BIOGRAFIE Vladimir Putin: Copilărie, Studii, Carieră, Viață personală

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 oct 2022, 11:11

Biografie Vladimir Putin. Copilărie, Studii, Carieră, Viață personală

Sursa: Twitter President of Russia

BIOGRAFIE Vladimir Putin. Copilăria, studiile, cariera și viața personală ale unuia dintre cei mai controversați lideri ai lumii. Președintele Rusiei a împlinit 70 de ani.

BIOGRAFIE Vladimir Putin. Copilăria, studiile, cariera și viața personală ale lui Vladimir Vladimirovich Putin, președintele Rusiei și unul dintre cei mai controversați lideri ai lumii.

Vladimir Putin, singurul supraviețuitor dintre cei trei copii ai lui Spiridonovici Putin și ai Mariei Ivanova Selomova a împlinit astăzi vârsta de 70 de ani. 

Citeste si: Câți ani împlinește Vladimir Putin astăzi. Cum a ajuns președintele Rusiei unul dintre cei mai controversați lideri ai lumii

Biografie Vladimir Putin. Data și locul nașterii 

Vladimir putin alături de mama sa
[Sursa: Wikipedia]

Vladimir Putin, al cărui nume complet este Vladimir Vladimirovich Putin, s-a născut la data de 7 octombrie 1952 în Rusia, la Leningrad( actualul St. Petersburg). Părinții săi au fost Spiridonovici Putin și Maria Ivanova Selomova.

Mama lui Vladimir Putin era muncitoare la o fabrică, iar tatăl său a servit ca militar în marina sovietică, într-o unitate submarină în cursul anilor 1930. Ulterior Putin tatăl a lucrat pentru NKVD, într-un grup de sabotaj în vremea celui de-al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin este singurul supraviețuitor dintre cei trei copii pe care i-a adus pe lume Maria Ivanova Selomova.

Doi frați mai mari s-au născut în mijlocul anilor 1930. Unul dintre ei a murit la câteva luni după naștere, iar al doilea a decedat de difterie în timpul asediului Leningradului. Bunicul patern, Spiridon Putin (1879—1965), a fost bucătarul lui Vladimir Lenin și Iosif Stalin.

Copilăria lui Vladimir Putin

Sărăcia și lipsurile i-au marcat copilăria liderului de la Kremlin.  Împreună cu părinții și frații lui, Putin a crescut într-o casă pe care o împărțea la comun cu încă două familii.

În locuință nu exista apă caldă, cadă sau căldură în casă, iar toaleta era mizeră. Mai mult, casa era invadată de şobolani şi gândaci.

Erau hoarde la intrarea în casă. Eu şi prietenii mei îi fugăream cu bête. O data, am văzut un şobolan uriaş şi l-am alergat pe hol, l-am prins într-un colţ, iar atunci, animalul a sărit pe mine. Am avut noroc că am fost mai rapid şi am reuşit să intru în casă şi să închid uşa înainte să ajungă la mine”, a declarat Vladimir Putin, în cartea sa autobiografică Ot Pervogo Litsa.

Ce studii are Vladimir Putin 

Citeste si: „Putin va merge până la capăt, chiar dacă va distruge Planeta! Războiul se va încheia doar cu moartea lui Vladimir Putin„, potrivit specialiștilor din domeniul militar

La 1 septembrie 1960 Vladimir Putin a început să învețe la Școala elementară nr. 193 de pe strada Baskov, aflată vizavi de casă. Până în clasa a cincea, era unul din puținii elevi, din clasa sa de 45 de copii, care nu fusese cooptat încă în organizația locală de pionieri, aceasta din cauza comportamentului său indisciplinat.

În clasa a șasea a început să se dedice sportului, mai ales artelor marțiale sambo și judo, dar în cursul vieții a practicat și tenisul, schi și pilotajul. 

Descris ca un fost elev mediocru, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut că ar fi putut învăţa mai bine la şcoală.

Aflat, împreună cu premierul indian Narendra Modi, în vizită la un centru pentru copii supradotaţi din Soci, preşedintele rus Vladimir Putin a admis că ar fi putut obţine note mai bune la şcoală.

În timp ce premierul indian semna în cartea de oaspeţi a instituţiei, Vladimir Putin a fost întrebat dacă a învăţat bine la şcoală.

„Ar fi putut fi mai bine. Trebuie să lucrezi la dezvoltarea ta”, a răspuns liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a absolvit secția de drept internațional a Facultății de drept a Universității de Stat din Leningrad în 1975, cu o teză despre politica SUA pe continentul african. În timpul anilor de studenție, el a devenit membru al Partidului Comunist și a rămas membru până la dizolvarea acestuia în decembrie 1991.

Începuturile carierei la KGB 

Vladimir Putin la începutul carierei în KGB
[Sursa: Wikipedia]

Deși a absolvit cursurile Facultății de Drept, Vladimir Putin a ales o altă carieră. El a fost recrutat de KGB

(Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti – Comitetul Securității Statului), în serviciul de contraspionaj. 

În 1976 a terminat cursul de perfecționare al KGB din Ohta, Leningrad, iar apoi a fost transferat la Moscova.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

După prăbușirea regimului comunist al Germaniei de Est și a sistemului comunist din celelalte state satelite ale Uniunii Sovietice, Putin a fost rechemat în Uniunea Sovietică, la Leningrad, iar în iunie 1991 a ocupat un post la facultatea de relații internaționale a Universității din Leningrad, aflându-se în subordinea vice-rectorului Iuri Molceanov.

