Biden este îngrijorat de un război mai amplu în Orientul Mijlociu

Autor: Bogdan Frațilă

De la lansarea de rachete de către rebelii din Yemen la presupusele ucideri de palestinieni de către coloniști israelieni în Cisiordania

Sursa: PixaBay

De la lansarea de rachete de către rebelii din Yemen la presupusele ucideri de palestinieni de către coloniști israelieni în Cisiordania

De la lansarea de rachete de către rebelii din Yemen la presupusele ucideri de palestinieni de către coloniști israelieni în Cisiordania, întreaga regiune se confruntă cu haosul. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că violențele din vecinii Israelului se vor transforma într-un război regional mai mare.
Lovituri cu rachete din Yemen. Ucideri în Cisiordania. Atacuri asupra trupelor americane din Siria. Și asta înainte ca Israelul să lanseze oficial o invazie terestră în Gaza, teritoriu controlat de militanții Hamas care au ucis peste 1.000

de israelieni pe 7 octombrie.
Protestatari iranieni participă la un miting anti-Israel în Teheran. Proteste pro-palestiniene au avut loc în întreaga regiune pe măsură ce cuvintele și imaginile- unele dintre ele dezinformatoare- din războiul dintre Israel și Hamas s-au răspândit.| Vahid Salemi/AP

Griji fondate?

Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că violențele din vecinii Israelului se vor transforma într-un război regional mai mare.


Lovituri cu rachete din Yemen. Ucideri în Cisiordania. Atacuri asupra trupelor americane din Siria. Și asta înainte ca Israelul să lanseze oficial o invazie terestră în Gaza, teritoriu controlat de militanții Hamas care au ucis peste 1.000 de israelieni pe 7 octombrie.
Oficialii administrației Biden sunt deosebit de îngrijorați de faptul că grupurile armate susținute de Iran se pregătesc să facă și mai multă vărsare de sânge. În afară de Hamas, aceste forțe proxy includ Hezbollah din Liban și Irak și Houthis din Yemen.

"Vedem o perspectivă pentru o escaladare mult mai semnificativă împotriva forțelor și personalului american pe termen scurt. Și să fim clari, drumul duce înapoi la Iran", a declarat luni un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării pentru reporteri. Oficialul a beneficiat de anonimat deoarece persoana nu a fost autorizată să vorbească în mod oficial.
Oficialii arabi sunt și ei îngrijorați. Aceștia îndeamnă Washingtonul să ajute la dezamorsarea tensiunilor prin utilizarea pârghiilor pe care le are cu Israelul.
Unii spun că Statele Unite ar trebui să ceară o încetare a focului, dar echipa lui Biden nu este dispusă să facă acest lucru, spunând că Israelul are dreptul de a răspunde la atacurile Hamas.
Este deosebit de greu să stăpânești violențele, deoarece scânteile zboară în multe locuri diferite. Dacă tensiunile nu scad în curând, "întreaga regiune va fi afectată", a prezis un diplomat arab, căruia i s-a acordat anonimatul din același motiv.
"Nimeni nu va fi cruțat".

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Irak și Siria

Trupele americane aflate în diverse locații din Irak și Siria au fost deja atacate de drone și rachete de peste o duzină de ori în ultima săptămână.

Oficialii sunt îngrijorați că aceste atacuri la scară mică, pe care Pentagonul le-a pus pe seama grupurilor militante susținute de Iran, ar putea continua- și chiar să se agraveze.
Există îngrijorarea că atacurile s-ar putea extinde dincolo de Irak și Siria- care găzduiesc 2.500 și, respectiv, 900 de soldați americani- la miile de alți membri ai personalului american staționați în întreaga regiune, din Bahrain până în Emiratele Arabe Unite. Chiar și navele comerciale din Golful Persic ar putea fi amenințate din ce în ce mai mult, potrivit unui oficial american, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta un subiect sensibil.
"În general, știm că există o amenințare semnificativă de escaladare în întreaga regiune, iar acest lucru ar include și față de forțele americane", a declarat reporterilor un oficial militar american de rang înalt.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a direcționat forțe suplimentare către regiune ca răspuns la atacurile din Irak și Siria- inclusiv prin redirecționarea unui grup de atac al portavionului care se îndrepta spre Mediterana de Est către comandamentul său din Orientul Mijlociu sâmbătă. De asemenea, el a desfășurat capacități suplimentare de apărare aeriană, inclusiv batalioane Patriot și un sistem Terminal High Altitude Area Defense în locații din regiune, a precizat Pentagonul.
Acest lucru se adaugă unui alt grup de atac al portavioanelor care operează în prezent în estul Mediteranei și miilor de forțe aflate în ordine de pregătire pentru desfășurare 24 de ore din 24 în caz de nevoie.

Citește și: Putin (încă) nu este mort, insistă Kremlinul

Citește și: Țările UE spun Bruxelles-ului să strângă cureaua

Citește și: Berlinul speră să stimuleze investițiile germane în Africa