Biden și Yoon avertizează ferm Coreea de Nord!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 apr 2023, 18:39

Președintele american Biden și sud-coreeanul Yoon spun că, dacă Pyongyang atacă Sudul sau Statele Unite, răspunsul va fi devastator.

Sursa: PixaBay

Președintele american Biden și sud-coreeanul Yoon spun că, dacă Pyongyang atacă Sudul sau Statele Unite, răspunsul va fi devastator.

Președintele american Biden și sud-coreeanul Yoon spun că, dacă Pyongyang atacă Sudul sau Statele Unite, răspunsul va fi devastator. Președintele Joe Biden și omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol au avertizat Coreea de Nord că se va confrunta cu un răspuns nuclear și cu "sfârșitul" conducerii de acolo dacă Pyongyang își va folosi propriul arsenal.
Vorbind miercuri la Casa Albă, după discuțiile din Biroul Oval, în timpul celei de-a doua vizite de stat din timpul președinției lui Biden, cei doi lideri au declarat că scutul de securitate al SUA pentru Coreea de Sud a fost consolidat în fața testelor agresive cu

rachete ale Nordului, care dispune de arme nucleare. Ambii lideri au precizat că, dacă Coreea de Nord atacă Sudul sau Statele Unite, răspunsul va fi devastator.
"Un atac nuclear din partea Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților săi... va duce la sfârșitul oricărui regim care ar întreprinde o astfel de acțiune", a declarat Biden reporterilor la o conferință de presă comună cu Yoon.
Yoon a declarat că prioritatea sa este de a asigura pacea prin "superioritatea forțelor copleșitoare și nu o pace falsă bazată pe bunăvoința celeilalte părți".

"În cazul unui atac nuclear nord-coreean", a spus el, Washingtonul și Seulul au convenit să "răspundă rapid, copleșitor și decisiv folosind întreaga forță a alianței, inclusiv armele nucleare americane".
O gardă de onoare militară și sute de invitați s-au adunat în fața Casei Albe, unde Yoon și soția sa, Kim Keon-hee, au sosit pentru o zi de pompă și ceremonie. Aceștia urmau să încheie procedurile cu un dineu de stat fastuos în istoricul East Room.

Declarația de la Washington

Yoon și Biden au emis ceea ce a fost intitulat Declarația de la Washington, consolidând umbrela nucleară a SUA asupra Coreei de Sud, care este din ce în ce mai nervoasă din cauza atacurilor cu săbii din Nord.
"Președintele Biden și-a reafirmat angajamentul de fier față de Republica Coreea în ceea ce privește disuasiunea extinsă", a declarat Yoon.


Aceasta va include un mecanism prin care cele două țări vor face schimb de informații și se vor consulta în cazul unui atac nord-coreean, chiar dacă comandanții americani vor păstra în continuare controlul deplin asupra armelor nucleare. De asemenea, va exista o mai mare integrare a armatei convenționale a Coreei de Sud cu forțele nucleare americane.
Un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a descris noul aranjament ca fiind un ecou al mișcărilor observate ultima dată când Washingtonul a supravegheat apărarea Europei împotriva Uniunii Sovietice.

"Statele Unite nu au mai făcut acești pași, într-adevăr, de la apogeul Războiului Rece cu cei mai apropiați aliați ai noștri din Europa. Și încercăm să ne asigurăm că, prin întreprinderea acestor noi proceduri, a acestor noi pași, angajamentul nostru față de descurajarea extinsă este de necontestat", a declarat oficialul. Oficialii americani, care au vorbit sub protecția anonimatului, au subliniat că nu există planuri de a amplasa arme nucleare în Coreea de Sud- o diferență față de perioada Războiului Rece, când armele strategice americane erau desfășurate în Europa.
În plus, Seulul și-a reiterat angajamentul din declarație de a nu căuta propriul arsenal nuclear.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Submarinul nuclear

Oficialul american a declarat că pașii inițiali vor include "desfășurarea regulată a mijloacelor strategice, inclusiv vizita unui submarin balistic nuclear american în Coreea de Sud, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor 1980".
În plus față de submarine, va exista o "cadență regulată" a altor platforme majore, "inclusiv bombardiere sau portavioane", a spus oficialul, subliniind, totuși, că nu va exista "nicio ancorare a acestor active și, cu siguranță, nu vor exista arme nucleare".
Un oficial american a declarat că se iau măsuri în avans pentru a dezamorsa potențialele tensiuni cu Beijingul în legătură cu această poziție militară mai dură.
"Îi informăm pe chinezi în avans și le prezentăm foarte clar motivele pentru care luăm aceste măsuri", a declarat oficialul, adăugând că administrația Biden este "dezamăgită de faptul că China a fost nepregătită să își folosească influența" asupra Coreei de Nord.
În ultimul an, Coreea de Nord și-a extins în mod constant arsenalul nuclear, în timp ce China și Rusia au blocat în mod repetat eforturile conduse de SUA de a înăspri sancțiunile impuse Nordului din cauza avalanșei sale de teste cu rachete interzise.

Citește și: "Ajustări masive" pentru sistemul financiar la nivel global?

Citește și: Biden si Von Der Leyen 2024? Viitorul relatiilor SUA si EU

Citește și: Moldova: Cât de rusă este regiunea autonomă Găgăuzia?