În această nouă calitate, Putin ar fi supravegheat colectivul studențesc și pe recruți. Putin a demisionat formal de la serviciile de securitate a statului la 20 august 1991 în gradul de locotenent-colonel la 20 august 1991, a doua zi după anihilarea loviturii de Stat împotriva lui Mihail Gorbaciov. 

Citeste si: Schimb de prizonieri militari între Ucraina și Rusia: Apărătorii de la Azovstal au ajuns acasă! Mykhailo Dianov, simbol al apărării de la Uzina din Mariupol, a fost și el eliberat

Biografie Vladimir Putin. Cariera politică 

După ce a demisionat din serviciile de securitate, Vladimir Putin s-a orientat către o carieră politică. Astfel, în anul 1990, liderul de la Kremlin a fost numit consilier al primarului Sankt Petersburg-ului în domeniul afacerilor internaționale.

Din 1994 până în 1997, Putin a ocupat mai multe funcții politice în Sankt Petersburg.

În martie 1994 a devenit Vice-primarul orașului Sankt-Petersburg. De asemenea între 1995- iunie 1997 Putin a condus filiala locală a partidului de guvernământ din Sankt Petersburg. În același timp el a fost șef al Consiliului Consultativ al ziarului Viedomosti din Sankt Petersburg, potrivit

În august 1999 Vladimir Putin a fost numit de către Boris Elțîn în funcția de prim-ministru. Imaginea lui Putin ca o persoană care impune aplicarea legilor și ordinii și abordarea sa intransigentă față de cel de-al Doilea Război Cecen împotriva Republicii Cecene Icikeria, au întărit repede popularitatea lui Putin și l-au permis să-și depășească toți rivalii. După demisia lui Boris Elțîn, din decembrie 1999 a ocupat funcția de Președinte interimar al Federației Ruse.

La alegerile prezidențiale din 26 martie 2000, Vladimir Putin a fost ales președinte, obținând 52% dintre voturile exprimate. 

Este reales în martie 2004, având o majoritate comodă și în Duma de Stat (Parlament), ceea ce îi permite să guverneze într-un stil autoritar.

Drama ostaticilor de la Beslan a avut loc în septembrie 2004, în care au murit sute de persoane. Mulți în presa rusească și în cea internațională au avertizat, că moartea a 130 de ostatici în operațiunea de salvare a forțelor speciale în timpul Drama ostaticilor de la teatrul din Moscova din 2002 va afecta grav popularitatea președintelui Putin. Cu toate acestea, la scurt timp după încheierea asediului, președintele rus s-a bucurat de un nivel record al susținerii publice- 83% dintre ruși s-au declarat satisfăcuți de Putin și de conducerea asediului. 

Citeste si: Vladimir Putin poate dicta sfârșitul omenirii. „Cei ce mor pentru patrie în război nuclear ajung direct in Rai. Ceilalți vor muri ca niște gândaci!„

În ianuarie 2020, Putin și-a anunțat intenția de a modifica Constituția rusă într-un mod care să anuleze limitele mandatului președinților, pentru a rămâne în funcție pe termen nelimitat.

Medvedev a demisionat imediat din funcția de prim-ministru, afirmând că un nou guvern îi va oferi lui Putin „oportunitatea de a lua deciziile pe care trebuie să le ia”.

Modificările constituționale propuse au fost aprobate rapid de legislatura rusă. Ulterior, Putin a programat un referendum național pe această temă, o mișcare pe care criticii au descris-o ca fiind puțin mai mult decât un „teatru politic”. Acest vot a fost programat inițial pentru aprilie, dar a fost amânat până în iulie 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. În urma voturilor, rezultatul a fost în favoarea lui Putin.

Viața personală a lui Vladimir Putin. Soție, copii, amantă 

Liudmila, fosta soție a lui Vladimir Putin
[Sursa: Ukrinform]

Vladimir Putin s-a căsătorit în anul 1983, pe când avea 30 de ani, cu Liudmila Shkrebneva, mariaj în urma căruia au rezultat două fete: Maria și Ecaterina. Maria Putin s-a născut pe 28 aprilie, 1985, în Leningrad, iar Ecaterina Tikhonova un an mai târziu, pe 31 august, în Dresda, Germania. 

Citeste si: Ce avere are Alina Kabaeva, presupusa amantă a lui Vladimir Putin

Vladimir Putin și soția sa Liudmila au divorțat după 31 de ani de căsnicie, iar motivul ar fi gimnasta Alina Kabaeva, cea care i-a fost ani buni amantă liderului de la Kremlin, potrivit presei din Rusia. Alina Kabaeva i-ar fi dăruit până acum președintelui Vladimir Putin 4 copii. 

Alina Kabaeva, presupusa amanta a lui Vladimir Putin
[Sursa: Instagram Alina Kabaeva]

Potrivit presei din străinătate, Alina Kabaeva, presupusa amantă care deține o avere impresionantă a lui Vladimir Putin, s-ar afla în Elveția împreună cu cei patru copii ai cuplului, două fete și doi băieți. Vila luxoasă ar fi fost transformată într-o adevărată fotăreață din ordinul liderului de la Kremlin, lucru care a atras furia a zeci de mii de oameni care au cerut autorităților elvețiene să-i expulzeze de urgență după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, din ordinul lui Vladimir Putin. 

 

 

 

Taguri: