Biban de mare, un pește perfect pentru toată familia

Autor: Oana Picerea

Unul dintre cele mai delicioase, dar și sănătoase alimente, care nu are voie să lipsească dintr-un plan alimentar bine conceput și urmat cu strictețe este și peștele. Medicii sunt de părere că atunci când este consumat în mod regulat, măcar o dată pe săptămână, acesta va oferi organismului o mare parte dintre nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie.

Care este cel mai bun pește pentru consum?

Peștii grași, cum sunt somonul, macroul, tonul, heringul sau sardinele, sunt recunoscuți pentru faptul că sunt una dintre cel mai bune surse natural de acizi grași Omega 3, despre care toată lumea știe cât de benefici sunt pentru o inimă sănătoasă, reducerea valorilor mari ale colesterolului rău și chiar prevenirea și tratarea depresiei.

Consumul regulat de pește poate îmbunătăți și chiar prelungi durata vieții cu aproximativ doi ani, dar trebuie să știi și ce pește să alegi pentru consum pentru tine și familia ta. Chiar și cei mai mofturoși din familie nu vor putea rezista unei porții delicioase de biban de mare.

Puține calorii, dar plin de vitamine

Bibanul de mare este o specie de pește recunoscută pentru faptul că are foarte puține calorii – ceea ce îl face a fi unul dintre alimentele care nu au voie să lipsească din stilul alimentar al celor care vor să mai piardă di kilogramele în plus, dar este o adevărată ”bombă de vitamine”. Consumul acesteia este recomandat inclusiv femeilor însărcinate, deoarece vitaminele A, E, D3, B12, minerale, potasiu, iod, fosfor și acizi grași Omega 3 contribuie și la dezvoltarea armonioasă a pruncului pe care îl poartă în pântece.

De ce să consumi biban de mare

Există numeroase argumente pe care specialiștii le aduc în sprijinul ideii de a consuma biban de mare. Grație acizilor grași Omega 3 pe care îi conține, acest pește te ajută să aduci la normal valorile mari ale colesterolului ”rău”. De asemenea, contribuie la sănătatea sistemului nervos și cardiovascular.

Chiar și persoanele care suferă de tulburări metabolice sau afecțiuni ale sistemului circulator îl pot consuma cu încredere, fiind perfect pentru ele. Bibanul de mare se recomandă să fie inclus în planul alimentar al celor care au probleme cu hipertensiunea arterială, suferă de diabet, afecțiuni ale pancreasului sau ateroscleroză. Există chiar și unele studii care au scos în evidență că antioxidanții conținuți de bibanul de mare ar avea un rol pozitiv și în ceea ce privește prevenirea cazurilor de cancer.

Perfect pentru gravide și femeile cale alăptează

Pe timpul sarcinii, consumul de anumiți pești este total contraindicat, din cauza conținutului mare de mercur. Nu vei avea parte de această problemă dacă alegi să mănânci o porție delicioasă de biban de mare, care este chiar indicat în această perioadă.

Funcționarea sistemului endocrin va fi îmbunătățită, vei avea o piele frumoasă, iar sănătatea articulațiilor și a oaselor nu va avea de suferit. În plus, chiar și fătul va avea parte de multe beneficii, în special pentru că acest pește conține acei acizi grași Omega 3 care îi conferă o dezvoltare armonioasă, pe toate planurile.

Bibanul de mare și cura de slăbire

Kilogramele în exces nu reprezintă doar o problemă estetică, ci și una care are legătură cu agravarea sau declanșarea și unor afecțiuni medicale chiar grave. Prin urmare, se recomandă de urgență să se piardă câteva kilograme, pentru o mai bună stare de sănătate.

Nu este ușor să ții regim și să te privezi de multe preparate delicioase, dar acum totul este mult mai ușor, dacă alegi să consumi biban de mare. Conținutul sărac în calorii, dar gustul delicios, îl fac să devină alimentul perfect în cura de slăbire. Se recomandă însă să fie consumat fiert, deoarece acum vei avea parte de cele mai puține calorii. Pentru o masă completă, delicioasă, sănătoasă și fără multe calorii, combină-l cu sfeclă, morcov, verdeață și piper negru.

Reacții adverse și contraindicații

Bibanul de mare este un pește recomandat pentru întreaga familie, deoarece nu are parte de reacții adverse. Este recunoscut pentru faptul că are un nivel extrem de scăzut al concentrației de alergeni, iar cazurile de intoleranță sunt foarte rare.

Doar persoanelor care știu că sunt alergice la fructe de mare li se recomandă să nu consume acest peste. De asemenea, ar fi de evitat și în cazul celor care suferă de hipercalcemie, gută sau pietre la rinichi.

Cum se consumă bibanul de mare

Pentru a te bucura de toate beneficiile bibanului de mare în ceea ce privește starea de sănătate, trebuie evitat consumul acestuia pane sau prăjit în ulei. Cel mai bine este ca acesta să fie preparat la abur, fiert, la cuptor sau pe gril. Niciodată peștele nu trebuie combinat cu maioneză sau cu alte sosuri hipercalorice.

Biban de mare la cuptor

Dacă vrei să încerci pentru prima dată acest pește delicios, avem pentru tine și o rețetă care te va face să mai ceri o porție. Chiar și mici mofturoși, care nu prea consumă pește cu plăcere, nu vor avea nimic împotrivă dacă îl pregătești așa.

Ai nevoie doar de 2 – 4 bucăți de biban de mare, două linguri de ulei – de preferat de măsline, dar nu este obligatoriu, sare, piper, zeama de la o lămâie. După ce ai curățat bine peștele, acesta trebuie așezat pe o tavă pe care ai uns-o în prealabil cu puțin ulei.

Presară sare și piper, adaugă puțină apă caldă, restul de ulei, și zeama de la lămâie. Coace la cuptor aproximativ o jumătate de oră, la 180 de grade și gata. Adu-l la masă și servește-l cu o garnitură de legume la grill și toată lumea îl va adora!