Berlinul speră să stimuleze investițiile germane în Africa

Author: Bogdan Frațilă

Cei mai importanți lideri germani vor vizita patru țări africane în zilele următoare. Cancelarul Olaf Scholz a plecat duminică de la Berlin spre Nigeria

Sursa: PixaBay

Cei mai importanți lideri germani vor vizita patru țări africane în zilele următoare. Cancelarul Olaf Scholz a plecat duminică de la Berlin spre Nigeria

Cei mai importanți lideri germani vor vizita patru țări africane în zilele următoare. Cancelarul Olaf Scholz a plecat duminică de la Berlin spre Nigeria, în ceea ce reprezintă a treia sa călătorie în Africa de la preluarea mandatului, în urmă cu aproape doi ani.
Președintele german Frank-Walter Steinmeier urmează să facă același lucru luni, când va ajunge pentru discuții în Tanzania și Zambia.
În timp ce Scholz se va afla în Africa de Vest, președintele german Frank-Walter Steinmeier se va îndrepta spre Africa de Est.


În prima sa oprire în Tanzania, Steinmeier urmează să se întâlnească cu președintele Samia Suluhu Hassan.
Spre deosebire de predecesorul său, John Magufuli, Suluhu Hassan urmează o cale pragmatică și mai favorabilă mediului de afaceri și este văzută ca o rază de speranță pentru reformele din țară, în special pentru femei și fete.
Călătoria lui Steinmeier în Tanzania nu este o surpriză, spune Maren Diale-Schellschmidt, șefa Camerei germane de comerț exterior din Kenya vecină.

"Cadrul de investiții pentru companiile germane s-a îmbunătățit semnificativ în cei doi ani de când președintele Samia Suluhu Hassan se află la putere", a declarat ea.
Potrivit lui Diale-Schellschmidt, Tanzania recuperează decalajul în domeniul infrastructurii, energiei și tehnologiei de mediu- un sector care prezintă un interes deosebit pentru Germania. Companiile germane privesc dincolo de nordul și sudul Africii și deschid din ce în ce mai multe locații noi în vestul și estul continentului, spune ea.

Perspective economice în creștere în Africa

Scholz și Steinmeier se vor concentra asupra relațiilor economice ale Germaniei cu țările legate de reforma inițiativei "Compact with Africa" a Berlinului, înainte de reuniunea din 20 noiembrie 2023 a țărilor africane și a țărilor G20, care va avea loc la Berlin.
Germania a dat un nou ton în relațiile cu țările din Africa, deoarece întreprinderile germane doresc să devină mai active pe continent.

În urma războiului Rusiei din Ucraina și a tensiunilor tot mai mari cu China, companiile germane își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către țările africane în căutarea unui nou potențial economic.
În timpul ultimei sale călătorii în Africa, în luna mai, Scholz a declarat: "Acum este momentul în care trebuie să luăm un nou început în ceea ce privește relațiile Nord-Sud, ceea ce va face posibilă dezvoltarea unor perspective comune cu numeroasele țări din sud pe picior de egalitate."

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Accent pe securitatea regională

Anul trecut, Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) al Germaniei a promis 100 de milioane de euro (105 milioane de dolari) pentru Nigeria, pe o perioadă de doi ani, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii, a ajuta în domeniul agriculturii, a extinde sectorul energiei regenerabile și a promova ocuparea forței de muncă pentru femei.


Se așteaptă ca Scholz să urmărească acest lucru în timpul discuțiilor cu președintele Bola Tinubu. Nigeria, cea mai populată țară din Africa, este cotată, alături de Egipt, drept cea mai mare economie africană.
Potrivit Berlinului, Scholz și Tinubu urmează să discute, de asemenea, despre securitatea regională și probleme globale. Acest lucru se va întâmpla și atunci când Scholz se va deplasa mai departe în Ghana pentru o întâlnire cu președintele Nana Akufo-Addo și cu președintele Comisiei Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Omar Touray. ECOWAS conduce în prezent procesul de mediere cu junta militară din Niger, care a preluat puterea în iulie.
Ghana este o democrație stabilă și este considerată o locație sigură pentru afaceri în Africa de Vest, a declarat Burkhardt Hellemann, șeful Camerei germane de comerț exterior din Ghana.
"Multe companii germane au ales Ghana din acest motiv, pentru a face, de asemenea, comerț în regiune sau în regiune... în Togo, Benin, Coasta de Fildeș, Senegal și așa mai departe", a declarat Hellemann.

Citește și: "Divorțul nu este o opțiune" pentru SUA și China

Citește și: Cum își folosește America bilanțul de mai multe trilioane de dolari pentru a combate inflația

Citește și: Turcia sărbătorește fondarea republicii în urmă cu 100 de ani

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.