După doi ani de sărbători în surdină din cauza COVID-19, vizitatorii s-au întors la Betleem pentru a marca nașterea lui Iisus Hristos. Pelerinii au luat parte la procesiunea tradițională de Crăciun și la slujba de la miezul nopții.
Mii de vizitatori au coborât în Betleem pentru a se alătura sărbătorilor de Crăciun, în timp ce orașul își revine după pandemia COVID-19. Se crede că Betleemul este locul de naștere al lui Iisus Hristos, fondatorul creștinismului.
Ministerul israelian al Turismului a declarat că se așteaptă la aproximativ 120.000 de pelerini din întreaga lume. Printre aceștia se numără aproape 600 de creștini palestinieni din Gaza, a căror călătorie în orașul situat în Cisiordania ocupată a fost aprobată de autoritățile israeliene.
'Mesajul Crăciunului este un mesaj de pace'
Cel mai înalt cleric romano-catolic din Țara Sfântă, patriarhul latin Pierbattista Pizzaballa, a condus sâmbătă o procesiune din Ierusalim.
El va celebra slujba de la miezul nopții la Biserica Nașterii, construită pe locul unde creștinii cred că s-a născut Iisus.
"Trăim provocări foarte dificile'', a spus el, menționând războiul din Ucraina și un recent val de violențe israeliano-palestiniene. "Dar mesajul Crăciunului este un mesaj de pace".
"Este posibil să schimbăm lucrurile", a adăugat el. "Vom fi foarte clari în ceea ce trebuie să facem și în ceea ce trebuie să spunem pentru a păstra importanța unității și a reconcilierii între toți'', a mai spus Pizzaballa.
Betleemul, din nou aglomerat de vizitatori din străinătate
Un brad uriaș de Crăciun cu o stea în vârf este așezat în piața din fața Bisericii Nașterii Domnului.
"Crăciunul este sărbătoarea orașului și depunem mult timp și efort pentru a ne pregăti pentru el", a declarat Hanna Hanania, primarul Betleemului.
În ultimii doi ani, pandemia i-a ținut departe pe vizitatorii internaționali, dar acum s-au întors, a declarat Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania ocupată.
"Anul acesta sărbătorim Crăciunul într-un mod foarte diferit față de anul trecut'', a declarat ministrul palestinian al Turismului, Rula Maayah. "Sărbătorim Crăciunul cu pelerini veniți din toată lumea''.
Sute de oameni s-au plimbat prin Piața Manger pentru sărbătorile din Ajunul Crăciunului.
Fanfare care bat la tobe și cântă la cimpoi au defilat prin zonă, iar turiștii străini au colindat, făcând selfie-uri cu marele brad de Crăciun din oraș în spatele lor.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Noile restricții de călătorie diminuează așteptările
În ciuda unei campanii de vaccinare în curs de desfășurare în teritoriile palestiniene ocupate, apariția bruscă a variantei omicron a coronavirusului a zădărnicit pregătirile municipalității din Betleem de a primi turiștii în acest an.
Israelul și-a redeschis granițele la 1 noiembrie, pentru ca o lună mai târziu să le închidă din nou pentru a limita răspândirea noii variante- chiar înainte de sărbătoarea evreiască Hanukkah și de începutul sezonului de Crăciun.
Doar câteva grupuri de turiști au vizitat în ultimele luni. Turiștii nu au putut călători nici în Cisiordania.
"Oamenii s-au simțit un pic mai plini de speranță, dar după asta [închiderea] nu vor mai fi mulți turiști", spune Elias Halabi, un tânăr fotograf palestinian, aflat în fața marelui pom de Crăciun care domină Piața Manger.
"Oamenii se simt din nou puțin deprimați, dar apoi suntem încă în spiritul Crăciunului".
În fiecare an, Halabi fotografiază evenimentul, de fiecare dată dintr-un unghi diferit al orașului. "Nu avem întotdeauna cel mai frumos brad din Betleem, dar avem Biserica Nașterii Domnului și asta este ceea ce îl face special", a spus el.
Arabii israelieni și palestinienii din alte părți ale Cisiordaniei sunt așteptați să viziteze orașul pentru a sărbători acest sezon, împreună cu unii creștini din Gaza cu permise speciale israeliene.
Citește și: Top 3 Descoperiri legate de Moise si Exod! Le cunosti deja?
Citește și: Noi descoperiri confirmă legătura Israelului cu poporul evreu?
Citește și: Bătăliile din Vechiul Testament confirmate de un nou studiu!