Biden si Von Der Leyen 2024? Viitorul relatiilor SUA si EU

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 ian 2024, 00:25

Președintele american a creat legături cu cel mai înalt executiv al UE. Având în vedere că ambii vor fi realeși în 2024 alianța transatlantică va fi inevitabila

Sursa: PixaBay

Președintele american a creat legături cu cel mai înalt executiv al UE. Având în vedere că ambii vor fi realeși în 2024 alianța transatlantică va fi inevitabila

Președintele american a creat legături personale cu cel mai înalt executiv al UE. Având în vedere că ambii vor fi realeși în 2024, alianța transatlantică va fi inevitabil pe buletinul de vot. Candidați la alegerile din 2024? Alianța transatlantică. Printr-o coincidență de moment, în 2024 nu numai America își va alege un președinte, ci și Europa își va alege următoarea listă de înalți funcționari europeni.
În contextul în care Joe Biden și-a lansat oficial campania de realegere săptămâna trecută, președintele american este cu un pas mai aproape de a se confrunta cu alegătorii la câteva luni distanță de omologul său european, Ursula von der Leyen, care încă se decide dacă va candida pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene.
În multe privințe, chimia personală dintre cei doi se află pe buletinul de vot. Cei doi lideri au creat legături puternice în timp ce se aflau împreună în funcție, în ciuda fricțiunilor persistente dintre SUA și Europa cu privire la orice, de la tarife la subvenții și acorduri de securitate.


Acest lucru înseamnă că, indiferent dacă duo-ul rămâne sau pleacă, va avea în mod inevitabil consecințe profunde pentru alianța transatlantică.
O înfrângere a lui Biden ar putea însemna o revenire a lui Donald Trump, care, în calitate de președinte, a lansat un război comercial cu Europa, a pus în mod deschis sub semnul întrebării multilateralismul și a aruncat Uniunea Europeană ca pe un dușman. Iar o von der Leyen care pleacă l-ar priva pe un Biden reales de un aliat hotărât al UE pe subiecte delicate precum sancționarea Rusiei și ținerea Chinei la distanță. Dacă pleacă amândoi, relația transatlantică va intra pe un teritoriu necunoscut. Acesta este un scenariu cu care susținătorii lor nu sunt încântați să se confrunte.
"Suntem norocoși să îi avem pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe președintele Biden acolo unde se află astăzi", a declarat reprezentantul Gregory Meeks, cel mai important democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, pentru. "Este nevoie de leadership și de claritate morală pentru a conduce coaliții de aliați și parteneri în abordarea provocărilor noastre globale comune."

Președintele american a creat legături cu cel mai înalt executiv al UE. Având în vedere că ambii vor fi realeși în 2024 alianța transatlantică va fi inevitabila
[Sursa: PixaBay]

Vremuri bune (în ciuda încremenirilor)

Sosirea lui Biden, un transatlanticist convins, la Casa Albă în 2021 a fost întâmpinată cu o ușurare abia stăpânită la Bruxelles.
UE încă se resimțea din cauza anilor Trump în roller-coaster și părea inevitabil că lucrurile nu puteau decât să se îmbunătățească cu Biden, pro-UE, la Casa Albă. Cu toate acestea, relația dintre Bruxelles și Washington a revenit la un echilibru mult mai rapid decât se așteptau mulți.
"Relațiile dintre UE și Statele Unite sunt într-un loc mult mai bun decât erau în timpul administrației Trump", a declarat Anthony Gardner, care a fost ambasador al SUA la Uniunea Europeană între 2014 și 2017. "O parte din acest lucru se datorează relației puternice dintre Biden și von der Leyen, care a permis părților să gestioneze orice provocări în relație."
În timp ce Washingtonul zugrăvea avertismente cumplite cu privire la intențiile Rusiei față de Ucraina la sfârșitul anului 2021, puțini oameni din Europa ascultau. Von der Leyen o făcea. La o întâlnire critică în Biroul Oval în luna noiembrie a aceluiași an, Biden, care tocmai venise de la o ședință de informare a oficialilor din domeniul securității naționale și al serviciilor de informații cu privire la acumularea batalioanelor rusești în apropierea graniței cu Ucraina, a tras un semnal de alarmă către von der Leyen.
"Președintele a fost foarte îngrijorat", și-a amintit un oficial european în octombrie anul trecut, vorbind sub rezerva anonimatului. "Era o perioadă în care nimeni din Europa nu era atent, nici măcar serviciile de informații".
În urma întâlnirii, echipa lui von der Leyen a lucrat pe furiș cu administrația americană la un pachet de sancțiuni care ar putea fi adoptat dacă Moscova ar decide să trimită trupe peste graniță. Când Rusia a invadat, Comisia era pregătită să acționeze.

Președintele american a creat legături cu cel mai înalt executiv al UE. Având în vedere că ambii vor fi realeși în 2024 alianța transatlantică va fi inevitabila
[Sursa: PixaBay]

Nu totul este roz

În timp ce războiul din Ucraina a împins Europa și SUA mai aproape una de cealaltă, nu totul a fost ușor.
Un prim semn al problemelor care ne așteaptă a fost decizia Americii de a opta pentru un pact de apărare cu Australia și Marea Britanie, cunoscut sub numele de AUKUS. Această decizie a costat Franța un contract de mai multe miliarde de euro pentru submarine și a oferit Europei un memento înfricoșător cu privire la poziția sa în ierarhia globală.
În mod similar, un plan de eliminare a tarifelor la oțel și aluminiu din epoca Trump pentru UE rămâne încă nerezolvat după mai bine de doi ani de președinție Biden. Deși președintele SUA a fost de acord cu o încetare temporară a ostilităților în 2021, ambele părți trebuie să ajungă la un nou acord în acest an sau riscă revenirea tarifelor.
Dar cea mai mare presiune asupra relațiilor a fost Legea de reducere a inflației a lui Biden. Actul legislativ istoric al președintelui privind clima a provocat furie în Europa, deoarece subvențiile americane mari au atras companiile europene.
De atunci, von der Leyen a fost ocupată cu încercarea de a netezi apele. O vizită la Casa Albă, luna trecută, nu a dus la un progres major, dar ea a susținut că a pus bazele unor modificări care vor permite producătorilor europeni de automobile să beneficieze de avantajele fiscale pentru energia verde. Cei doi parteneri au convenit, de asemenea, să colaboreze în vederea consolidării cooperării în domeniul materiilor prime.

Citește și: Moldova: Cât de rusă este regiunea autonomă Găgăuzia?

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Citește și: Criza din Sudan riscă să devină un coșmar pentru lume- fostul premier

Citește și: Guvernul SUA va lua orice măsuri necesare pentru dominația financiară?