Bernard Arnault, detinatorul Lous Vuitton si Versace, sub investigatie

Author: Bogdan Frațilă

Miliardarul francez Bernard Arnault și oligarhul rus Nikolai Sarkisov fac obiectul unei "anchete preliminare" pentru presupusa lor implicare

Sursa: Captură YouTube

Miliardarul francez Bernard Arnault și oligarhul rus Nikolai Sarkisov fac obiectul unei "anchete preliminare" pentru presupusa lor implicare

Miliardarul francez Bernard Arnault și oligarhul rus Nikolai Sarkisov fac obiectul unei "anchete preliminare" pentru presupusa lor implicare în "tranzacții susceptibile de a constitui infracțiuni de spălare de bani", a informat Parchetul din Paris.
Parchetul a confirmat informațiile anterioare ale publicației franceze Le Monde. Fiind subiectul unei anchete preliminare, Arnault nu este suspectat și nu a fost acuzat de fapte ilegale.
Parchetul a precizat că a adăugat o notă a serviciului de supraveghere a informațiilor financiare al Ministerului francez al Economiei (Tracfin) referitoare la tranzacțiile imobiliare în care sunt implicați atât Arnault, cât și Sarkisov, la o anchetă preliminară

în curs de desfășurare privind operațiunile oligarhului rus în Franța, care a început în 2022.

Suspiciuni reale?

Le Monde, care a declarat că a avut acces la nota de serviciu, a precizat că aceasta a fost trimisă de Tracfin către Parchetul din Lyon în decembrie 2022. Ziarul afirmă că dosarul a fost transferat "rapid" la Parchetul din Paris, care a cerut organului de supraveghere antiblanșire a banilor de la nivel național, să îl examineze.


Le Monde relatează că, potrivit acelei note, companii aparținând lui Sarkisov au achiziționat paisprezece proprietăți în stațiunea alpină de lux Courchevel în toamna anului 2018 pentru 16 milioane de euro (17 milioane de dolari). Acestea au realizat acest lucru prin intermediul unei configurații complexe de companii din Franța, Luxemburg și Cipru, potrivit Le Monde.
Citând nota, Le Monde a precizat că numele lui Sarkisov nu apare în registrele companiei care a efectuat achiziția, numită SNC La Fleche, deși oligarhul a fost descris de Tracfin ca fiind proprietarul efectiv al acesteia prin intermediul unei rețele de holdinguri.

În aceeași perioadă, Le Monde a afirmat că SNC La Fleche a achiziționat alte trei proprietăți în același cartier de la o companie numită SNC Croix Realty, pentru 2,2 milioane de euro. Sarkisov deținea, de asemenea, SNC Croix Realty la acea vreme, potrivit Le Monde. Le Monde, citând nota, spune că SNC Croix Realty a obținut un profit de 1,2 milioane de euro la vânzarea unităților pe care le cumpărase cu un an înainte.

De asemenea, Tracfin crede că miliardarul francez Bernard Arnault i-a împrumutat 18,3 milioane de euro (19,4 milioane de dolari) lui Sarkisov pentru această afacere prin intermediul holdingului său privat, potrivit Le Monde. Potrivit ziarului francez, președintele LVMH a cumpărat apoi La Fleche în decembrie 2018.
Potrivit Le Monde, nota Tracfin explică faptul că Arnault a împrumutat mai întâi suma către una dintre companiile lui Sarkisov, înainte de a achiziționa compania care deținea aceste active.
Le Monde adaugă că ancheta va trebui să "determine motivul acestei aparente incongruențe", precum și "să explice necesitatea ca domnul Arnault să apeleze la domnul Sarkisov ca intermediar în aceste tranzacții".
"Schimbarea beneficiarului real final al achizițiilor imobiliare(...) tinde să ascundă originea exactă a fondurilor, să complice tranzacțiile și identificarea cumpărătorului real și să reflecte o dorință de a ascunde beneficiarul real al tuturor acestor tranzacții, și anume Bernard Arnault", au scris anchetatorii Tracfin în nota de serviciu, alimentând suspiciunile lor de "spălare de bani".

Le Monde a citat o persoană apropiată lui Arnault, care a declarat că tranzacția a fost "efectuată în strictă conformitate cu legea", adăugând că "la fel ca în cazul oricărei tranzacții imobiliare" au fost implicate părți legale "responsabile pentru asigurarea respectării tuturor reglementărilor existente".
Echipa lui Sarkisov a declarat pentru Le Monde că omul de afaceri rus nu a fost "deloc implicat personal" în aceste tranzacții și că la momentul respectiv "nu existau legături de afaceri cunoscute între cei doi bărbați".
Sarkisov nu se află pe lista de persoane sancționate de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cel mai bogat om din Europa

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea netă de 164 de miliarde de dolari a lui Arnault îl face pe acesta să fie a doua cea mai bogată persoană din lume, după Elon Musk.
LVMH este una dintre cele mai mari companii din Europa, cuprinzând mărci de modă și băuturi de lux, precum Louis Vuitton și Moet & Chandon. Arnault a cumpărat o participație de control în LVMH în 1989, la doi ani după ce grupul a fost format prin fuziunea dintre Louis Vuitton și Moët Hennessy. De atunci, el a fost președinte și director general al companiei.
În ultimele trei decenii, Arnault a transformat LVMH într-o putere în domeniul produselor de lux, cu 75 de mărci de vinuri, băuturi spirtoase, modă, marochinărie, parfumuri, cosmetice, ceasuri, bijuterii, călătorii de lux și sejururi la hotel.

Citește și: Papa Francisc numește 21 de cardinali! Ce inseamna acest lucru?

Citește și: Merz îi oferă lui Scholz căutarea în comun a unei soluții pentru imigranti!

Citește și: Cum să ai grijă de câinele tău: Ghid complet pentru iubitorii de patrupezi

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.