prezent, un litru de benzina standard costă în jur de 7,14 lei, în timp ce un litru de motorină ajunge la 7,3 lei.
Taxă suplimentară impusă companiilor de petrol, gaze și carburanți din România
Companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti taxă suplimentară începând cu anul 2025, fie că este vorba despre producători, furnizori sau retaileri. Această taxă reprezintă mai exact un impozit de 0,5% din cifra de afaceri, potrivit proiectului aprobat de Camera Deputaților. Această taxă suplimentară s-a aplicat și în anul 2024, însă doar pentru companiile cu un rulaj de peste 50 de milioane de euro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cu toate acestea, începând cu data de 1 ianuarie 2025, toate companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, indiferent de rulajul pe care îl au. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a explicat că o mare parte a companiilor vizate vor fi nevoite să scumpească prețul carburanților și gazelor, deoarece deși au cifră de afaceri mare, marja de profit este foarte mică.
Citește și: De la data de 1 iulie prețul carburanților se majorează: Cât va ajunge să coste un plin de benzină
„În această situație unii furnizori/ retaileri sunt în situația în care trebuie să achite la stat un impozit (sumă a tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câștigul lor. Adică ar da faliment. Alternativa este majorarea prețului la combustibili și gaze naturale. Iar cel mai probabil inițiativa populistă a deputațiilor va avea ca efect – prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină.
Marja de adaus medie în anul 2024 a traderilor de gaze estimăm că a fost cuprinsă între 0,6% și 1,3%. Având în vedere că această lege urmează se se aplice de la 1 ianuarie 2025, când conform estimărilor prețul gazelor pe piața naturale engros se așteaptă să se situeze la un nivel de 40 euro/MWh, rezultatele aplicării acestei legi ar determina următoarea situație: după achitarea impozitelor pe profit, a impozitelor pe cifra de afaceri, a impozitelor pe dividende, ar aduce un profit net între 0% și 0,5%. În condițiile în care dobânda la depozite este de 5-8%, nici un trader nu ar accepta să mai lucreze în aceste condiții, fără o creștere a prețului. Efectul acestei măsuri, se vor face doar tranzactii pe termen scurt, cu efect asupra lichidității pieței, astfel va rezulta o concurență și mai mică și prețuri și mai mari în piață”, a explicat Dumitru Chisăliță, potrivit adevarul.ro.