Bilete de tratament pentru pensionari în 2023: Cele mai căutate stațiuni balneare în acest an

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 mar 2024, 02:10

Guvernul a hotărât ca și în 2023 să le ofere angajaților și pensionarilor peste 60.000 de bilete la tratamentele balneare.

Sursa: freepik.com

Guvernul a hotărât ca și în 2023 să le ofere angajaților și pensionarilor peste 60.000 de bilete la tratamentele balneare.

În fiecare an, Casa Națională de Pensii Publice contractează locuri la tratament balnear, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat, și repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă de pensii în funcție de numărul total de potențiali beneficiari. Care sunt cele mai căutate stațiuni în acest an?

Sumele alocate pentru biletele de tratament au fost majorate

Conform proiectului de HG se stabilește asigurarea, în 2023, a unui număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere.

Astfel, la acest număr de bilete o să mai fie adăugat și bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil. Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

Citește și: Când intră pensiile pe card în iulie 2023? Bani în plus pentru o categorie de pensionari!

Potrivit unui comunicat: „Suma aprobată în vederea asigurarării de tratament balnear pensionarilor și persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă şi boli profesionale și beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu a fost majorată față de anul 2022, de la 229.000.000

lei la 300.000.000 lei.

Astfel, în unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile

La acestea se adaugă și biletele de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale”.

Cum vor putea pensionarii să achiziționeze aceste bilete?

Biletele vor fi oferite persoanelor îndreptățite, la cerere, fiecare dintre acestea putând beneficia, în cursul unui an calendaristic, de un singur bilet de tratament și se acordă la cerere doar unor categorii de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale.

 Mai exact, vor putea beneficia de un bilet de tratament în acest an cei ce sunt asigurați în sistemul public de pensii și pensionarii din acest sistem, precum și cei care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.

Citește și: Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Reducere de 13 ani”

Care sunt cele mai căutate stațiuni balneare în România?

Printre cele mai căutate stațiuni, pentru care se oferă bilete de tratament, de interes național sunt: Amara, Azuga, Buşteni, Buziaş, Băile Govora, Băile Felix, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Câmpulung Moldovenesc, Cap Aurora, Călimăneşti-Căciulata, Costineşti, Covasna, Eforie Nord, Eforie Sud, Geoagiu-Băi, Gura Humorului, Jupiter, Mamaia, Mangalia, Moneasa, Neptun-Olimp, Poiana Braşov, Predeal, Pucioasa, Slănic, Saturn, Sinaia, Sângeorz-Băi, Slănic-Moldova, Sovata, Târgu Ocna, Târgu-Neamţ, Techirghiol, Vatra Dornei, Venus, Voineasa, Zona Parâng-Petroşani, Zona turistică a municipiului Piatra-Neamţ și Râşnov-Braşov.

Cele de interes local sunt: 1 Mai, Albac, Albeştii de Muscel, Arieşeni, Balvanyos, Bazna, Bălţăteşti, Băile Homorod, Băile Turda, Băile Băiţa, Borsec, Borşa, Bran, Breaza, Călacea, Cheia, Crivaia, Durău, Harghita-Băi, Horezu, Izvoru Mureşului, Lacu Roşu, Lacu Sărat, Lipova, Moieciu, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Păltiniş, Pârâul Rece, Praid, Săcelu, Sărata Monteoru, Secu, Semenic, Snagov, Stâna de Vale, Straja, Soveja, Tăşnad, Timişu de Sus, Tinca, Trei Ape, Vălenii de Munte, Vaţa de Jos, Vişeu de Sus, Zona Fântânele, Zona Muntele Băişorii și Zona Şuior – Baia Sprie.

Sursă: ziarulunirea.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.