Binance - Frica de colaps este justificată?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 sep 2023, 00:45

Changpeng Zhao, directorul executiv al celui mai mare exchange Bitcoin din lume, se află sub o presiune din ce în ce mai mare cu firma sa de un miliard de dolari

Sursa: Facebook

Changpeng Zhao, directorul executiv al celui mai mare exchange Bitcoin din lume, se află sub presiune din ce în ce mai mare cu firma sa de un miliard de dolari

Changpeng Zhao, directorul executiv al celui mai mare exchange Bitcoin din lume, se află sub o presiune din ce în ce mai mare împreună cu compania sa de un miliard de dolari. Un interviu acordat de CNBC nu îmbunătățește situația.

Binance se află sub o presiune din ce în ce mai mare. Cea mai mare bursă Bitcoin din lume s-a confruntat în ultimele zile cu o creștere a numărului de investitori care și-au retras treptat criptomonedele de pe bursă.

Numai între 13 și 14 decembrie, peste 6,6 miliarde de dolari americani au ieșit din Binance în decurs de 24 de ore. În schimb, a existat incertitudine în părțile spațiului criptografic care încă își reveneau după dezastrul FTX: sunt monedele de pe bursă sigure? Ar putea Binance să reziste la un atac bancar?

Într-un interviu acordat radiodifuzorului american CNBC, șeful Binance încearcă să risipească aceste îngrijorări. Cu toate acestea, el nu face cea mai bună figură.

Șeful Binance într-un interviu: "Suntem în regulă din punct de vedere financiar".

Când este întrebat despre astfel de preocupări, Changpeng Zhao le respinge inițial. Binance, spune șeful bursei Bitcoin la începutul interviului, nu are probleme în a-și plăti clienții:

După cum afirmă Andrew Ross Sorkin în interviu, Binance deține criptomonede cu o valoare echivalentă de 60 de miliarde de dolari americani.

Cu toate acestea, nimeni nu știe cât de mari sunt datoriile restante pe care le are Binance. Potrivit interlocutorului, astfel de incertitudini ar putea fi eliminate cu ușurință printr-un "audit", adică o examinare independentă a registrelor contabile. Plănuiește bursa Bitcoin un audit pentru viitor?

CNBC, însă, nu se lasă descurajat de CZ "Puteți pune toate întrebările". Când este întrebat de ce un audit este atât de dificil sau de ce nu se face nimic în această direcție, șeful Binance se poticnește.

Becky Quick îi atrage atenția că există într-adevăr companii de audit care verifică companiile de criptografiere. Ea se referă la "Big Four", adică la firmele de audit Deloitte, EY, KPMG și PwC. Între timp, ea îl întreabă dacă nu cumva mai degrabă s-ar putea ca bursa de Bitcoin să nu fie în măsură să furnizeze informațiile necesare și, prin urmare, firmele de audit să fie îngrijorate.

Dar Quick nu se lasă. Recentul "audit" pe care schimbul l-a făcut cu Mazar nu a fost un audit real, spune el. Binance a stabilit pur și simplu prețul pe care erau dispuși să îl plătească, iar compania l-a verificat.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Legăturile către FTX

În cele din urmă, acesta este întrebat despre Kevin O'Leary. Cu o zi înainte, el declarase în instanță că CZ a fost plătit în 2021 pentru partea sa din FTX.

Conform legislației americane, acești bani pot fi recuperați dacă se dovedește că au fost obținuți în urma unor scheme comerciale frauduloase. Când a fost întrebat dacă el sau Binance ar putea rambursa acești bani, șeful bursei Bitcoin își menține cursul: El se eschivează.

În cele din urmă, CZ recunoaște că SBF i-a transferat 2,1 miliarde de dolari SUA pentru a-l scoate din participația sa la FTX. Dar memoria sa nu mai este atât de bună în legătură cu această afacere.

Urmează o nouă interogare din partea CNBC cu privire la faptul că este în măsură să returneze banii. După alte încercări de eschivare, în cele din urmă trebuie să răspundă. Dar răspunsul rămâne vag: "Suntem în regulă din punct de vedere financiar". Când Quick insistă: "Chiar și pentru a returna 2,1 miliarde de dolari americani?", CZ răspunde doar: "Îi vom lăsa pe avocați să rezolve asta".

Se confruntă cel mai mare exchange de bitcoin din lume cu aceeași soartă ca FTX?

Un lucru este cert: Changpeng Zhao nu s-a acoperit de glorie în acest interviu. Lipsa unui audit al registrelor contabile până în prezent și lipsa de control din partea firmelor de audit ridică, de asemenea, unele îndoieli. Dacă incertitudinea care domină în prezent în spațiul criptografic s-ar răspândi și mai mult și ar avea loc o fugă a băncilor la bursa Bitcoin, acest lucru ar putea avea repercusiuni mai ample. Cel mai probabil, acest lucru ar pune presiune și asupra prețului Bitcoin, a prețului BNB și a întregii piețe criptografice.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că Binance nu ar trebui să fie asimilată cu FTX. În timp ce FTX a riscat cu bună știință și în mod intenționat fondurile clienților, nu există nicio dovadă că Binance ar putea face același lucru. Totuși, acest lucru nu protejează piața de acțiuni iraționale. În principiu, există posibilitatea unei crize bancare. Și aici se aplică următorul lucru: scurgerile bancare sunt întotdeauna problematice, indiferent dacă au loc în sectorul tradițional sau în sectorul cripto. Chiar dacă aici apar distorsiuni, regula este: rămâneți calmi. Pentru Binance, este acum o chestiune de a se ocupa de un audit cât mai repede posibil pentru a recâștiga încrederea afectată.

Citește și: Cele 5 păcate mortale ale unui schimb valutar Crypto! Le poti evita?

Citește și: Ce s-a întâmplat cu FTX? Ce trebuie să știți despre apocalipsa crypto!

Citește și: Schimbul valutar criptografic FTX depune dosare pentru faliment!