Președintele american Joe Biden a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, a comis în mod clar crime de război și că decizia CPI de a emite un mandat de arestare împotriva sa este justificată. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri că omologul său rus, Vladimir Putin, a comis în mod clar crime de război, iar decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele său a fost justificată.
"Este clar că a comis crime de război", a declarat Biden reporterilor, referindu-se la Putin.
"Ei bine, cred că este justificat", a adăugat Biden, referindu-se la mandatul de arestare.
Statele Unite au concluzionat separat că forțele rusești au comis crime de război în Ucraina și sprijină tragerea la răspundere a autorilor crimelor de război, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-o declarație trimisă prin e-mail.
"Nu există nicio îndoială că Rusia comite crime de război și atrocități (în) Ucraina și am fost clari că cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Demersul CPI ar impune celor 123 de state membre ale curții să îl aresteze pe Putin și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor. CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații.
Rusia pregătește o recrutare militară mai largă
Autoritățile ruse se pregătesc probabil să faciliteze o recrutare militară mai largă pentru a-și finanța nevoile militare, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.
"La 13 martie 2023, deputații din Duma rusă au introdus un proiect de lege pentru a schimba intervalul de vârstă pentru recrutare la bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, de la 18-27 de ani, cât este în prezent. Este probabil ca legea să fie adoptată și să intre în vigoare în ianuarie 2024", a precizat ministerul în actualizarea sa zilnică de informații. Ministerul a reamintit că Rusia a continuat să deruleze cicluri de chemare la recrutare de două ori pe an încă din perioada sovietică și că acestea sunt distincte de "mobilizarea parțială" excepțională a veteranilor, efectuată începând din septembrie 2022. Rusia continuă să interzică în mod oficial recruților să participe la operațiunile din Ucraina, deși cel puțin câteva sute de persoane au servit probabil din cauza unor încurcături administrative sau după ce au fost constrânse să semneze contracte, potrivit actualizării.
Mulți bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani pretind în prezent că sunt scutiți de recrutare datorită faptului că urmează studii superioare, a precizat ministerul britanic. Așadar, este foarte probabil ca autoritățile să schimbe intervalul de vârstă pentru a consolida numărul de trupe, asigurându-se că studenții sunt în cele din urmă forțați să servească. Chiar dacă Rusia continuă să se abțină de la desfășurarea de recruți în război, recruții suplimentari vor elibera o proporție mai mare de soldați profesioniști pentru a lupta, se arată în actualizare.
Înalți oficiali americani și ucraineni din domeniul apărării discută despre ajutorul militar în cadrul unei convorbiri telefonice
Trei înalți oficiali americani din domeniul securității au avut o convorbire video cu un grup de omologi ucraineni pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Kievului, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenskyy.
"Am discutat despre furnizarea în continuare a asistenței necesare țării noastre, în special vehicule, arme și muniții", a scris Andriy Yermak pe Telegram.
El a adăugat că Zelenskyy s-a alăturat la finalul întâlnirii pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.
Citește și: Haga emite un Mandat de Arest International pentru Vladimir Putin!
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Erdogan din Turcia deschide calea pentru aderarea Finlandei la NATO!
Citește și: SUA va desemna Wagner drept grup criminal transnațional!