Biden apără decizia de a trimite Ucrainei arme controversate!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 iul 2023, 09:16

Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat "decizia foarte dificilă" de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie!

Sursa: PixaBay

Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat "decizia foarte dificilă" de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie!

Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat "decizia foarte dificilă" de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie, care au un record de ucidere a civililor. Președintele a declarat că i-a luat "ceva timp să fie convins să o facă", dar a acționat pentru că "ucrainenii rămân fără muniție".
Liderul Ucrainei a salutat mișcarea "oportună", în timp ce un emisar al Moscovei a criticat "cinismul" Washingtonului.
Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 120 de țări.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat vineri, în cadrul briefingului zilnic de la Casa Albă, că oficialii "recunosc că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare a civililor" din cauza bombelor neexplodate.
"Acesta este motivul pentru care am amânat decizia cât de mult am putut".
Dl Sullivan a declarat că Ucraina a rămas fără artilerie și are nevoie de "o punte de aprovizionare" în timp ce SUA își intensifică producția internă.


"Nu vom lăsa Ucraina fără apărare în niciun moment în această perioadă de conflict", a spus el.
Munițiile au stârnit controverse din cauza ratei lor de eșec- sau dud-, ceea ce înseamnă că bombele mici neexplodate pot rămâne pe teren ani de zile și pot fi detonate fără discriminare mai târziu. Dl Sullivan a declarat reporterilor că bombele cu dispersie americane trimise în Ucraina sunt mult mai sigure decât cele despre care a spus că sunt deja folosite de Rusia în conflict.
El le-a spus reporterilor că cele americane au o rată de ratare de mai puțin de 2,5%, în timp ce cele rusești au o rată de ratare între 30-40%, a spus el. Demersul dlui Biden va ocoli legislația americană care interzice producția, utilizarea sau transferul de muniții cu dispersie cu o rată de eșec mai mare de 1%. La începutul războiului, când Casa Albă a fost întrebată despre acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi folosit bombe cu dispersie și bombe cu vid, secretarul de presă de atunci a spus că ar fi o potențială "crimă de război" dacă ar fi
adevărat. Marta Hurtado, vorbind pentru biroul ONU pentru drepturile omului, a declarat vineri: "Folosirea unor astfel de muniții ar trebui să înceteze imediat și să nu fie folosite în niciun loc".

Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat "decizia foarte dificilă" de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie!
[Sursa: PixaBay]

Ambasadorul Rusiei în SUA a criticat decizia dlui Biden

"Cruzimea și cinismul cu care Washingtonul a abordat problema transferului de arme letale către Kiev este izbitoare", a declarat Anatoli Antonov, citat de agenția de presă Tass.
"Acum, din vina SUA, va exista riscul, timp de mulți ani, ca civili nevinovați să fie aruncați în aer de submuniții care au eșuat."
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat anterior SUA și aliații săi că duc un război prin procură în Ucraina, care se extinde. Dar președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a mulțumit președintelui american pentru pachetul de ajutor militar "oportun, amplu și foarte necesar" în valoare de 800 de milioane de dolari (626 de milioane de lire sterline). El a scris pe Twitter că acesta va "aduce Ucraina mai aproape de victoria asupra inamicului, iar democrația de victoria asupra dictaturii".
Contraofensiva ucraineană, care a început luna trecută, se desfășoară în regiunile Donetsk (est) și Zaporizhzhia (sud-est). Săptămâna trecută, comandantul militar-șef al armatei ucrainene, Valery Zaluzhny, a declarat că această campanie a fost împiedicată de lipsa unei puteri de foc adecvate și și-a exprimat frustrarea față de livrările lente de arme promise de Occident.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Colin Kahl, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că contraofensiva a fost "dificilă", deoarece rușii au avut la dispoziție șase luni pentru a se înfige.
"Și pentru că lucrurile merg un pic mai încet decât sperau unii, există cheltuieli foarte mari cu ratele de artilerie", a spus dl Kahl.
"Deci, acest lucru este pentru a se asigura că ucrainenii au încredere că au ceea ce au nevoie, dar, sincer, și că rușii știu că ucrainenii vor rămâne în joc".

Președintele SUA, Joe Biden, și-a apărat "decizia foarte dificilă" de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie!
[Sursa: PixaBay]

Reacția legislatorilor americani a fost mixtă

Barbara Lee, o democrată din California, a calificat decizia drept "alarmantă". Betty McCollum, o democrată din Minnesota, a declarat că a fost "o greșeală teribilă".
Jim McGovern, un democrat din Massachusetts, a declarat că riscul pentru civili din cauza unor astfel de muniții persistă "adesea mult timp după ce un conflict s-a încheiat".
Dar Adam Smith, un democrat din Washington care face parte din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, a declarat pentru BBC că Casa Albă a luat "decizia corectă".
"Să ne asigurăm că ucrainenii își pot recuceri teritoriul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a contribui la reducerea numărului de victime civile", a spus el.
Iar într-o declarație comună, liderii republicani din comisiile pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților și Senat au declarat că măsura președintelui democrat va permite forțelor ucrainene "să țintească și să elimine mai eficient forțele rusești".
Nu a existat nicio reacție imediată din partea aliaților față de planul dlui Biden. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară nu a luat nicio poziție cu privire la munițiile cu dispersie. Peste 120 de țări s-au angajat să respecte Convenția privind munițiile cu dispersie, acceptând să nu utilizeze, să producă, să transfere sau să depoziteze astfel de dispozitive. SUA, Ucraina și Rusia nu sunt părți la acest acord. Germania, care a semnat tratatul de interzicere, a declarat că nu va furniza astfel de bombe Ucrainei, dar și-a exprimat înțelegerea față de poziția americană.
"Suntem siguri că prietenii noștri americani nu au luat cu ușurință decizia de a furniza astfel de muniție", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, reporterilor din Berlin.
"Trebuie să ne amintim încă o dată că Rusia a folosit deja muniție cu dispersie pe scară largă în războiul său ilegal de agresiune împotriva Ucrainei."

Citește și: Ucraina are nevoie de investitori pentru a reconstrui economia si a atras nume mari!

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Șeful Wagner dă vina pe ministrul rus al Apărării pentru război!

Citește și: Oficialii europeni susțin un plan care ar aduce Ucraina în NATO!