Berkshire Hathaway a lui Warren Buffett isi vinde toate actiunile TSMC

Autor: Bogdan Frațilă

Conglomeratul lui Warren Buffett și-a vândut restul acțiunilor pe care le mai deținea la cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC!

Sursa: Captură YouTube

Conglomeratul lui Warren Buffett și-a vândut restul acțiunilor pe care le mai deținea la cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC!

Conglomeratul lui Warren Buffett și-a vândut restul acțiunilor pe care le mai deținea la cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC, după ce "Oracolul din Omaha" a tras un semnal de alarmă cu privire la baza sa din Taiwan.
Într-un document depus luni, Berkshire Hathaway (BRKA) a dezvăluit că nu mai deținea o participație la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM) de la sfârșitul primului trimestru.

Preocupări legate de război

În ultimele săptămâni, Buffett și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la viitorul Taiwanului, insula democratică autonomă în care TSMC își are sediul. Conducerea comunistă a Chinei revendică de mult timp Taiwanul ca parte a teritoriului său, deși nu l-a condus niciodată.
Mișcarea finalizează ieșirea din TSMC a unuia dintre cei mai urmăriți investitori din lume, care își redusese deja participația în ultimele luni.


În februarie, Berkshire a dezvăluit că a vândut 86% din acțiunile sale la TSMC, achiziționate pentru 4,1 miliarde de dolari cu doar câteva luni înainte. Vânzarea rapidă a fost considerată neobișnuită, deoarece Buffett este cunoscut pentru că face pariuri pe termen mai lung. Rugat să explice decizia sa în cadrul unei convorbiri cu analiștii din această lună, miliardarul a spus: "Nu-mi place locația sa și am reevaluat acest lucru".

"Mă simt mai bine în legătură cu capitalul pe care îl avem desfășurat în Japonia decât în Taiwan", a adăugat președintele Berkshire Hathaway. "Mi-aș dori să nu fie vândut, dar cred că aceasta este o realitate".
În ciuda vânzării acțiunilor, Buffett a lăudat TSMC ca fiind "una dintre cele mai bine gestionate companii și [cele mai] importante companii din lume".
"Nu există nimeni în industria cipurilor care să fie în liga lor, cel puțin din punctul meu de vedere", a spus el.

"Oameni minunați și o poziție competitivă minunată și toate cele, [dar] aș prefera să o găsesc în Statele Unite."
Buffett a spus că reevaluarea sa a companiei a fost făcută "în lumina anumitor lucruri care se întâmplă". Anterior, el indicase tensiunile geopolitice ca fiind o preocupare.
TSMC a refuzat să comenteze marți dezinvestirea Berkshire Hathaway.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Scutul de siliciu

TSMC este considerată o comoară națională în Taiwan, furnizând semiconductori giganților mondiali din domeniul tehnologiei, inclusiv Apple (AAPL) și Qualcomm (QCOM).
Produce în masă cele mai avansate semiconductoare din lume, componente care sunt vitale pentru buna funcționare a tot ceea ce este necesar, de la smartphone-uri la mașini de spălat.
Firma este cel mai mare producător de cipuri din lume, potrivit Gartner.

Este, de asemenea, una dintre cele mai valoroase companii listate la bursă din lume, cu o capitalizare de piață de 12,8 trilioane de noi dolari taiwanezi (aproximativ 415,3 miliarde de dolari) începând de marți. Prezența TSMC este văzută ca un stimulent puternic pentru Occident de a apăra Taiwanul împotriva oricărei încercări a Chinei de a-l cuceri prin forță.
Compania este percepută ca fiind atât de valoroasă pentru economia globală, precum și pentru China, încât uneori se spune chiar că face parte dintr-un "scut de siliciu" împotriva unei potențiale invazii militare din partea Beijingului.
În timp ce TSMC se extinde peste hotare în țări precum Statele Unite, își mărește, de asemenea, amprenta acasă, în Taiwan, unde intenționează să adauge peste 6.000 de locuri de muncă în acest an.
În timp ce Berkshire Hathaway și-a dezvăluit luni retragerea, alți investitori importanți au făcut pariuri pe acțiuni. Potrivit unui document de reglementare, Macquarie și-a mărit participația la TSMC, în timp ce Tiger Global a cumpărat și ea. Acțiunile TSMC au crescut cu 2% marți la Taipei, în timp ce acțiunile sale listate în SUA au scăzut cu 0,5% în tranzacțiile după orele de tranzacționare de la New York.

Citește și: Ce spune mâna dreaptă a lui Warren Buffett, Charlie Munger, despre managerii de investitii?

Citește și: Elon Musk a fost detronat. Cine este, acum, cel mai bogat om din lume

Citește și: Warren Buffett vinde o portie mare din gigantul de cipuri TSMC!

 

 

Taguri: